Meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanser tipidir. Her sene 240.000 kadın yeni meme kanseri tanısı alıyor ve her sene 40.000 kadın hayatını meme kanserinden kaybediyor. Çok şükür ki, 1950’lerden bu yana meme kanserinden ölüm oranları giderek azalıyor. Bunun en önemli sebebi: mammogramlar ile daha erken evrede yakalayabilmemiz, hem de gelişen tedavi yöntemleri. Türkiye’de meme kanserine yakalanma yaş ortalaması 41’dir, Amerika’da ise 51’dir.

MEME KANSERİNİN TİPLERİ NELERDİR?

Meme kanseri, kanser hücrelerinin görüntülerine bağlı olarak (mikroskop altında) birkaç farklı gruba ayrılır. Çoğu meme kanseri ‘adenokarsinom’dur, yani meme dokusunun içindeki bezlerden ortaya çıkarlar. Meme dokusu içindeki kaslardan, bağ dokusundan veya yağ dokusundan kanser meydana gelirse buna meme sarkomu denir.

  

DUKTAL KARSİNOMA İN-SİTU (DCIS)

Bu meme kanseri tipinde, kanser hücreleri süt kanallarında oluşmaya başlamışlar ama henüz, süt kanallarını geçip de meme dokusunun içerisine yayılım göstermemişlerdir. Lütfen aşağıdaki resme bakınız. DCIS tanısı aldığınız zaman doktorunuz size Evre 0 kanseriniz var diyebilir. Bazı DCIS’ler zaman geçtikçe meme dokusuna yayılım gösterirler. Dolayısıyla erken tanı almak önemlidir.

INVASİVE DUCTAL CARCİNOMA (IDC)

IDC dediğimiz zaman, kanser hücrelerinin etraftaki meme dokusuna yayıldığından bahsederiz. Aşağıdaki resme bakınız. Meme kanserlerinin 80%’i bu evrede yakalanır. 

INVASİVE LOBULAR CARCİNOMA (ILC)

ILC’de kanser hücreleri süt kanallarından değil de süt bezlerinden ortaya çıkar ve çevre dokuya yayılım gösteriri aşağıdaki resimde görüldüğü gibi.

MEME KANSERİNİN EVRELERİ

Kanser hücreleri lenf kanalları veya kan damarlarına girerek metastaz yapabilirler. 

Peki Lenfatik Sistem Nedir? 

Lenf kanalları ve lenf nodlarından oluşur. Lenf kanalları: Meme dokusundan koltuk altındaki lenf bezlerine içinde akyuvarlar olan sıvıyı taşır. Lenf nodları: koltuk altındaki lenf nodları bakterileri temizler ve enfeksiyonlardan bizi korur.

MEME KANSERİ EVRELERİ

Doktorlar da evrelemeyi yaparken meme kanseri tümörünün büyüklüğünü, çevredeki lenf nodlarına gidip gitmediğini göz önüne alır. Aşağıda çok basitleştirilmiş bir şekilde evrelemeyi nasıl yaptığımız anlatmaya çalıştım.

Evre 0 –DCIS

Evre I – tümor 2 cm’den küçük, ve henüz lenf nodlarına sıçramamış

Evre II – tumor 2- 5 cm arasında bir büyüklükte, çevredeki lenf nodlarına sıçramış da olabilir olmaya dabilir. 

Evre III – çevredki lenf bezlerine daha fazla yayılmış demektir

Evre IV – diğer organlara (kemik, karaciğer, beyin, akciğer) veya kemiğe, uzaktaki lenf nodlarına metastaz yapmış demektir.

Sonraki yazılarımda meme kanseri tanısı nasıl konur, meme kanseri nasıl gruplara ayrılıyor, gruplara göre nasıl tedavi ediliyordan bahsedicem.