Mülkiye Kuruluşunun, 158’nci yıldönümünü kutluyor. Tüm Mülkiyelilere ve Türk Milletine Kutlu olsun. Mülkiye, duraklama dönemine girmiş olan, Türk Osmanlı Devletinin Medeni ve Gelişmiş dünyadan uzak kalmaması için,  Devlet İdaresini bilgili, iyi yetişmiş idareci, maliyeci, hariciyecilere emanet etmek için, 4 Aralık 1859’da kurulmuştur. Mülkiye ve Mülkiyeliler için iyi yetişmek kadar, Vatana, Millete büyük bir aşkla bağlılık, karşılık beklemeden hizmet, Vatan için gerekirse canını vermek esastır. Mülkiyenin çok zor olan, herkesin geçemediği imtihanını kazanan gençler, Mülkiyeli olunca, ilk dersleri, üst sınıflarda okuyan diğer Mülkiyeliler tarafından, Vatan Aşkı, Mülkiyelilik ilkeleri, konusunda eğitilmeleridir. Mülkiye İdealleri nesilden nesile devam eder. Mülkiyeliler, okullarına ve birbirlerine bağlılıkları ile bilinirler. Halk arasında ifade edilen, “Önce Mülkiye, Sonra Türkiye”  sözünün anlamı şudur; Türk Milletinin, Türk Devletinin sağlam, dürüst, fedakarane temeller üzerinde yükselmesi için, Mülkiyelilere büyük ihtiyaç vardır. Bu nedenle kendisini, Vatanına adamış Mülkiyeliler olacak ki, Türkiye olsun... Bu meşale Mülkiye marşında ifadesini bulmuştur; “Ey Vatan göz yaşların dinsin, çünkü yetiştik, biz Mülkiyeliler...”  

Mülkiyeliler özel günlerinde, her vesile ile bunu haykırırlar. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Mülkiyelileri çok sever, onlara çok güvenirdi. Mülkiyeyi ziyaretlerinde, “Bu Aziz Vatanın, en ücra köşelerinde, bulundukları vilayetlere, ilçelere, insanlarına, fedakarca hizmet eden, ışık saçan Mülkiyelilerle karşılaştım. Büyük bahtiyarlık duydum. Yüksel Türk Senin İçin Yüksekliğin Hududu yoktur...” demişlerdir. 

Biz Mülkiyeliler her zaman Atatürk’e, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı kaldık, sonsuza kadar da, böyle sürecektir. Mülkiyeliler, deruhte ettikleri her vazifeyi, en iyi biçimde yerine getirmenin, gayreti içindedirler. Bir görevde, Mülkiyeli olan derhal, fark edilir. Mülkiyeliler, mezun olunca, önce Devlet Teşkilatında, Mülki İdare Amiri (Vali, Kaymakam), Hariciyeci (Diplomat Büyükelçi, Konsolos), Maliyeci (Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı, Teftiş Kurulları), Devlet Planlama Uzmanları (benim gibi) olarak görev alırlar. Bu görevlere gelmek için, zorlu sınavlardan geçerler. Bizim zamanımızda yapılan giriş imtihanlarında, yüzde 90 Mülkiyeliler, başarılı olurlardı. Hükümetlerde, Bakan, Başbakan, Müsteşar, Genel Müdür olarak Mülkiyeliler görev almışlar, başarılı olmuşlardır. Son yıllarda özel sektörde de Mülkiyelileri görüyoruz, aynı ruhla, fedakarlıkla, dürüstlükle, namusları ile başarılı biçimde görev ifade ediyorlar. 

Hiç unutmamam, bir özel sektör, holding sahibi, “Kadrolarımı Mülkiyelilere emanet ettim, son derecede rahatım” demişti. Mülkiye, Ankara Üniversitesi bünyesinde, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak faaliyet göstermektedir. Maalesef, son yıllarda, Mülkiyeye rakip olarak, birçok üniversitenin bünyesinde, Siyasal Bilgiler Fakülteleri açılmaya başlamıştır. Bu hususa, bir şey diyemiyorum. Ancak, üzücü nokta, buralardan mezun olanların, iş ararken, kendilerini Mülkiyeli olarak tanıtmalarıdır. Tabiatıyla, gerçek ortaya çıkınca, gereken işlem yapılmaktadır. Zira herkes Mülkiyeli olamaz. Tüm Mülkiyelileri bünyesinde toplayan, Genel Merkezi Ankara’da olup, çeşitli illerde, 15 şubesi bulunan, Mülkiyeliler Birliği, aldığı kararla ‘MM’ rumuzlu, Mülkiye Rozetlerinin takılmasını, Cebeci’de bulunan okulumuzun da, Mülkiye, mezun olanların da,  mutlaka Mülkiyeli (Siyasal değil) olarak ifadesini öngörmüştür. Ne yapılırsa yapılsın, ne kadar benzer okul açılırsa açılsın, asıl Mülkiyelilerin yerine geçmek mümkün değildir.. Mülkiyelinin şiarı, engin Atatürk sevgisi, fedakarlık, bir görevi en iyi biçimde yerine getirmek, dürüstlük ve fazilettir. Daha önce, Mülkiyenin yıldönümlerinde Mülkiye için yazdığım yazılarımda belirttiğim üzere, Büyük Babam Mülkiyeli, Mehmet Ziyaeddin Paşa, Mülkiye’nin Müderrisi (Prof) ve Osmanlı İmparatorluk Sarayı Sefirler Dairesi Reisliği, Maliye Müsteşarlığı, Nazırlık görevlerinde bulunmuştur. (Bknz. Mülkiye Tarihi). Türkiye’nin önümüzdeki dönemi, özellikle, Mülkiyeliler için önem arz etmektedir. Mülkiye ve Mülkiyeliler bu ülkenin, güvencesidir... 

Not: Devam eden bazı davalarda, “Mülkiye yapılanması” ifadesini duyuyoruz. Bu hususun Mülkiye ve Mülkiyelilerle alakası yoktur. Kastedilen, İçişleri Bakanlığı’ndaki, FETÖ olayına karışanlardır.