Mektebi Mülkiyeyi Şahane kuruluşunun 157. yıldönümünü kutluyor. Vatan hizmetinde, daha nice yıllar  dilerim. 
Mülkiye, Padişah Abdülmecit tarafından, 1859 yılında, ileri batı ülkelerine yetişmek amacıyla, devlete, kaliteli, çok iyi yetişmiş, vatansever idareciler kazandırmak için kurulmuştur. Aynı yıllarda kurulan, Harbiye, Tıbbiye’de Mülkiye gibi kendi alanlarında, ülkeye kaliteli subaylar, doktorlar yetiştirmek için kurulmuştu. 
Mülkiyeliler, Mülki İdare’de kaymakam, Vali, Hariciye’de Diplomat, Büyükelçi, Maliye’de Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı, Banka Müfettişleri, Yeminli Murakkıplar, Müsteşar, Genel Müdür olarak başarıyla görev yapmışlardır. Hala yapıyorlar, son yıllarda, Mülkiyeliler, kalite ve üstün nitelikleri ile, güvenilir karakterleriyle, özel sektörde de aranılan yöneticiler olmuşlardır. 
Benim büyükbabam, Mektebi Mülkiyeyi Şahane Müderrişlerinden, Prof. Mehmet Ziyaettin Maruflu (Bkn. Mülkiye Tarihi, Mücellitoglu Ali Çankaya, cilt 3, Sayfa 58, 1878 mezunu) Mülkiye/Yıldız’daki hocalığının yanısıra, Osmanlı Sarayı’nda doğrudan, Padişah’a bağlı Sefirler Dairesi Reisliği, Maarif ve Maliye Müsteşarlığı, Nazırlığı görevlerinde bulunmuştur. Kendisi, Darüşşafaka’nın kurucularındandır. Daha sonra, Mürüvvet Gazetesi, Dergisi neşretmiş, başmakaleler yazmıştır. Maliyedeki görevi sırasında, Maliye teftiş kurulunu kurmuştur. Büyükbabam, devrinin değerli Nazırlarından, Maarif ve Nafia Nazırı, Saray Kubbe vezirlerinden, bugün Kızıltoprak’ta, ailemiz adına yaptırılan cami ve okulu bulunan, Zühtü Paşa’nın kız kardeşi, Babaannem Sabiha Hanımefendi ile evlenmiştir. 
Ailemizde, Mülkiyeli olarak, benden başka, halamın eşi, Merkez Bankası guvernörlerinden, Emin Ali Serim ile Dr. Nedim Serim’in babası, Sadettin Serim bulunmaktadır. (Bkn. Mülkiye Tarihi, cilt 3, sayfa 1198, 1908 mezunu) Sadettin Bey eniştemiz, Büyük Önder Atatürk tarafından, Türk Deniz Ticaret Filosunu kurmakla görevlendirilmiş, bu konudaki başarısı nedeniyle, Gazi tarafından, Konya ve Kayseri Mebusluğu’na getirilmiştir. 
Ailemizin  son Mülkiyelisi olarak, bu unvanı, şerefle taşımaktayım. Mülkiyeliler daima, vatan ve millet için ter dökmüşler, çalışmışlardır. 
Mülkiyeli, fedakârdir, feragat  sahibidir. Mülkiye ilk kurulduğu, Yıldız Sarayı’ndaki binasından, Ankara Cebeci’deki bizlerin okuduğu binasına taşınmış ve Ankara Üniversitesi bünyesinde, Siyasal Bilgiler Fakültesi adını almıştır. Şurasının altını kalın çizgilerle çizeyim ki, biz Mülkiyeliler, her zaman Mülkiye ve Mülkiyeli sözünü kullanmışızdır. 
Mülkiye ve Mülkiyeliler, yüksek çalışma temposu, fazilet, dürüstlük, vatan, millet aşkı, benzerlerinden farklı yetişme şekilleriyle, her zaman ve her yerde temayüz etmişlerdir. 
Büyük Atatürk, Mülkiye’yi ziyaretlerinde, şunları söylemiştir “Vatanın neresine gittiysem, en ücra köşelerinde, büyük vatan sevgisi, fedakarlıkla, hiçbir karşılık beklemeyen Mülkiyelilerle karşılaştım ve çok mütehassıs oldum. Yüksel Mülkiyeli senin için yüksekliğin hududu yoktur.” Büyük önderin bu sözleri, bizim için büyük anlamı olan, tarihi sütunlu salonumuzda durmaktadır. 
Halk arasında söylenen, ‘önce Mülkiye, sonra Türkiye’ sözünün anlamı şudur: Türk Milletinin saadetler içinde, Muasır Milletler seviyesine gelebilmesi için, her şeyden önce Mülkiyelilere ihtiyaç vardır. En zor  şartlarda, fedakarca görev yapan Mülkiyeliler daima var olacaktır” Maalesef, son yıllarda, birçok üniversitede, Siyasal Bilgiler adı altında, fakülteler açılmaya başlamıştır. Açılabilir. 
Üzücü olan, buralardan mezun olanların, iş başvurularında, kendilerini Mülkiyeli olarak takdim etmeleridir.
Tüm Mülkiyelileri kucaklayan, Türkiye’nin bellibaşlı şehirlerinde bulunan, Mülkiyeliler Birliği, bizim ocağımızın adının MÜLKİYE, bizlerin de, Mülkiyeliler olduğunu beyan etmişler ve Mülkiyelilerin, MM rumuzlu rozetlerini kullanmalarını istemiştir. Bu rozetler, Mülkiyeliler Birliği’nde satılmaktadır. Ayrıca, bir Mülkiyeli vefat ettiğinde, ilanda, onun Mülkiyeli olduğunun ifade edilmesi istenmektedir. Türkiyede’ki son gelişmeler gösterdi ki, Devlet Teşkilatı, vatanını, milletini seven, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, laik demokratik cumhuriyete sahip çıkan, neüdüğü belli olmayan zararlı akım ve cemaatlara, vatan haini örgütlere karışmamış, bunlarla mücadele etmiş insanlara emanet edilmelidir. İşte bu insanlar, ‘Başka bir aşk istemez, aşkınla çarpar kalbimiz, ey Vatan, gözyaşların dinsin, yetiştik çünkü biz, diyen   Mülkiyelilerdir… 
Mülkiyenin 157. Yıldönümü, Mülkiyelilere, Türk Milletine kutlu olsun...
NOT
- Türkiye’nin herbir yerinde bulunan, Mülkiyeliler Birliklerini ziyaret ediniz. 
- İstanbul Mülkiyeliler Birliği, Kuzguncuk’ta, şık bir lokal, restoran açmıçtır. Fiyatlar ehvendir. Mülkiyeliler ziyaret ederek, burayı yaşatalım.