1. “Ben bağımlı olmam” 

Herkes bağımlı olabilir. Madde kullanımı biyolojik ve psikolojik değişimlere neden olur. 
2. “Bir Kere Kullanmaktan bir şey olmaz” 

Kokain ve benzeri maddeler ilk kullanımdan sonra bağımlılık yapabilir. İlk kullanımdan sonra ikinci kez kullanılması daha kolaydır. Korku kalmamış, maddenin nasıl temin edilebileceği öğrenilmiş ve uyuşturucuya karşı değerler anlamsızlaşmıştır.

3.“Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz”

Tüm bağımlılar ara sıra kullanmak niyetiyle başlar. Ara sıra kullanılan maddeler bireyde ruhsal ve kimyasal değişimlere yol açar. İçilen tek bir sigaranın bile bir zararı vardır

4.Bana dünyayı daha gerçek gösteriyor

Uyuşturucu maddeler algıları bozabilir ya da arttırabilir.

Değişen algıdır dış dünya gerçekliği değildir. Alınan madde hayat fotoğrafının kontrasını arttırabilir. Her şey daha parlak görünebilir. Ancak devam eden kullanımla birlikte o parlaklık eskiye göre çok daha geriler.

5.“Ramazan boyu bırakabiliyorum”

Bazı alkol bağımlıları Ramazan süresince hiçbir profesyonel destek almadan alkolden uzak durabilirler. Bu onların tehlikeli alkol kullanıcısı ya da bağımlısı olmadığı anlamına gelmez. Bağımlılık kriterlerinden biri sık bırakma girişimi olmasıdır. Ancak ilerlemiş bağımlılıklarda ramazan ayları madde alımı devam eder.

6.“Esrar, alkol ve sigaradan daha tehlikeli değildir”

Esrar bağımlılık yapan uyuşturucu bir maddedir. Alındıktan sonra 30 gün süreyle dokularda kalır. Bellek zayıflaması öğrenme bozukluğu, solunum sistemi bozukluklarına neden olabilir. Esrar, şizofreni tehlikesini 7 kat arttırır. Esrarın kanser yapıcı etkisi sigaraya göre daha yüksektir.

7.“Beni bu maddeyi kullanmaya başka nedenler itti”

Madde bağımlısı kişiler bu maddeleri kullanma nedeni olarak başkalarının davranışlarını gösterirler. Kişi kendi davranışlarının sorumluluğunu üstlenmesi gerekir.

8.“Ben kontrol edebilirim”

Madde kullanmak için gerekli ilk adımı kolaylaştırır. En doğrusu ortamın terk edilmesi çevrenin değiştirilmesidir. Bağımlılık batağına gırtlağına kadar saplandığı halde kontrol edebilirim duygusunu devam ettirenler çoğunluktadır

9.“Benim iradem güçlüdür”

İrade-Bağımlılık ilişkisi yoktur. Kişilik bozuklukları madde kullanımında neden olabilirken böyle bir sorunu olmayanlarda bağımlı olabilmekteler.

10.“Herkes kullanıyor ve bir şey olmuyor”

Bu düşünce kişinin kendisine yandaş arama çabasından kaynaklanır. Çevredeki madde bağımlısı kişilerin zararlarının gözlenmeye başlaması zaman alabilir

11.“Sadece zayıf bireyler bağımlı olur”

Bunun tam tersi de doğrudur. Ancak madde kullanımı kişiyi zayıf birey haline sokar.

12.“Uyuşturucu kullanımı bazı ülkelerde yaşam biçimi, neden değiştirilmedi ki?” 

Bazı bölgelerde geleneksel olarak hoşgörünün dozu yüksek olabilse de dünyanın hiçbir ülkesinde uyuşturucu kullanımı yaşam biçimi haline gelmemiştir.

Çocuklar Diyorlar ki.

1.“Sen niye sigara/alkol içiyorsun?” 

Çocuklarınızla olan sohbetlerinizde gerçekçi, aydınlatıcı ve ders çıkartan sözlerimiz olsun

“Bazı arkadaşlarım ve çevrem yüzünden bende kulandım!

Onlara uymak gerektiğini düşünüyordum, o günlerde bilgi açısından yetersizdim ancak şimdi ki kadar bilgiye sahip olsaydım kesinlikle kullanmazdım”

2.“Güzel bir şey olmasa, herhalde kimse içmezdi”
Genellikle izlenilen filmler ve dizilerden etkilenme vardır. Bunun gerçekçi olmadığını ve filmin sonun da uyuşturucu kullanan kişinin kötü durumuna şahit olabileceğini görürüz.

3.“Ben niye 18 yaşına kadar alkol içemiyorum?”
Yasal değil çünkü insan beyni gelişim süreci içindeyken alkol, sigara ve maddelerin olumsuz etkisi çok daha fazladır

*Bağımlılık tedavisi oldukça zahmetlidir ama imkansız değildir. Bağımlının istekli ve kararlı olması tedaviyi kolaylaştırır. Tedavi işin uzmanları tarafından yapılmalıdır

*Sigara, alkol ve madde bırakıldıktan sonra hiç kimse daha kötü olmaz ancak bir ay kadar süreyle yoksunluk belirtileri olur

   Eğitim Sistemi ve Aile  Önemlidir

Muhakeme yeteneği, analitik düşünce sistemi gelişmiş olanların ileriyi görebilmeleri, sorumlu davranmaları onlar için iç kontrol mekanizmasıdır.

Okulda ve aile ortamında korku kültürü değil geliştirici özelliği olan değerler kültürünün varlığı çocukların ruhsal sosyal ve duygusal yönden daha sağlıklı yetişmelerini sağlayacaktır

Farkındalık ile birlikte zihinsel gelişimin arttırılması için okullarımızda daha fazla mantık, felsefe, sanat, matematik derslere ağırlık verilmesi madde bağımlılığının azaltılmasında bir diğer faktördür.