Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra Türkiye’de 9 yıl sonra, birçok şikayetlere neden olan madalya tevcihini müteakip KKTC Milli Mücadele Madalya Kanunu 2013 yılında ancak çıkarılabilmişti. Ve hazırlanan tüzükte Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) ve Mücahitlik görevleri ile Kıbrıs Barış Harekâtı’nda görev alanlar için müracaat usulleri belirlenmiş ve ilan edilmişti. 

TMT ve Mücahit görevi yapanlardan Mücahit Kimlik Kartı ve TMT belgesi, Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılanlardan da gazi kimlik talep edilmekte idi. 

Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan önce Kıbrıs’ta TMT’de görev yapanlarla, çatışmalara ve TSK tarafından icra edilen her türlü harekâta katılanlar için madalya tevcihi düşünülmediğinden müracaat da düzenlenmemişti. Ayrıca Kıbrıs Barış Harekâtı kararını alan ve Harekâtı yöneten T.C. 37nci Hükümeti ile Harekâta katılan başarılı birliklerle şehirlere de madalya tevcihi dikkate alınmamıştı. 

Ben 2014 yılında bu konuları da belirterek, aşağıda özetini takdim ettiğim konuları mektupla, KKTC’de Sayın Cumhurbaşkanına ve Sayın Başbakana arz etmiştim. 

Değerli okurlarım, Kıbrıs’ta ve Türkiye’de madalya konusu gazilerin hep gündeminde kalmış ve İstiklâl Madalyası tevcihi gibi herkes madalya beklentisi içinde olmuştu. 

Çok geçmeden savaşta mağlup olan eli kanlı Rumlara 2006 yılında GKRY’nin madalya dağıtması kahraman şehit aileleri ile gazilerimizin madalya beklentisini daha da haklı bir hale getirmişti ki, KKTC de konuya anlamlı ve kapsamlı bir çözüm getirdi. 

Sayın Cumhurbaşkanım, 

Ben bu konuda birkaç hususu yüksek tensiplerine sunmak istiyorum. 

Anılan Tüzük’te, Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan T.C. vatandaşlarının, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınacak belge ile tespiti öngörülmüştür. SGK’unca bu belge sadece 1’inci ve 2’nci Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılanlara verilebilmektedir. Zira, 4736 sayılı kanunla 20 Temmuz – 16 Ağustos tarihleri arasında Kıbrıs’ta görev yapanlar gazi sayılmıştır. 

Bu durumda; 20 Temmuz 1974’ten önce 8 Ağustos 1964’te Erenköy’e hava taarruzu esnasında şehit olan Pilot Yzb. Cengiz Topel ile harekâta katılan diğer pilotların ve Kanlı Noel’de Lefkoşa üzerinde alçak uçuşla Rumları uyararak saldırıları durduran pilotların da SGK’dan belge temin edemeyecekleri yüksek malumlarıdır. Aynı şekilde 1958’den beri TMT’de görev alan birçok T.C. ve TSK mensuplarının gizli harekât tekniği nedeni ile belge temin edemeyecekleri de ortadadır. 

Ben de 1965 yılında KTKA’da görevli iken TMT emrine verildim ve 1966 Mart ayına kadar Lefkoşa Sancağı’nda, 22’nci Grup Komutanı görevini yürüttüm. Halen beraber görev yaptığım yüzlerce mücahit Kıbrıs’ta yaşamaktadır. Ancak tüzük gereği yaptığım müracaat sonuçlanmamış, herhalde benim TMT görevimi kanıtlayacak bir evrak bulunamamıştır. 

Mutlu Barış Harekâtı’nın tarihi kararını alan ve ZAFER’i kazanan ve GAZİ KABİNE olarak andığımız 37’nci T.C. Hükümeti ile Sayın Cumhurbaşkanı F. KORUTÜRK ve Sayın Genelkurmay Bşk. Org. S. SANCAR anılan tüzük kapsamı dışındadır. Oysa T.C. 37’nci Hükümet ile Sayın KORUTÜRK ve Sayın Org. SANCAR’a madalya tevcihinin anlamlı ve gerekli olduğunu takdir ve tensiplerine sunarım. 

