Kitap Dünyası

Mevlânâ ve Hünkâr


Prof. Dr. Osman Nuri Küçük’ün yeni eseri Mevlânâ ve Hünkâr Nefes Yayınevi’nden çıktı.
Prof. Dr. Osman Nuri Küçük Nefes Yayınevi’nden çıkan Mevlânâ ve Hünkâr isimli çalışmasında devrinin yöneticileriyle Mevlânâ’nın ilişkilerine dair toplu bir değerlendirme yapmakta.
İki bölüm halinde hazırlanmış olan eserin birinci kısmında Mevlânâ’nın Selçuklu yöneticileriyle ilişkileri ve Kösedağ yenilgisinden sonra Selçukluların bağlı bulunduğu Moğollara ilişkin tavrı ele alınmakta. İkinci kısımda ise Mevlânâ’nın dönemin yöneticileriyle ilişkilerine dair değerlendirme yapmakta.
Prof. Dr. Küçük, Nefes Yayınevi’nden çıkan Mevlânâ ve Hünkâr  isimli çalışmasını  şu sözleriyle okura sunmakta; “Mevlânâ’nın devlet yöneticileriyle ilişkileri, sûfi-devlet yöneticisi ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusunda da yol göstericidir. Bu yolun aydınlığı sekiz asırlık bir buhrana dayalıdır. O yüzden günümüzdeki dervişlerin de bu prensiplerden çıkaracağı dersler bulunmaktadır.”

OSMAN NURİ KÜÇÜK KİMDİR?


1976 yılında Erzurum’da doğdu. Bilgisayar Teknik Lisesi mezunudur (1993). Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu (1998). Üniversite öğrenimi esnasında başladığı hafızlığını lisans döneminde tamamladı. Lisans öğrenimi esnasında klasik Osmanlı usulünde takip edilen eserleri okudu. 2001’de Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak atandı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı (2001). MEB bursuyla, sahasına dair araştırmalarda bulunmak üzere Mısır’daki Kahire ve Amerikan üniversitelerinde bulundu (2004). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tasavvuf Anabilim Dalı’nda “Mevlânâ’da Benlik Dönüşümü: Sülûk” adlı teziyle doktorasını tamamladı (2007).
2011 yılında tasavvuf alanında Doçent oldu. Alanıyla ilgili araştırmalarda bulunmak üzere bir yıl süreyle ABD North Carolina Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu (2013). 2016’ya kadar Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı olarak Doçent kadrosunda görev yaptı. Aynı zamanda Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Dâvûd el-Kayserî Tasavvuf Araştırmaları Merkezi müdürlüğünü yürüttü.
2016 yılında tasavvuf alanında Profesör olan Osman Nuri Küçük, halen Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde öğretim üyesidir. Tasavvuf düşüncesi, Mevlânâ ve Muhyiddin İbnü’l-Arabî üzerine yayınlanmış makale ve kitapları bulunmaktadır.

Kahretsin Çok Güzelim


Yazar Aslı Günay’ın Kahretsin Çok Güzelim Kitabı En İyi Yayınevi’nden çıktı. Kitap tanıtım bülteninde: “ Kadın, kusurlarını tarifsiz bedenine hapsederek gizlendi. Yüzündeki gülümseme yok etti gerçek duygularını. Zamana aldırmadan dünya tatlarıyla beslendi. Ve ruhu aç kaldı kadının. Kalabalığın içinde yalnızlığa hasretti. Dış yüzü binlerce rolü sergilerken iç yüzü hep hayal'etti.
Zirveye emek ve sabırla ulaşan da vardı, dış güzelliğin zirve için en güçlü referans olduğunu düşünen de... Umutlardan doğan amaçların başarıya giden yolu sağlamlaştırdığını bilen de vardı, başarıya giden yolun, yoldan çıkarmak olduğunu düşünen de... Öldükten sonra akıllarda ölümsüz kalan da vardı yaşayan ölüler de... İşte size zekasına değil de güzelliğine sığınıp akılları alan ve sonunda aklı başına gelen bir kadının akıl almaz hayatı.” Şeklinde aktarılıyor. Aslı Günay’ın kendine has üslubu ile bu güçlü eseri mutlaka okuyun.

