Sağlık Müdürlüğünde Araştırmacı kadrosunda bulunan personelden görevlendirmelerle ilgili şikayetler geliyor.
İsterseniz öncelikle Araştırmacı kadrosunun ihdasını bir hatırlayalım;
2011 yılında reform düzeyinde yenilikler yapılmış, bu kapsamda, Sağlık Müdürlüklerinin de aralarında bulunduğu Kurumlarda mevcut Müdür ve Müdür Yardımcıları 663 sayılı KHK ile Araştırmacı kadrosuna alınıp İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevlendirilmişti.
Mesela, Konya Sağlık Müdürlüğünde bu kadroda otuz, Sağlık Bakanlığı bünyesinde de iki bin personel olduğu ifade ediliyor. Diğer Kurumlarla birlikte sayının 10 binin çok üzerinde olduğu da öngörülüyor.
 …
Başbakanlık, 2012 yılında bir genelge ile Araştırmacı kadrosuna alınan müdür ve müdür yardımcılarının görev tanımını yaparken; “İnceleme, denetleme, rapor hazırlama gibi görevleri yapar” demiş.
Bize ulaşan Sağlık Müdürlüğünde görevli Araştırma görevlisi arkadaşlar, görev tanımlarına uygun olmayan görevlerin kendilerine verilmeye çalışılmasından duydukları sıkıntıları anlattı:
“-Sağlık Müdürü Mehmet Koç, ‘Bankamatik memuru olarak çalışmanızdan rahatsızım, sizin de bu durumdan rahatsız olmanız gerektiğini düşünüyorum. Size başka işler verelim, diyor.”
Peki, 2012 yılına kadar müdür-müdür yardımcısı kadrosunda olan araştırma görevlilerine ne gibi görevler düşünülmüş olabilir? Cevap:
“-Müdür beyin, araştırma görevlilerine hastanelerde gece nöbeti verilmesi için talimat verdiğini öğrendik.”
-Peki bu tasarruf, yönetmelikte tanımlanan görevlere uygun mu?
“-İnceleme, denetleme, rapor hazırlama görevleriyle uyumlu bir yanı yok. Zaten döner sermayeden de ödeme yapılamaz.”

Sohbet sırasında arkadaşlardan enteresan bir tespit geldi:
“5-6 yıl önce müdür, müdür yardımcısı olan insanlar şimdi hastanelerde ilerlemiş yaş ve kıdemleriyle gece nöbeti tutacaklar. İdari işlerdeki nitelikleri kimsenin umurunda olmadı.”
Diğer arkadaşın daha enteresan bir tespiti vardı:
“-İster tesadüf deyin, ister tevafuk… İsterseniz başka bir şey de diyebilirsiniz; bu kadrolarda ‘kızağa çekilen arkadaşların büyük çoğunluğu, bugün Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la el-ele verip milli mutabakat sağlayan MHP’nin tartışmasız lideri Devlet Bahçeli’nin yol arkadaşlarıdır. Devletin zirvesinde yüz yılın işbirliği sağlanırken, alt tabakada bizim gibi insanları, bazıları oyuncağa çeviriyor. Yolundan sapmayan MHP’lileri cezalandırır gibi!”

Sohbet derinleştikçe beklentiler, beklentileri karşılamayan kararlar da dile geldi:
“-Birkaç ay önce belirlenen hastane müdür ve müdür yardımcılarıyla üç yıllık sözleşmeler imzalandı. Birkaç yıllık memurlara bile müdürlük verilirken, 2012’de kadrodan alınanlardan istifade etmeyi kimse düşünmedi.”
En güncel soruyu yöneltmenin sırası gelmişti:
“-FETÖ ile bağlantılı olduğu düşünülen isimler var mı?”
“-Devlet âlidir, bilir ve vakti gelince bulur!”