10 yıllık müzik kariyerinde, büyük başarılara imza atan Burak Yeter ile Connection Records’ta bir araya geldik. Elif Günay’ın sorularını yanıtlayan ünlü Dj & Aranjör Burak Yeter şimdi sizlerle…


"MTV “Türkiye DJ’lik” yarışmasında 560 DJ arasından birinci olan Burak Yeter, ardından bu yarışmadan kazananlarla ülkeler arası yarışmalara katıldı. Bu yarışmadan da 50 ülke arasında  ilk üçe giren Burak Yeter, Türkiye’ye dönünce ilk albümünü çıkardı"                  

Burak Bey merhaba. Öncelikle bu yıl hazırlamış olduğunuz “Tuesday” şarkısı ile 25 ülkede birinci oldunuz. Bu proje ile röportajımıza başlayalım istiyorum. Şarkı her geçen gün daha çok tanınıyor. Şimdilerde ne durumda? 

Sizler de hoş geldiniz Elifcim. “Tuesday” bizim dünyaya açılma projemizdi. Artık dünyaya açılmamız gerektiğini düşündük ve “Tuesday” gibi her biri İngilizce olan 16 yeni şarkı yaptık. Bu projenin adına “New World” dedik ve ülkemizin bayrağını bütün dünyada dalgalandırmak adına yola çıktık. “Tuesday” bunun başlangıcıydı. İlk olarak Rusya'da başladı bu serüven ve Avrupa'ya gitti. Şarkı ülkemizde EMI Muzik etiketiyle çıktı. Şimdilerde ise İngiltere, Finlandiya, Danimarka oradan da Amerika marketi için çalışmalara başlıyoruz. Bugün öğrendim 34 ülkede birinciyiz ve bu yükseliş her geçen gün devam ediyor. 

En çok hangi ülkede beğenildi?

Şarkı şuan 3 farklı plak şirketinden basıldı. İlk olarak Sony Müzik Rusya, Warner Music ve ülkemizde de EMI Müzik etiketiyle çıktı. Fakat ilk olarak Rusya’da beğenildi diyebilirim. Rusya müzik konusunda daha hızlı hareket ediyor. Ardından Romanya, üçünü ülke olarak Hollanda’yı gösterebilirim. Şarkıyı çıkardıktan 3 ay sonra Rusya'da Platinium Satış Plağı kazandık. Hollanda da DJ'lere önem veren bir ülke olduğu için "Tuesday" şarkım, yakın zamanda müzik listelerine girmeyi başardı.  

Dünya DJleri ile kendinizi kıyasladığınızda sizi onlardan farklı kılan nedir?

Yaptığım müzik, commercial müzik olduğu için herkese hitap ediyor. Müziğimin sadece belli bir tarz olmaması benim için büyük bir avantaj... Şarkılarımı daha fazla kitlenin dinlemesi için, daha genel kitlelere ulaşması için çalışıyorum. Kendi tarzımın dışında daha genel düşünerek herkese hitap edecek eserler üretmeye çalışıyorum. 7'den 70'e hitap eden bir repertuvarım var. Bunları daha önceki tecrübelerime dayanarak hazırlıyorum. 10 yıllık müzik kariyerimdeki deneyimlerimden yararlanarak 12 şarkılık bir program hazırladım. Her ay 1 şarkı çıkaracak şekilde program yaptım. 

En son Derya Uluğ ile Okyanus şarkısını hazırladınız. Şarkı çok beğenildi. Derya Hanım’ı da bu şarkı ile tam anlamıyla tanımış olduk. Nasıl çıktı bu şarkı?

Hatırlarsınız eski şarkılarımıza Remix yaparak güzel işler yapmıştık. Yıllar önce süper star Ajda Pekkan’ın “Oyalama Beni” şarkısına Remix yaparak Kral TV video müzik ödüllerinde “En iyi Remix DJ" ünvanı ödülüne layık görülmüştüm. Bir sonraki sene yine Ajda Pekkan'ın “Arada Sırada” şarkısına Remix yaparak En Eyi Remix ödülünü kazanmıştım. Şimdilerde yeni şarkıcılarla yeni aranjeler yapıyorum. Derya Uluğ’un “Okyanus”u bunun için çok iyi bir başlangıç oldu. Yakın zaman da Melis Fırat ile güzel bir şarkıya imza atacağız. Aslında sıfır şarkıları daha çok seviyorum. Yeni bir şeyler ortaya çıkarmak beni daha çok özgür kılıyor.

Sevgili Yıldız Tilbe’nin “Oynat” şarkısında da sizin emeğiniz var. Bildiğimiz kadarıyla TV kanalları o şarkıyı veto ettiler. Buna rağmen şarkı sosyal paylaşımlarda güzel rakamlara ulaştı. Bu konu ile ilgili ne söyleyeceksiniz?