Araf Rüzgarı


Demet Bölükbaş’ın ilk eseri Araf Rüzgarı Uğur Tuna Yayınları’ndan çıktı. Kitapta  hayata dair her konuyu bulmak mümkün. Özellikle insanlarımızın unuttuğu duygulara Demet Bölükbaş’ın empatisiyle yer alıyor.  61 sayfa olan kitabın çıkmasında Gümüşhane belediye başkanı Ercan Çimen de katkı sağladı. Araf Rüzgarı Arada kalınmış duyguların yansıtıldığı bir kitap. Yazar Demet Bölükbaş 23 Yaşında Edebiyat Bölümü öğrencisi. Gümüşhane/Şiran ilçesinde yaşıyor. Bu eser Demet Bölükbaş’ın ilk kitabı. Uzun yıllardır yazıyor olmasına rağmen nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmeyen genç yazar  zamanla yapması ,bilmesi ve öğrenmesi gerekenleri öğrenerek yazdıklarını bir kitap haline getirip, daha geniş kitleye ulaşmayı hedef aldı. 2 yıl yerel gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Haber29’da , Yedi güzel adam ,Yedi iklim ve Edebiyat yaprağı gibi dergilerde yazıları yayınlandı. İstanbul'daki bir çok yayınevinde editörlük yaptı . Yaşantıları, yaşanmışlıkları yazılarında aktardı. Kısa bir süre senaryo yazarlığı eğitimi aldı. 7-8 Ocak Ankara kitap fuarında imza günü olacak. Demet Bölükbaş Şu an ikinci kitabının hazırlığına başladı .Bu kitap bir roman olacaktır. Kendine özgü estetik , naif ve içli üslubuyla Demet Bölükbaş’ı mutlaka okumalısınız.      

Araf'tayım,
Sen gittin diye.
Bütün anılar yok oldu aniden,
Hangi zaman dilimini aralasam,
Soğuk rüzgârlar dolar içime.
 
Elim titriyor,
Çöl rüzgârı var yüreğimde.
Araf gibi bir şey
Yukarısı cennet
Aşağıysa cehennem.
 
Kuru, kızgın toprak içindeyim.
Özlüyorum çiçek kokan yeri
En çok da sen kokan yeri.
Arada kalan benliğim,
Araf da şimdi.

Demet Bölükbaş



Kim Kimdir ?


Şeyda Görmez


Şeyda Görmez 11 Eylül 1995’te doğdu. İlköğrenimin ardından asıl yapmayı istediği iş olan Medyaya dair eğitim almaya karar verdi. Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Gazetecilik okudu. İlk çalışmalarına HRT Akdeniz Tv’de stajyerlikle başladı. Burada ilk olarak muhabirlikle başladı. Özel röportajlar yaptı. Okulunu tamamladıktan sonra kanalda çalışma hayatına başladı. Çarşı Pazar programının sunuculuğunu üstlendi. Hafta sonu Ana Haber bültenini sunmaya başladı. İlçelerde HRT Her Yerde programını hazırlayıp sundu. Montaj bölümünde çalışmalar yaptı. Daha sonra Gündem Son Haber’de köşe yazıları ve özel röportajlar yapmaya başlayan Şeyda Görmez medya ve hayata dair dikkat çekici röportajlar yaptı. Şu sıralar Şeyda Görmez televizyon ve medya alanındaki çalışmalarını çok yönlü olarak sürdürmektedir. İşin hem ekran hem de mutfak kısmına dair önemli tecrübeler elde eden Şeyda Görmez halen bir de kitap yazma hazırlığı içindedir. Yakın zamanda yazdığı yazıları bir kitap olarak yayımlamayı planlayan Şeyda Görmez habercilik alanında emin adımlarla ilerlemektedir. Şeyda Görmez eğitimini de aldığı bu mesleğe dair yeteneği , birikimi , kendine özgü sunumu gibi özelliklerinin yanında ışıltısı , pozitif enerjisi ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Tüm bu nitelikleriyle Şeyda Görmez gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.

