HABER: YAĞMUR TANYILDIZ

Özellikle bu yıl sayıları artan bu programların arasında rekabet de artmış durumda. Ben bu programları izlemiş biri olarak, televizyon programcılığı adına çok üzgünüm. ‘Neden takip edip izledin’ diyebilirsiniz. Ülkemdeki insanları görmek, nasıl bir psikoloji yaşayıp da oraya gittiklerini anlamak için, kısacası sosyolojik bakış niyetiyle izledim. Fakat bu programlar evlilik ve show programları olmaktan çıkmış, birer ‘cast ajansı’ halini almaya başlamıştır.

Para karşılığı rakip programı sabote ettirmekten tutun da, silahlı tehditlerin döndüğünü de bu programlar için duymuş bulunmaktayız. Ne olacak peki bunun sonu? İsimlerini herkesin bildiği 3 başarılı kadın, saygı içerisinde rakip olamayacaklarsa, neden televizyonculuğu seçtiler?

Televizyonculuk ya da gazetecilik, aynı mesleği yapan insanlara karşı düşman olmak demek değildir. Olmamalıdır. Aynı mesleği yapan insanlara ‘meslektaş’ denir, ve meslektaşlar herkesten önce birbirlerine sahip çıkarlar. Özellikle kadınlar, siz birbirinizin arkasında durmazsanız, nasıl savunacağız kadın haklarını? Nasıl haykıracağız, ‘kadın güçlüdür!’ diye?

Evlendirme programlarını dürüstlük, saygı ve ciddiyet ile yaparsanız; kimse sizlerin programınızın kaldırılması adına sosyal medyada paylaşım yapmaz. Tek istediğimiz, güvenebileceğimiz yayınlar izlemek…

Eğer programlarınızın formatı ‘evlendirmek’ ise, bunun üzerine yayın yapın. Kimseyi sahnede oynatmayın. Sesi güzel olmayan insanalara ‘sesin güzel’ diyerek şarkı söyletmeyin. Kimse sizin kuklanız değil. Bunu unutmayın.

Kısacası, sapla samanı ayırmak lazımdır. Televizyonculuk yapmadan önce, bir doktor misali yemin etmek gerekmektedir. Programınızı izleyen insanları kandıracaksanız, televizyonda olmamalısınız. Hatta hiçbir yerde olmamalısınız. Para kazanmak adına, insanları kullanmamalısınız. ‘Televizyon eğlendirir’ felsefesine yaslanıp, sorumluluktan kaçmamalısınız.  Televizyonda eğlendirmek kolaydır, önemli olan ve zor olan, televizyonda dahi dürüst kalabilmek.

Dilerim ki, bundan sonra dürüstlük ve ciddiyet içerisinde yapılan yayınlar ile karşılaşırız…