“Oynat” şarkısı Yıldız Hanım’ın klüp tarzında yaptığı en hareketli dans şarkılarından biri oldu. Hemen şarkının ilk saniyesinde “Oynat” denilince insanlar o anda oynamaya başlıyor. Kendisine zaten bayılıyorum. İnanılmaz güzel enerjisi var. Bizi bir araya Ahmet bey getirdi. Daha sonra da Ahmet Tarkan ile bir araya gelip projeye başladık ve kendi klübünde şarkıya klip de çektik. Özellikle gençler şarkıyı çok seviyor. Vetoya gelince biz klibi klüp ortamında çektik. Sonra klip RTÜK tarafından onaylanmadı. Böylece sosyal paylaşımlarımızda ve internet sitelerinde kalmış oldu. Her şeye rağmen şarkı çok dinleniliyor ve paylaşılıyor.

Demet Akalın’ın “Çalkala” şarkısının klibinde oynamayacaktınız sonra oynadınız, bu nasıl oldu?

Evet Elif, aslında kliplerde çok görülmeyi sevmiyorum. Aranje ve işin müzik boyutu ile anılmak istiyorum. Demet Hanım’ın isteği benimde bu klipte oynamamdı. Eğlenceli bir klip oldu. Bundan sonraki sanatçı dostlarımın projelerinde, klipte yer almamak kaydı ile aranjelere devam edeceğim.


Ajda Pekkan'ın “Oyalama Beni”, “Arada Sırada” gibi şarkılarına Remix yaptınız. Kuruçeşme’de süper star Ajda Pekkan ile düzenlediğiniz özel konserde vinç ile performans sergilediniz ve bu çok etkileyiciydi.  Bu konser ile sizin sahne şovlarına da önem verdiğinizi düşünüyorum. Ne söylersiniz?

Ülkemizde şova ve görselliğe çok uzak işler yapıyoruz. Özellikle genç jenerasyon şova çok yatkın. Yurt dışında herhangi bir konserde bile etkileyici şovlar yapıldığını görüyoruz. Ülkemdeki sanatçıların da bu sahne şovlarını hazırlaması gerektiğini düşünüyorum. Sevgili Samsun Demir sayesinde Ajda hanım ile tanıştık. Hatta bizi ilk o bir araya getirdi. Sevgili Ajda hanıma bu şarkıları hazırlarken sahne şovundan da ufak demeçler verdik. Kendisi de çok beğenmişti. Vinç üzerine DJ set-up'ı kurduk. Diğer taraftan da Ajda Hanım şarkılarına eşlik etti. O gece, bir bölüm “Ajda Pekkan ve Burak Yeter” gecesi oldu. “Arada Sırada”, “Yaz Yaz”, “Oyalama Beni” ve “Uykusuz Her Gece” şarkılarını yeniden düzenleyip, canlı canlı 5.000 kişiye dinlettik. Çok güzel bir proje oldu. Birçok sanatçı “böyle sahneleri birlikte yapmak istiyoruz” dediler. Fakat ben o günden sonra bu yabancı şarkıları yapabilmek için Amsterdam'a yerleştim. Meyvelerini de 2 yıl sonra almaya başladım. 

“Bir ünlüyle aklınıza gelen ilk hikayeniz nedir” diye sorsam  ilk neyi anlatırsınız?

O kadar çok var ki ama ilk aklıma gelen Ajda Hanım. Kuruçeşme konserindeki vinç hikayesini çok kısa anlatmak isterim. Konser öncesinde Ajda hanım ile Prova yapamamıştık. Sonrasında çalışma için Ajda hanım yerine bir asistanımı çıkarmış provamı yapmıştım. Öyle bir enteresan durum olmuştu. Kendisi konser gecesi geldi. Ajda hanımın bu işi ne kadar çok bildiğini ve ne kadar profesyonel olduğunu o zaman sahnedeyken anladım. Eğer izlemediyseniz Ajda Pekkan ile gerçekleştirdiğimiz sahne şovunu mutlaka sosyal medyadan izleyin.

10 yıllık müzik geçmişiniz var nasıl başladı müzik yaşamınız?

Önce DJ'likle başladım. Evimizdeki teyp kapaklarını söküp aralarında geçiş yapmaya çalışıyordum. Bunun adının mix olduğunu bilmiyordum. Hatta teybin kapaklarını söktüğüm için babamdan azar işitmişliğim bile var. Öyle bir durumdu ki halen unutmam. O ikaz beni çok etkiledi ve hani çocuklara yapma dersiniz inadına bir şey yaparya ben de teybe ve walkman lere daha çok ilgi duymaya başladım. Yaptığım işte çok titizim ve başladığım her projeyi bitirmeye odaklıyım. Aynı zamanda açık sözlüyüm. Sanatçılara da her zaman “Bu şarkı üzerinde çalışamayacağım çok üzgünüm, belki bu şarkıyı yapabilecek bir çok aranjör bulunabilir ancak ben yapamayacağım” deyip çekiliyorum. Çünkü yaptığım eserin ya hit olması gerek ya da hiç o projeye başlamamam gerek. 

Sanırım Hip-Hop ile de ilgilendiniz. Türkiye'de Rap ne durumda?