İlkay KIYAK


İlkay Kıyak ; Haber Spikeri, Yapımcı, Sunucu..08 Ocak İzmir doğumlu. Okul tahsili hep İzmir’de geçti.
Halkla İlişkiler Önlisans, İşletme Lisans mezunu. İzmir aşığı ve tam İzmir kadını…
Annesi çok kitap okumayı seven bir kadın olduğu için kızına da güzel bir model olmuştur. Çok kitap okumanın verdiği avantajla bütün okul yaşantısında özel günlerde (Milli bayramlarda ve etkinliklerde) ya şiir ya da kendi hazırladığı yazılarını okumuştur. Hep hayalinde spiker olmak vardır. Bu yüzden derslerini, haber sunar gibi çalışmıştır.
Lise bittiğinde ailece, uzakdoğu sporuna başlamışlar ve başarısıyla siyah kuşağa kadar yükselmiştir. Bu zaman zarfında sesinin mikrofonik ve diksiyonunun güzel olduğunu söyleyen Nanbudo hocasının müsabakalarda sunucu olarak görev vermesiyle sunuculuk tecrübesine başarı olarak eklenmiştir.
Okul bittikten sonra güzel Türkçe Konuşma kursuna gitmiş ve kursa devam ederken sunuculuk teklifleri de gelmiştir.
Daha sonra rahmetli TRT Spikeri Taylan Çamdoruk’tan hafta içi her gün tam zamanlı 6 aylık spikerlik ve sunuculuk eğitimine katılmış ve eğitim devam ederken İzmir’in yerel televizyonu SKY TV’den teklif gelmiştir. Ve Taylan hocanın tavsiyesi üzerine orada önce alt ses sonra radyo spikeri daha sonra ara ve ana haber spikeri olarak yaklaşık 4 yıl çalışmıştır.
Oradan ayrıldıktan sonra TRT’de seslendirmelerde bulunmuş, THM, TSM, genel kurul toplantıları, açılış, okul gecelerinde ve çeşitli etkinlerde sunuculuk yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Ayrıca Okuma bayramına ve veda gecelerine çocukların hem sunumlarını ( şiirlerini, yazılarını ve sunucu çocukların yazılarını) hem de dans da dahil tüm geceyi organize ederek çocukların bu güzel anlarına temel atmıştır.
Eylül 2009 yılından beri EGE TV’de çalışmaktadır. Tarafsız habercilik anlayışıyla ve güzel Türkçesi ile ara haber ve ana haber sunmuştur ve sunmaktadır. Sunduğu; Uzman, Vizyon, Sektör, Sora Sora, Siyaset Burada, Politika, Gündem Özel, Siyasetin İçinden, Günebakış programlarını seyircisiyle buluşturmuştur. Doğal ve içten tavrıyla tüm konukların ve seyircisinin sevgisini kazanmıştır. Bu başarılarına yapımcı kimliği de eklenmiştir.  Dört yıl Kent ve Sağlık, iki yıl Hayat  Sevince Güzel programlarının hem yapımcısı hem de sunucusu olarak çalışmasını sürdürmüştür. İki yıldır hafta içi her gün saat: 11.05 ile 11.55 arasında farklı branşlardan doktorları konuk aldığı ve halkı doğru yönlendirmek için yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptığı Önce sağlık, kültür, sanat, spor ağırlıklı, güncel konu ve konukları ağırladığı yine hafta içi her gün 14.05 ile 14.55 arasında yayınlanan Hayatın İçinden programının yapımcılığını ve sunuculuğunu yapmaktadır.  Ayrıca her Perşembe saat 17.05 ile 17.55 arasında Kalp sağlığı programı ile izleyenleri bilgilendirip, doğru bir şekilde doktorlara yönlendirilmesini sağlamaktadır.
Mesleğini titizlikle ve severek yapmakta olup programların her aşamasını kendi hazırlamaktadır.
Mesleki kariyerinde 40’dan fazla plakete, 20’den fazla başarı ve taktir belgesine sahiptir.
Ayrıca 10 yıl otomobil sporlarında hakem olarak görev yapmış,  2016 yılı nisan ayında Ege Rallisine Co-pilot olarak katılarak, sporcu kimliğini de birincilik ve üçüncülük ile iki kupayla taçlandırmıştır.
Bunların dışında halk oyunlarına olan merakı hiç bitmemiş, beş yıl halk oyunları oynamış hatta şehir dışında festivallere de katılmıştır.
Çok yönlü olan Kıyak, kitap okumayı tiyatro ve sinemayı çok sevdiği gibi el örgüsüne de meraklıdır. Stres atmanın en iyi yol olduğunu yaptığı el işleri ile dile getirmektedir.
Sevgiye değer veren İlkay Kıyak, “Sevgi en güçlü değer” diyerek, her platformda sevginin gücünü dile getirmektedir.


