Selam Sevgili Okurlarım..
Arşivime bakarken elime geçen ve Konya'da geçen yıl araştırdığım bu bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Anlayan anlar bu bilginin önemini okuyunca zaten.
Milli Mücadele döneminde Telgrafçı Ahmet Hamdi Bey, İstanbul'un işgal edilmesini Mustafa Kemal'e bildirerek ve işgali dakika dakika Ankara'ya rapor ederek, cephe arkasındaki kahramanlardan oldu.
Milli Mücadele yıllarında Anadolu'nun düşman işgalinden kurtulmasında cephe önündeki kahramanlar kadar cephe gerisinde hizmet eden kahramanlar da büyük rol oynadı. Bunlardan biri olan Telgrafçı Ahmet Hamdi Bey, yaptığı hizmetlerle İstiklal Savaşı'nın kazanılmasında önemli rol oynadı. İstanbul'un işgali sırasında İstanbul Merkez Postanesinde telgraf memuru olan Ahmet Hamdi Martonaltı, İstanbul'un işgal edilmesini Mustafa Kemal'e telgrafla bildiren ilk kişi oldu. İngilizlerin Merkez Postanesini işgal etmesine kadar işgal hakkında dakika dakika Ankara'ya rapor gönderen Ahmet Hamdi, daha sonra cepheler arasındaki muhaberenin sağlanmasında önemli bir rol üstlendi.
1891 yılında Manastır'da dünyaya gelen Ahmet Hamdi Bey, varlıklı bir ailenin çocuğuydu. İyi bir eğitim alan Ahmet Hamdi Bey, 1911 yılında Dere-i Bala kasabasında telgraf memuru olarak göreve başladı. Sırpların Manastır'ı işgalinin ardından Sırp zulmüne dayanamayan Ahmet Hamdi Bey, ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti.
Gidişatı değiştiren telgraf
Babasının vefatının ardından maddi sıkıntı çekmeye başlayan Ahmet Hamdi Bey, 1919 yılında İstanbul Merkez Postanesinde telgrafçı olarak göreve başladı. Göreve başladıktan sonra İngilizler, gemilerini İstanbul Boğazı'na demirledi ve İstanbul'u işgal etmeye başladı. İstanbul'un işgal edilmesi sırasında İstanbul'un Ankara ile olan bütün bağlantıları kesildi. Ankara'dakiler İstanbul'da neler olup bittiğini bilemiyorlardı.
(Devamı haftaya)