UEFA ülkeler sıralamasında büyük bir mucize olmazsa Şampiyonlar Ligi’nde gelecek sezon lig birincimizin doğrudan mücadele etmesi, ikinci sıradaki takımımızın ise ön eleme oynaması kesin gibi görünüyor. Onuncu sıradaki yerimizi korumamız nedeniyle durum böyle…

UEFA Avrupa Ligi'ndeki üç temsilcimizin son 32 turu ilk maçlarının sonrasında Türkiye’nin ülkeler sıralamasındaki puanı da belli oldu.

Şampiyonlar Ligi’nde grubunu üçüncü sırada tamamlayarak, şansını UEFA Avrupa Liginde arayan Beşiktaş İsrail deplasmanında Hapoel Beer Sheva'yı 3-1 yenerek, ülke puanına bu hafta için en fazla puan katkısı sağlayan takım oldu. 

Bu sezon Avrupa’da ülkemizi başarıyla temsil eden Başkent’in güçlü ekibi Osmanlıspor deplasmanda Olympiakos ile golsüz berabere kaldı ve puan baremimizi arttıran bir diğer takım oldu. Fenerbahçe ise deplasmanda Krasnodar'a 1-0 mağlup oldu ve tur şansını Kadıköy’deki rövanşa bırakırken, puantaj anlamında bu hafta ülkemize katkı veremedi. 

Bu sonuçların ardından puanını 37.400'e çıkaran Türkiye’ye, ülke puanı sıralamasındaki onuncu yerini korurken, 39.400 puanla dokuzuncu sırada yer alan Belçika'yı takibini sürdürdü. 

Peki hemen bir sıra üzerimizde yer alan Belçika ekipleri Avrupa serüveninde bu süreçte neler yaptı?

Ülkemiz gibi Avrupa Ligi'nde üç takımı bulunan dokuzuncu sıradaki Belçika ilk maçlar sonunda başarılı bir performans sergiledi.

Anderlecht sahasında Zenit'i 2-0 yenerken, Gent de Tottenham'ı tek golle mağlup etmeyi başardı. Genk de deplasmanda Astra ile 2-2 berabere kaldı.

Alınan tüm bu sonuçların ardından Türkiye ile Belçika arasındaki 1.6 puanlık fark 2.0'ye çıktı. Rakibimizi geçebilmemiz için, yolumuza üç takımla devam etmesi ve Belçika ekiplerinin elenmesini beklemesi gerekiyor.

Bu arada, mevcut puan durumu itibarıyla, sezonu en kötü 10. sırada bitirmemiz hemen hemen garantilendi.

Bizi 3.825 puan geriden takip eden ve Avrupa serüvenine tek takımla devam eden 32.975 puanlı Çek Cumhuriyeti'nin, Sparta Prag takımı haftayı ağır bir yenilgiyle kapattı. Rusya deplasmanında Rostov'a 4-0 yenilmesi sonucu, Sparta Prag’ın rövanşlar öncesinde Avrupa defterini erken kapatma olasılığı hayli yüksek. 

Bunlardan da anlaşılacağı üzere, 11. sıradaki Çek Cumhuriyeti ile arasındaki farkı 4.425 puana çıkaran ülkemizin, bir mucize gerçekleşmemesi takdirde rakibine yakalanması mümkün gözükmüyor. Avrupa'da yoluna devam eden takımı bulunmayan 32.075 puanlı 12. sıradaki İsviçre'nin de Türkiye'yi yakalama şansı da doğal olarak bulunmuyor.

Kalın sağlıcakla…