Eğitim Dünyası


ERGÜN ÖNER MEHMET ÖNER ANADOLU LİSESİ KARİYER GÜNLERİNİN İLK KONUĞU TURGAY KIRAN


Ergün Öner Mehmet Öner Anadolu Lisesi ‘’Kariyer Günleri”  etkinliklerinin ilki Aralık ayında ünlü iş adamı, Galatasaray Eski Asbaşkanı Turgay Kıran’ın katılımı ile başladı.
Konferans salonunda Beşiktaş’taki terör saldırısınında hayatlarını kaybeden şehitlerimiz adına saygı duruşunda bulunuldu.
Öğrencilere  “meslek ve kariyer” tanıtımının yapılmasının amaçlandığı etkinlikler her ay Türkiye’deki değerli isimleri misafir edecek.
İlk etkinlikte ünlü işadamı Turgay Kıran, yoğun ilgi ile karşılandı. İşadamı; hayata dair başarı ve kariyer üzerine fikir ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.
Turgay Kıran bir saatlik söyleşide öğrencilerle ilginç anekdotlarını da paylaştı.
Başarıda en etkili yöntemin inanmak olduğunu vurgularken, özellikle hayata dair başarıda lisan bilmenin önemine vurgu yapan ünlü işadamı, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca bilmesinin kendisini çok genç yaşlarda önemli noktalara getirdiğini dile getirdi.
Ergün Öner Mehmet Öner Anadolu Lisesi öğrencilerinin kalitesine vurgu yapan Kıran, bu başarıda okul öğretmenlerinin donanımlı olmalarının etkili olduğunun altını çizdi.
Öğrencilere;  “Öğretmenlerinize saygı her daim olmalı” diyerek kendisinin bu konuda vefalı insan olduğunu ifade etti.
 Kendisini iyi yetiştiren insanın; iyi dinleyen, az ve öz konuşma özelliğine sahip olması gerektiğini ifade eden ünlü işadamı;  “gülümsemenin hayatımızda pozitif enerji yaydığını ve başarıda da unutulmaması gereken etken olduğunu” vurguladı.
Öğrencilerle yapılan söyleşiden sonraki soru-cevap bölümünde bir öğrencinin, “Sporda kardeşlik nasıl olmalı? “ sorusuna Turgay Kıran’ın verdiği cevap salondan büyük alkış aldı:
Turgay Kıran; “ Galatasaraylıyım ama bütün renklerin taraftarıyım. Eşim de Fenerbahçeli. Özellikle stadyumlardaki kavgaların ve özellikle fanatizmin yok olması sizin gibi kültürlü gençlerin yetiştirilmesi ile sağlanacaktır. Başkanlık adaylığım döneminde Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ile hep dostane ilişkilerim oldu”
Söyleyişi sonunda Ergün Öner Mehmet Öner Anadolu Lisesi Müdürü Mesut Duran “Kariyer Günleri” etkinliğini tertip eden Meslek Tanıtma Kulübü adına Eğitimci-Yazar Ahmet Akkaya’ya, dinleyici öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti. Mesut Duran ;” Kimi söz vardır, ne kadar süslenirse süslensin arkasında yaşanmışlık ve bir hikâye barındırmadıkça uzayda dolaşan titreşimlerden öte bir anlam taşımaz. Kimi sözler ise en sade, yalın hali ile ifade edilmesine rağmen arka planında bir yaşanmışlık barındırdığı, bir hikâyesi olduğu için hedefine doğru olarak atılmış bir ok gibi muhatabını bulur. “ sözleri ile ünlü işadamı  Turgay Kıran’ın sözlerinin bu minvalde olduğunu ifade etti..
Okul Müdürü Mesut Duran “Kariyer Günleri “etkinliğine katılımından dolayı ünlü İşadamı Turgay Kıran’a plaket takdiminde bulundu. Okul Aile Birliği adına Dilek Karakaya Safran işadamına çiçek verdi.
Turgay Kıran; “Bu plaketi aydınlık yarınlarımızın emaneti siz gençler için alıyorum” dedi.
Etkinlikten sonra öğrencilerin yoğun ilgisi ile karşılaşan ünlü işadamı, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.


