Radikal bir başlık ama bilimsel temellere hemen hemen oturtulmuş. Bir sohbet ortamında içinizde mavi gözlü biri varsa daha çok odak noktası olur. Çünkü bu farklılık olağanüstü gelir çoğu insana, hatta herkeste bilir ki bir akrabada mavi gözlü insan varsa muhakkak alt nesillerinde mavi gözlü biri vardır. Bu işler rastlantısal değil o belli.

Mavi gözlü tüm insanların birbirine akraba gibi bakması gerekir mi bilinmez ama; kahverengi gözlülerden daha çok göz rengi milliyetçiliği yapmaları gerektiği ortada, ki yapılıyorlar da daha çok betimleniyorlar, daha çok bahse konu oluyorlar.

Mavi göz farklılığının bir ortak noktada birleştiğini aşağıdaki bilimsel bir makaleden alıntı ile pekiştirelim;

“ Göz rengindeki çeşitlilik (tam kahverengiden yeşile kadar) irisdeki melanin miktarı ile açıklanabilirken, mavi gözlü insanlarda durum biraz farklı çünkü mavi gözlü insanlar arasında gözlerindeki melanin miktarı açısından çok büyük farklılıklar bulunmuyor. Buradan çıkan sonuca göre araştırmacılar tüm mavi gözlü insanların bir şekilde aynı ortak ataya bağlandığını öne sürüyorlar. Bu insanların tamamı DNA’larının tam olarak aynı noktasında aynı ‘geçiş’ özelliğini taşıyor ve bunu genetik miras olarak taşıyor. Buna karşılık kahverengi gözlü olan insanlar melanin üretiminin farklı aşamalarında görev alan veya kontrol eden tüm genler için DNA’larında farklı ve hatta çeşitli bireysel özellikler taşıyabiliyorlar.

Profesör Eiberg ve araştırma ekibi, içinde Ürdün, Danimarka ve Türkiye’nin de bulunduğu çok farklı ülkelerden mavi gözlü bireylerin göz rengini karşılaştırdı ve mitokondriyal DNA’larını inceledi. Yine aynı profesör tarafından 1996’da ortaya koyulan OCA2 geninin göz renginden sorumlu olduğu bulunmuştu. “

Evet, mavi gözlü olmak veya olmamak önemli değil insanlar şu milliyetçilikleri güdübilirler.

Irk milliyetçiliği, Kan grubu milliyetçiliği, Din milliyetçiliği, Mezhep milliyetçiliği, Dil milliyetçi, Göz rengi milliyetçi,vb. hepsinin bir anlamı vardır. Tercih beşirindir.