KIVANÇ TERZİOĞLU
İSTANBUL

Türkiye’deki sanatseverler, Jean-Luc Cornec’i, geçtiğimiz sene Contemporary İstanbul Fuarı’nda, yine Gama Galeri tarafından sergilenen eski telofon cihazı , ahizesi ve kordonlarından yapılmış sevimli koyunları ile hatırlayacaklar... Halen Almanya'nın Frankfurt şehrindeki komunikasyon müzesinde bulunan bu şakacı ve işlemsel özelliğiyle ilgi çeken Koyun Sürüsü enstalasyonu, dünyada Jean-Luc Cornec'in kendine özgü bir markası haline gelmiş. 
Zorlu’daki proje kapsamında, sanatçının ‘Ellipse’ başlıklı iki büyük eseri sergileniyor. Bu sanat eserlerinin aslında sinema ve yıldızlarla ilgili olması, bu sene 100’üncü yılı kutlanan Türk Sineması için de güzel bir tesadüf niteliği taşıyor... 
TV dizilerindeki oyuncuların profilleriyle, dizilerin dramatik haline atıfta bulunuyor Performans Sanatları Merkezi’ne girildiğinde sağ taraftaki merdivenlerden çıkıldığında karşılaşacağınız ilk eser, polyester, mermer tozu gibi karışık materyallerden yapılmış, oldukça büyük – 2.80 m yukseklik, 4.40m eninde – beyaz bir heykel 4 ayrı kişinin grafiti stilinde oluşturulmuş portresi. Aslında eserde, birbirini arayan çiftler bulunuyor; bakışları birbirini kesiyor. 
Bunlar, Türk televizyon dizilerinde oynayan sanatçıların profillerinin karışımıyla oluşturulmuş; bu kişiler genelde ‘sterotip’ kişiler.  Profillerin karşılıklı olmaları aralarında bir gerilime yol açıyor ve  aralarındaki ilişkiyi de sorguluyor; bu da dizilerin o dramatik haline atıfta bulunuyor.
Sanatçının diğer işini görebilmeniz için ise başınızı yukarıya kaldırmanız yeterli... 
Zorlu’nun 21m yüksekliğindeki tavandan asılmış 40 adet, yıldız-portreler (10cm-45cm arası), yerde 2 adet 3m çaplı birbirine gecmiş disk, ve 1 adet gerçek teleskop ise enstalasyonun diğer bölümünü oluşturuyor. Sanatçının bu işi de şöhret ve gösteri dünyası üzerine: Tıpkı Hollywood "Walk of Fame" deki gibi düşünülmüş. Performans Sanatları Merkezi’nin tavanı da böyle bir yıldızlar geçidi haline getirilmiş olacak. Burada sadece meşhurların yıldızları olmayacak, aslında isteyen herkesin olabilecek... Biraz Warhol'a atıfta bulunan, herkesin 15 dakikalik şöhret olmaya hakkı olduğu bir eser. Böylece sanatçının, bu interaktif durum, aylar içinde, yeni yıldızlar eklendikçe samanyoluna dönüşebilir. Ayrıca izleyici, yerdeki gezegen minderden uzanıp bir dürbünle veya teleskopla yıldızlara bakabilecek. 
Bu iki işin de en dikkat çekici noktası izleyiciler ile interactive olması. Izleyici heykelin çevresinde dönüp, boşluklarından geçebilecek, dokunabilecek, ve hatta duvarlarin aynasında kendisini görebilecek.