Biz Devlet Planlama Teşkilatı mensupları, uzmanlar olarak 35 yıldır İstanbul’da, her ayın ilk Cuma günü muntazaman toplanır, yemek yer, aynı zamanda dünya ve Türkiye sorunlarını görüşürüz. Bu toplantılarımızın en devamlı katılımcısı Güngör Uras ve zarif eşi Mülkiyeli ve DPT’li Nuran Uras’tır. Güngör Üstad, Mülkiyeyi bitirdikten sonra DPT’ye intisap etti. Orada yıllarca birlikte çalıştık. Çok zor bir sınavla girilen, herkese nasip olmayan DPT, bizler için adeta ikinci bir Mülkiye idi. Ancak bilinir ki, planlamada en önemli makam ve unvan, sektör uzmanlığıdır. Biz sektör uzmanları, konularımızı herkesten iyi bilir, öyle çalışırdık. 

DPT Uzmanı Güngör’ün, kalkınma planlarının, yıllık programların hazırlanıp, uygulanmasında büyük katkıları olmuştur. Devlet sektörünü çok iyi gözlemlemiştir. Daha sonra intisap ettiği özel sektördü (TÜSİAD/Sabancı Holding), özel sektörü çok iyi tanıdı. Daha sonra gazeteciliği ve öğretim üyeliğini sürdürdü. Güngör, birçok kişiyi tanır, birçok kurum ve kuruluşla temas içinde olurdu. Herkesin sevgisini kazanmıştı. Ancak kendisini, en rahat, samimi ortamda hissettiği yer, planlama toplantıları idi. Biz bu toplantılarda her şeyi konuşur, fikir ve öneriler geliştirirdik. Güngör Üstad son olarak Nisan ayında muhteşem bir sunuş yapmıştı. Basın ve medyada ifade edemediklerini, plancıların samimi ortamında anlattı. Güngör’ün vasıfları konusunda bir çok kişi basın/medyada yazdılar. Güngör, gerçekten fevkalade zor konuları, basite irca ederek, nefis, anlaşılabilir bir üslupla anlatırdı. Aniden rahatsızlandı, ancak bizler ona ölümü hiç yakıştıramadık. 19 Ağustos 2018 günü takdiri ilahi ile Hakk’a yürüdü. Cenazede kendisi ile çalışan bir TV’ci bayan, Güngör ile ilgili olarak bir çok kişiye mikrofon tuttu. Ne yazık ki, Güngör’ün en fazla önem verdiği, kendisini mesut ve rahat hissettiği DPT’lilerden görüş, intiba almadı. Oysa Güngör Üstad’ın, en fazla iftihar ettiği unvan, Planlama Uzmanlığıdır. 

Biz Plancılar, son yıllarda kaçınılmaz kayıplar verdik. Prof. Besim Üstünel, Prof. Atilla Karaosmanoğlu ve Güngör Uras... 

Bir Anayasal kuruluş olan, Türkiye’de planlı kalkınmayı başlatan, yürüten, Devlet Planlama Teşkilatı’na reva görülen, son yıllardaki muamele, hüzün ve utanç vericidir. DPT önce sıradan bir Bakanlık durumuna düşürülmüş, son Cumhurbaşkanlığı Sisteminde, tamamen yok edilmiştir. Biz Plancılar bundan büyük yeis duyuyoruz. Eminim ki, DPT Mensubu olan Güngör Üstad da ebedi istirahatgahında bu durumdan muazzep oluyordur. 

Güngör arkadaşımıza, kaybettiğimiz tüm Plancılara, Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm Plancıların, tüm milletimizin, değerli eşi, kardeşimiz Nuran Uras’ın başı sağ olsun. Güngör’ü çok arayacağız, çok özleyeceğiz... 

NOT: 

KURBAN BAYRAMI KURBANLARI

Dünyanın hiçbir medeni ülkesinde tatile giden insanlar bizdeki kadar trafik kazaları nedeniyle ölmezler. Her bayram öncesi yazıyorum “Bu bayramda da en az 100 kişi ölecek, etkin tedbir alın” diye. Ne yazık ki bu yıl ki Kurban Bayramı’nda da, 156 kişi trafik kazalarında öldü, 910 yaralı var. Maalesef bunlarından 50’si ölecek, önemli bir kısmı da yaşamlarının kalanını engelli olarak idame ettirmek mecburiyetinde kalacaklardır. 

Bayramda yollarda, kelle koltukta gidenleri, makas, kaynak, drift atanları bizzat gördüm. İnsanlarımız kanun, kural dinlemiyorlar. Ağır, acıtıcı, caydırıcı cezaları havi, ciddi bir trafik yasasına gereksinim vardır. Polislerin, araçları durdurup, ehliyet, ruhsat istemeleri ile bu trafik katliamı önlenemez. Devlet, yollar, otoyollar yapıyor, ancak vatandaş kullanmayı bilmiyor.