Deliye her gün bayram demişler. Her günü bayram tadında yaşamak, stresten, sorunlardan, aile içi yaşanan gelgitlerden, ülkendeki yaşananlardan, dünyadaki  kaostan,  herkes bir parça nasibini alıyor ve  tüm dengeyi, sistemi etkiliyor. Her bayramın kendine has güzelliği var, her bayramın kendine has koşturmacaları var.

Bayramlar her ne yaşanırsa yaşasın. Yaşananların üzerine ince bir örtü örter.  Mutfakta bir telaş başlar, evde bir telaş,  mağazalar, dükkânlar şenlenir. Yani ruh durumunuzun dışında bir telaş, bir hazırlık görmek insanı ister istemez o havaya sokar.

Sabah demlenen çaylar, yenilen börekler, komşu teyzeye giden et, çoluk çocuk, şeker isteyen çocuklar, kurbanlık hayvanların sesleri, bir telaş bir koşturmaca. Köprü hep kalabalık, bayram programları, kolonya ikramları, bayram harçlıkları, uzun bayram tatilleri, ev gezmeleri, kısa hal hatır sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük fakat önemli ayrıntılar.  Sokaklardaki farklılık, insanı bir parça olsun huzura götürür.  Büyüklerin hep “o eski bayramlar ne güzeldi” demeleri ve geçmişten günümüze bayram anılarımız.

Artık çocuklar büyüyünce, gurbeti içinde yaşamaktan bir parça çıkıyorsun.  Ne zaman ki yalnız kalınca o zaman eski bayramları aramaya başlıyorsun.

Bayramlar aslında sanki biraz çocukluğuna özlem midir? Belki çocukların yaşadığı gibi bayramı o saflıkta yaşayabilsek daha mutlu olabiliriz.

Bu bayram hayatın o koşturmaca düğmesine basıp sohbetlere kahve eşliğinde gönül vererek yapalım. Bir büyüğe, bir çocuğa daha çok ve kaliteli zaman ayıralım.

Bu bayram umuyorum ki, dinlerin kardeş olduğu, barış, kardeşlik içinde, Müslümanın Müslümanı katletmediği, çocukların güldüğü ve şeker yiyebildiği, bol paylaşımlı sevgi ve huzurla geçen bir bayram olsun.

Merhamet herkese gösterildiğinde güzeldir. Yardımlaşma hak edene yapılınca güzeldir. Kurban bayramı etleri buzluğa koymak için yapılan bir bayram değildir. Çok daha derin manalarını da yaşayarak bu bayramı kutlayalım. Daha güzel bayramlar için başka neler mümkün…

Büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperim.