Haber: Beyza Betül Cihan

Massaschusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Canan Dağveren ve ekibi, 6 yıldır geliştirdiği elektronik sutyen projesini tamamladı, ilk pilot çalışmada büyük başarı yakaladı.

Bu cihaz, kanser memeni erken teşhis etme potansiyeline sahiptir. Elektronik sutyen, kadınların günlük hayatlarında giyebileceği bir iç çamaşır olarak tasarlanmış ve meme kanserine yönelik erken teşhis imkanı sunuyor.

ODTÜ'nün yapay zeka teknolojisiyle İstanbul "karbon nötr şehir" olacak ODTÜ'nün yapay zeka teknolojisiyle İstanbul "karbon nötr şehir" olacak

Cihaz, göğüs bölgelerini ve sıcaklık farklarını ölçerek kanserli hücreleri erken tespitini sağlamayı amaçlıyor. Kanserli vücut vücut etkilerinin oluşturduğu değişikliklerin saptanması sayesinde erken evrelerde saptanması ve tedavi süresinin hızlandırılması hedefleniyor.

Canan Dağdeviren'in bu çalıştırma çalışması, meme kanserine karşı mücadelede erken teşhisin önemini vurguluyor ve kadınların günlük yaşamlarında kullanışlı bir çözüm sunuyor. Elektronik sütyen, kanser tarama ve teşhis yöntemlerinde önemli bir yer edinerek sağlık alanında önemli katkılar sağlanması bekleniyor.

Dağdeviren, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu çalışmayı hayatını kaybeden teyzesi ile birlikte hayal edip tasarladıklarını ve şimdi milyonlarca kadının hayatına dokunabilecek bir aşamada olduklarını belirtti. Aleti tüm kadınlara ithaf ettiğini ve onlara "yalnız değilsiniz" mesajını iletti.