Medya Dünyası


Ayfer Çalgıcı Kahramanmaraş’ta


Başarılı bir oyuncu olmasının yanında çok yönlü birikimi, çalışkanlığı, enerjisi ve ışıltılı güzelliğiyle ön plana çıkan ve dikkatleri üzerinde toplayan Ünlü Oyuncu Ayfer Çalgıcı Kısa film çalışmaları ve Kahramanmaraş’ta bir firmanın reklam filmi çekimleri için Kahramanmaraş'a geldi. 17 yıldan bu yana Tiyatro ve Oyunculuk mesleği ile uğraşan Ayfer Çalgıcı diziden sinemaya, tiyatrodan reklam filmlerine kadar uzanan, çok geniş bir yelpazede, birbirinden farklı karakterlere bürünerek Pusat, Aliye, Üvey Baba, Süper Babaanne, 7 Numara, Ömre Bedel Mahallenin muhtarları gibi birbirinden güzel ve özel dizilerde başarılı oyunculuğu ile dikkatleri üzerine toplayarak, günden güne kendisine bir şeyler katarak daha başarılı olma çabası içerisine girmiş, ülkemizin sayılı yeteneklerinden biri olmakla beraber farklı dizi ve filmde rol almıştır. Ayfer Çalgıcı'nın rol aldığı diziler ve filmler; Pusat, Aliye, Aşk Yakar, Gece Yürüyüşü, Kadir Şinas, 7 Numara, Süper Babaanne, Üvey Baba, Mahallenin Muhtarları, Biz Size Aşık olduk, Cinler Periler, Benim için ağlama, Zor Hedef, Kimyacı, Savunma, Şeytan Ayrıntıda gizlidir, Ömre Bedel dizilerinde rol almış,
Zor sevda, Kör Aşık, İhtiras, Diyet, Eyüp Sultan Yolcusu, Sevginin Gücü, İnsan İsterse, Ağlayan Bebek, Vefa Hz. Hayatı, Kara Ova düğünü, Aynalı Körük, Yalan Oldu, Melek Yüzlüm, İftira, Büyük Yalan, Gurur, Kan Farkı, Evliliğim için, Çocukluk Aşkı gibi filmlerde de başarılı oyunculuğu ile kendisinden çokça söz ettirmiştir. Kahramanmaraş'ta Kısa film ve reklam film çekimleri için Kahramanmaraşlı Oyuncu Ali Baba olarak bilinen Mehmet Ali Çamçakal ile bir araya gelen Ünlü Oyuncu Ayfer Çalgıcı kısa film çekimi reklam filmi çekimi ve bazı çalışmaların ardından Kahramanmaraş’tan ayrıldı. Ziyaret süresince tarihi ve kültürel güzelliklerle dolu Kahramanmaraş’ı da tanıma imkanı bulan güzel oyuncu yeni projelerin de müjdesini verdi.

Gözde Çift’ten Muhteşem Sunum!


Medya Dünyasının başarılı ve güzel çifti Burak Törün ile Ayça Leventyürü Törün ilk defa bir etkinliği birlikte sundular.  MESİAD 11. Yılın İş İnsanları Ödülleri, Mersin’de Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini bulurken bu önemli gecenin sunumunu Burak Törün ile Ayça Leventyürü Törün üstlendi. Sahnedeki muhteşem performanslarıyla büyüleyen iki başarılı isim şıklıklarıyla da dikkat çektiler. 

Sudeh Pehlevi’den Yeni Yıl Partisi


İranlı cemiyet dünyasının değerli isimlerinden Sudeh Pehlevi yeni yıl partisinde konuklarını ağırladı. Sanat , sosyete ve moda dünyasından değerli isimlerin yer aldığı yeni yıl partisinde Sudeh Pehlevi’nin model kızı Mariam Mahmoudi noel anne oldu. Güzelliği ile dikkat çeken Mariam Mahmoudi geceye damgasını vuran isim oldu. Yeni yılda farklı projeleri olacak olan aynı zamanda Yazar Sudeh Pehlevi yeni yıla dair güzelliklerle dolu mesajlar verdi.