Futbolda takımların kadrolarında yer alabilecek yabancı sayısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayar getirilmesi gerektiğini söyledi.

Aslında çıktığı ilk gün, 14 yabancı kuralının son derece yanlış, Türk futbolu adına tam anlamıyla fiyasko bir karar olduğunu söylemiş ve bunu zaman zaman yazılarımda sizlerle de paylaşmıştım.

Kelimenin tam anlamıyla ülke futbolu ve futbolcusu için bir tür idam kararıydı bu. 

Düşünebiliyor musunuz bir takım kadrosunda 14 yabancı barındırabilip, bunların 11’ini sahaya sürebiliyor.

Yani hakemin başlama vuruşunda iki Türk takımının sahadaki 22 oyuncusu da yabancı olabiliyor. Bu şartlar altında Türk futbolunun kalkınması, Avrupa’yla dünyayla başa çıkması düşünülebilir mi? 

Tabi ki hayır…

Peki kardeşim, milli takım teknik direktörü bu yabancı çöplüğünden nasıl bir milli takım aday kadrosu belirleyip, sahaya nasıl bir takım sürebilecek? Yalnızca Avrupa’daki gurbetçi gençler ve ele avuca gelen birkaç isimden ibaret bir takımımız mı olacak?

Lucescu isyanını dile getirdi zaten, “Takımlar o kadar az yerli oyuncu oynatıyorlar ki, milli takıma davet edecek isim tespit etmekte zorlanıyorum. Yabancı oyuncu sayısı yeniden gözden geçirilmeli” diyerek ilgili yerlere mesajını gönderdi.

Bu mesaj beklenenden daha çabuk etkisini gösterdi önce Kulüpler Birliği konuyu masaya yatırdı.

Birlik olarak, mevcut düzenin kısa ve orta vade olmak üzere kademeli olarak değişmesi yönünde fikir birliği oluşmuş durumda. Kulüp başkan ve yöneticileri, geçen yıl alınan karar doğrultusunda yabancı oyuncularla 3-4 yıllık sözleşmeler yapıldığını vurgularken, 14 olan yabancı sayısının bir anda aşağı çekilmesi halinde büyük zarar edileceği görüşünde. Düzenlemenin üç yıl sonra başlatılması ve kademeli olarak uygulanması konusunda anlaştılar.

Bu duruma son tepki de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Mevcut uygulamanın Milli Takım'ı olumsuz etkilediğini vurgulayan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yabancı oyuncu sayısının aşırı oluşu bize dezavantajlar getiriyor. En önemli dezavantajları Milli Takımımıza yansıması. Yerliler az şans buldukları için Milli Takım'da yeterince güçlerini gösteremiyorlar. İşi bitmiş oyuncuların alınmasına karşıyım" dedi.

Erdoğan’ın bu sözlerinin altında, geçtiğimiz günlerde federasyon başkanı Yıldırım Demirören’le birlikte Cumhurbaşkanın ziyaret eden Lucescu’nun serzenişinin etkisi büyük.

Bence doğru bir çıkış yaptı Cumhurbaşkanı. Umarım, alınırken hesabı kitabı yapılmayan bu yabancı kararı çok fazla geciktirilmeden revize edilir. Bu Türk futbolu ve dolayısıyla milli takımımızın geleceği adına son derece hayırlı olacaktır.

Hoşçakalın…