Makedonya’nın bağımsızlığının 23.yıldönümünde Makedonya’nın çeşitli illerinde ve Makedonya’nın dış temsilciliklerinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

MAKEDONYA’NIN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ TÜRKİYE’DE DE KUTLANDI

Makedonya’nın 23. Bağımsızlık Günü, Makedonya’nın bütün dış temsilciliklerinde olduğu gibi Türkiye’de de coşkuyla kutlandı. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, çeşitli illerde yapılan törenlerde, Makedonya’nın bağımsızlığa giden yolda yaşadıkları anlatıldı, Makedon kültürünü yansıtan çeşitli müzik ve dans gösterileri yapıldı.
Makedonya’nın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen 23. Bağımsızlık Günü töreni Park Bosphorus HOTEL&RESORTS’un İstanbul’u kuşbakışı gören teras bölümünde yapıldı. Törene, Vali yardımcıları, yabancı ülkelerin çeşitli düzeydeki diplomatları, iş adamları, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, bürokratlar ve basın mensupları katıldı.
Makedonya’nın İstanbul Başkonsolosu Zerrin Abaz, törende yaptığı konuşmada, ülkesinin bu mutlu gününde kendilerini yalnız bırakmayan konuklara teşekkür etti. Başkonsolos Abaz, konuşmasının devamında ortak tarih ve kültüre sahip olan Makedonya ile Türkiye ilişkilerinin köklü bir geçmişi olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. “Türkiye üzülürse Makedonya üzülür, Türkiye sevinirse, biliniz ki Makedonya da sevinir” diyen Başkonsolos Abaz, “Ekonomik ve siyasi ilişkilerimizi geliştirmek her iki ülkenin de yararına olacaktır” dedi.
Makedonya halkı, 8 Eylül 1991 tarihinde yapılan referandumda vatandaşların yüzde 95'i "evet" oyu kullanmış ve referandum sonucu Makedonya, Yugoslavya'dan ayrılarak, bağımsızlığını ilan etmişti.
Makedonya'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke Bulgaristan olurken, anayasal ismi olan "Makedonya Cumhuriyeti" olarak ilk tanıyan ülke ise Türkiye oldu. Makedonya, 8 Nisan 1993 tarihinde, bugün hala devam eden "isim sorunu" nedeniyle "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" adıyla BM'nin 181. üyesi olmuştu.

MAKEDONYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Stratejik konumları, tarihsel ve kültürel bağları nedeniyle, iki ülke ilişkileri özellikle Soğuk Savaş sonrasında giderek gelişmektedir.
Balkan politikasını, değişen kültürel konjonktürün yanı sıra, geçmişin mirası doğrultusunda şekillendiren Türkiye açısından Makedonya her zaman önemli bir ülke olmuştur. Makedonya kurulduğunda, bağımsızlık kararını tanıyan ilk ülke Bulgaristan olmuştur, fakat, anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyeti” olarak ilk tanıyan ülke Türkiye’dir.
Makedonya, Türkiye’nin Balkan politikasında siyasi, ekonomik, coğrafi konumu ile tarihi ve kültürel bağları dolayısıyla, her zaman önceliğini korumuştur.
 Soğuk Savaş sonrasında, Komünizmin yıkılmasıyla tek kutuplu duruma gelen dünyamızda, yeni bir siyasi atmosferin oluştuğu dönemde, Türkiye- Makedonya ilişkilerinde gözle görülür bir gelişme yaşanmıştır. İki ülkenin Avrupa coğrafyası ile Asya coğrafyası arasında köprü ülke konumunda olmaları, aynı kültürü benimsemiş nüfus barındırmaları ve bölgenin ekonomik potansiyeli, iki ülkenin  önemini artırdığı gibi, ilişkilerini geliştirmiştir.
Makedonya İstanbul Başkonsolosu Zerrin Abaz’ın da, törende yaptığı konuşmasında belirttiği gibi, tarihi, kültürel, ekonomik ve demografik yapı nedeniyle, Makedonya Türkiye’nin en fazla ilgi gösterdiği ülkelerden biri olmuştur ve bu ilgi karşılıklı olarak giderek derinleşmektedir.