Arz ettiğim bu hususlara ilave olarak Kurtuluş Savaşı’ndan sonra savaşa katılan herkese aynı tip İstiklal Madalyası’nın, kişilerin görevlerine göre değişik renkte şeritlerle tevcih edildiği yüksek malumlarıdır. Milli Mücadele Madalyası’nın tevcihinde de böyle bir tercihin yapılabileceğini ve harekâta katılan birlik sancaklarına ve Gazi Mağusa gibi direnen yerleşim yerlerine madalya tahsisini de takdir ve tensiplerine arz ederim. 

Saygılarımla.

***

Daha sonra bu müracaatımı 2016 yılında KKTC Başbakan Yardımcısı Sayın Serdar Denktaş’a da ilettim. Sayın Denktaş’tan konu ile ilgilendiğini ve teşekkürlerini bildiren çok nazik bir mektup da aldım. Bu vesile ile ben de kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. 

Sayın Denktaş’ın mektubunda belirttiği gibi madalya tevcihlerine 2017 sonlarında başlandı. Ancak 1958’den Kıbrıs Barış Harekâtı dahil, TMT’de hizmet eden T.C. ve TSK mensuplarına TMT belgesi teminine bir açıklık getirilmediği, yapılan müracaatların sonuçlandırılmamasından anlaşılmaktadır. 

Konu, TESUD İstanbul Rasimpaşa Şubesi adına tarafımdan, TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Sayın Yılmaz BORA ile görüşülerek aşağıda belirtildiği gibi çözülmesi kararlaştırılmıştır. 

TMT’de hizmet eden TSK’leri mensupları aşağıda örneği belirtilen dilekçe ile TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanlığı’na müracaat edecek, TMT Mücahitler Derneği’nce, dilekçede belirtilen ve bulunabilen mücahitlerle tanzim edilecek tutanak, TMT belgesi olarak kullanılabilecektir. 

İlgililerin dikkatine sunarım. 

Değerli okurlarım, KKTC’nin temelinin kahraman soydaşlarımızla oluşturulmasında ve mutlu sonucun alınmasında yapılan unutulmaz hizmetlerin ebediyen yaşatılmasını sağlayacak bu çok değerli hizmet için, başta Sayın Yılmaz BORA olmak üzere TMT Mücahitler Derneği Yönetim Kurulu ile diğer mensuplarına ve tanıklık yapacak kahraman mücahit kardeşlerimize şimdiden teşekkürler sunarız. 

Dilekçe Örneği 

TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanlığı’na 

LEFKOŞA/KIBRIS

1. ........... tarihleri arasında TMT’de ............ görevini ...... kod adıyla yaptım. Bu göreve Genelkurmay Başkanlığı’nın (KTKAK’lığının) özel ve gizli emriyle atandım. Bu nedenle tarafıma görevimle ilgili herhangi bir belge verilmemiştir.

2. Anılan TMT görevim nedeniyle tarafıma Milli Mücadele Madalyası tevcihi için tüzük gereği talep edilen belge, başvuru evraklarına eklenememektedir. 

3. Aşağıda kimlikleri ve görevleri yazılı, TMT’de beraber çalıştığım Mücahit ve Komutan arkadaşlarım hayattadır.  

4. Bu arkadaşlarımın veya diğer ilgililerin beyanına başvurularak Milli Mücadele Madalyası tevcihine esas olacak, safahatıma uygun hizmetimin tutanakla tespitini, tarafıma ve KKTC Asal D.ne gönderilmesini önemle arz ve rica ederim. 

Tarih: 

İmza 

ADRES : 

TELEFON : 

EKLER: 

EK-1 Beraber çalıştığım mücahit komutan ve arkadaşlar 

EK-2 Varsa fotoğraf ve benzer belgeler