Antalya’da “Tatbikat” adında bir Rap grubu kurduk. Rap grubu için şarkılar yapıp konseler vermeye başladık. Her hafta sonu düzenlediğimiz ufak partylerden kazandığımız harçlıkla bir studio hazırladık ve etrafımızdaki Rap'ci dostlarımıza yeni şarkılar ve kayıtlar gerçekleştirdik. Daha sonrasında Ceza ile tanıştık ve beraber turneye çıktık. O zaman adım “DJ Yeter”di. Çok fazla Hip-hop işlere imza attık. Diğer yandan da “Burak Yeter” olarak farklı bir şeyler yapmak istedim. Ve ilk albümümü 2004 yılında yaptım.  “For Action” adında Türkiye’nin ilk solo dj albümünü çıkardım. Dokuz Sekiz Müzik etiketi ile çıktı. “Dön bana” ve “Bir Şarkı Söyle” şarkılarına klipler çektik. Sonrasında Ahmet Çelenk sayesinde sanatçılarla tanışıp serüvenimi bu yöne doğru çevirdim. 

2007 yılında küresel ısınma ile ilgili bir albüm çıkardınız. O albümü nasıl oldu?

Küresel ısınmaya destek amaçlı çıkardığım bir albümdür. DSM etiketiyle albümü çıkarmıştık. "Sanal" şarkısı da bu albümün ilk kilibiydi. Klipte küresel ısınma görsellerine yer verdik. Küresel ısınmaya karşı  duyarlı olmamız gerekiyor. Artık dünya küreselleşiyor ve yeni nesillerin buna ihtiyacı var. Bende bu konuda duyarlı ve paylaşımcı olmaya çalışıyorum. “Herkes üzerine düşeni yaparsa çok temiz bir dünyada yaşarız” fikrindeyim. İşte o albüm de bunun bir göstergesiydi ve albümün tüm gelirini Çevre Vakfı’na bağışladık. O dönemin çevre bakanı ile projeler ve etkinlikler düzenledik. Birçok sanatçı da bu proje için anlamlı destekler verdi. Olay İngiltere’de çok yankılandı. Küresel ısınmaya bir sanatçının destek vermesi çok beklenmiyordu. Akabinde de çok fazla destekler alındı. Bu tür etkinliklerde halen bulunmak isterim. 

MTV “Türkiye DJ’lik” yarışmasında 560 DJ arasından birinci olan Burak Yeter, ardından bu yarışmadan kazananlarla ülkeler arası yarışmalara katıldı. Bu yarışmadan da 50 ülke arasında ilk üçe giren Burak Yeter, Türkiye’ye dönünce ilk albümünü çıkardı.

Ülkemizde olan DJleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben birlikten yanayım. Geçtiğimiz günlerde bir mekan açmıştım. Oraya DJ arkadaşlarımı da davet ettim. Zaten bu işte paylaşım olması gerektiğini sürekli anlatmaya çalışıyorum.

Geçtiğimiz hafta Etiler’de güzel bir mekan açtınız hayırlı olun.  Kimler gelebilecek buraya? 

Teşekkür ederim Elif. 10 yıllık kariyer geçmişimin ardından ben de sürekli mekanımızın olması görüşündeydim. Can dostlarım Aykut Sidekli ve Çağatay Ay ile bir araya geldik. Özellikle sanatçı dostlarımızı kendi çerçevemizde toplamak, rahat etmelerini ve bir yandan da eğlenmelerini sağlamak istedik. Amacımız kaliteli müşteri portföyüne sahip olmaktı. Burası sıradan bir kulüp değil, sanatçıların, menajerlerin, önemli insanların geleceği bir yer. Sanatçıların rahat edebilecekleri bir yer yok maalesef. Etiler bunun tam merkezi ama rahat edecekleri güvenilir yerleri yoktu. Zaten müzik onların müziği, elimizden geldiği kadar da onları ağırlayacağız. Kesinlikle basını içeri almıyoruz. Basından tanıdığımız arkadaşlar eğlenmek için dilerlerse gelebilirler.  

Yakın gelecekte ne tür projeleriniz var?

Yabancı projelerime devam ediyorum. 16 tane daha yeni şarkım var her ay bir tane olmak üzere onları çıkartacağım. Bu şarkılarla beraber klipleri de gösterimde olacak. Şimdi “ECHO” diye bir şarkım var ve dinleyiciler çok yakında bu şarkıyla buluşacaklar. Aynı zamanda sanatçılarla olan yeni işlerimiz devam ediyor. 

Son olarak okuyucularımıza  neler söylemek istersiniz?

Bizleri takip eden ve destek veren herkese çok teşekkür ederim. Sürekli sosyal medyadan da takip eden sevenlerim var onlara da buradan çok teşekkür ediyorum. Bu yolculukta bana inanan herkese çok teşekkür ediyorum…

 

Doğum tarihi: 05.05.1982

Burcu: Boğa

Memleketi: Trabzon

Uğurlu sayısı: 6

Uğurlu günü: Cuma

En sevdiği huyu: Mükemmeliyetçilik

En sevmediği huyu: Zamana yenilmek

En sevdiği renk: Mavi

En sevdiği çizgi film: Donald Duck 

En sevdiği söz: Uyku, zaman kaybıdır.

 

Röportaj: Elif Günay
Fotoğraf: Ekrem Algın