CUMHURBAŞKANI IVANOV:

Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov döneminde, Türkiye- Makedonya ilişkilerinde çok hızlı bir gelişme süreci yaşanmıştır.
Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, geçtiğimiz yıl, TRT Türk televizyonunda kendisiyle yapılan bir söyleşide, Türkiye ile Makedonya arasındaki ilişkilerin tarihî bağlar nedeniyle ayrı bir özellik taşıdığını söylemişti.
TRT Türk'ten Esra Hasip'e konuşan İvanov, Türkiye'nin Makedonya'yı ilk tanıyan ve ilk büyükelçiliği açan ülke olduğunu ifade ederek Türkiye ile stratejik işbirliği anlaşması imzaladıklarını belirtmiş ve şöyle demişti:
"Türk ordusu, bizim ordumuza yardım ediyor. Türkiye, kurumlarıyla, Makedonya ile ilgili her alanda bizim arkamızda. NATO'nun bütün belgelerinde Türkiye, eski Yugoslavya Cumhuriyeti  Makedonya'yı, anayasal adı olan ‘Makedonya Cumhuriyeti’ olarak tanıdığını paraf ediyor. Türkiye gibi bir ülkenin arkamızda durduğunu ve destek olduğunu bilmek,  bizi gerçekten şereflendiriyor. Çünkü, bir zamanlar birlikte, açık bir ortamda yaşadığımız geçmişin izlerini silemeyiz. O ortak geçmişin, ortak pazarın getirilerini inkâr edemeyiz."
Türkiye ve Makedonya arasındaki ticari ilişkilerde çok büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı İvanov, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artmasının önemini şöyle anlatmıştı:  
"Başbakan Erdoğan, son Makedonya ziyaretinde 1 milyar dolar hedefini telaffûz etmişti. Türkiye, Makedonya'nın ticaret ortakları arasında ilk on sırada yer alıyor. Ancak durumu dengelememiz lazım. Türkiye'den sadece ithal etmek yerine, bizim de Türkiye'ye ihracatımızı artırmamız gerekiyor.
Türkiye, çok geniş bir pazara hitap ediyor. Bu kademeli olarak gelişen bir süreç, çünkü yalnızca iktisadî ilişkilerin bir sonucu değil, siyasi ilişkilerimiz de olağanüstü, stratejik ortaklık düzeyinde. Kültür, eğitim, güvenlik alanlarında da  ilişkilerimiz bu doğrultuda gelişiyor.
Ülkemizden Türkiye'ye göç etmiş Makedonyalılar ve onların bu topraklarda yaşamaya devam eden akrabaları, iki ülke arasında önemli bir köprü görevi görüyor. Bu kişisel bağlar, Türkiye'den çok sayıda yatırımın Makedonya'ya gelmesine neden oluyor. Bizim iş adamlarımız, Türk iş adamları ile ortak projelerde çalışıyor. Bu münasebet önümüzdeki dönemde fazlalaşacaktır, çünkü bu konuda çok çalıştık."
NATO üyesi olmamasına rağmen Makedonya'nın davet edildiği tüm misyonlarda aktif görev aldığını belirten Cumhurbaşkanı İvanov, Afganistan ve Irak'a asker gönderdiklerini ve bölgesel tatbikatlarda yer aldıklarını söylemişti. Cumhurbaşkanı İvanov, bir zamanlar Balkanlar olarak çatışmaların kaynağı olmalarına rağmen, bugün başka bölgelere barış götürecek konuma geldiklerini anlatmıştı.
Cumhurbaşkanı İvanov, aynı söyleşide, NATO ve Avrupa Birliği'ne anlaşılmaz ve dışardan empoze edilen problemler sebebiyle üye olamadıklarını belirtmişti.

ORTAK ANILARIMIZ VAR

1448’de, II. Kosova Savaşı sonrasında Makedonya Osmanlı sınırları içine katılmış ve yüzyıllar boyunca bir kültür kaynaşması yaşanmıştır.
1912-13 Balkan Savaşları sonrasında Osmanlı’dan en son ayrılan ülke Makedonya olmuştur.
1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılan Makedonya bağımsızlığını ilan etmişti. Türkiye, 6 Şubat 1992’de, Makedonya’nı anayasal adı olan Makedonya Cumhuriyeti olarak tanıyan ilk ülke olmuştur. Bu tarihten itibaren ekonomik, siyasi, diplomatik, eğitim ve kültürel alanlarda ilişkiler sürekli olarak geliştirilmiştir. Türkiye Makedonya’ya uluslararası platformlarda her zaman destek vermiştir.
Makedonya’nın sosyalist devlet düzeninden serbest piyasa ekonomisine geçtiği dönemde yaşadığı sorunları aşmasında, tam olarak tanınmamasından dolayı uluslararası yardım ve kredi alamamasından dolayı yaşadığı sıkıntılı dönemi atlatmasında her zaman yardımcı olmaya çalışmıştı. Makedonya Cumhuriyeti, ilk kuruluş yıllarında, Türkiye’nin uluslararası platformlarda verdiği bu desteği unutmamıştır.
Genç Makedonya Cumhuriyeti’nin 23. Kuruluş yıldönümünü kutluyor, sonsuza kadar özgür, uluslararası platformda her zaman sözü geçen bir ülke olmasını diliyoruz.