Merhaba, 

Bu hafta biraz süt ve süt ürünlerine değinmek istedim. Yıllardan beri üzerinde en çok tartışılan konulardan biri süt ve süt ürünleri… Az yağlı mı içsek,yarım yağlı mı içsek, tam yağlı mı içsek yoksa hiç yağsız mı  içsek… Bugüne kadar birçok diyet yapan kişi eminim ki az kalori almak için light ürünleri tüketmiştir. Gelin bakalım hangisi sağlıklıymış…

İşte son çalışmalar sonucu sütle ilgili doğrular:

Süt, içerdiği süt şekeri, yağ ve protein açısından çok faydalı bir besindir. Her gün düzenli olarak 3 bardak süt ve süt ürünlerini tüketenlerde kemik erimesi riski azalır. Günlük yemeklerinizde bulundurmanız, sağlıklı beslenme açısından çok fayda sağlar. Sütle ilgili  Harvard araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, tam yağlı süt ve süt ürünleri tüketenlerin bel çevresinin daha az olduğu, daha düşük trigliserit seviyesi, düzelmiş insülin seviyeleri ve %62 oranında daha az diyabete yakalanma riski görülmüştür. 

Yine bu konuda yapılan 16 araştırmanın sonucunda tam yağlı süt ve süt ürünleri kullananlarda obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı riski daha az bulundu. Tam yağlı sütün bu şekilde etki göstermesinin sebebi ise içindeki bütirat, fitanik asit, trans palmitoleik asit ve konjuge linoleik asit. Özellikle trans-palmitoleik asit, kan yağlarını azaltır, kan şekerini düşürür ve diyabet gelişme riskini %60 azaltır. Tam yağlı süt ürünlerinde bulunan diğer bir yağ asidi olan bütirat da, bağırsak hücrelerinde enerji dengelemesi yaparak iltihaplanmayı azaltır. Bütiratın bu güçlü etkisi özellikle Crohn hastalarında da kendini gösteriyor. Günde 4 gram bütirat verilen bu hastalarda atak sayısının minimuma düştüğü görülmüştür. Yine süt ürünlerinde bulunan konjuge linoleik (CLA) asit, yağ yakımını hızlandırıp kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskini azaltır. 

En önemlisi de, sütün içinde bulunan bu yağ asitleri, mide boşalma zamanını uzatarak, tokluk hissini arttırır.

Bu kadar tam yağlı sütten bahsettik biraz da light süte gelelim. Harvard School of Public Health’teki bir araştırmaya göre günde 2 veya daha fazla düşük yağlı süt ürünü kullanmak kısırlık riskini %85e kadar arttırıyor. Ayrıca tam yağlı sütü yarım yağlı hale getirebilmek için süt birçok işlemden geçiyor ve bu yağ asitlerinin etkisi kayboluyor. 

Özetle, az kalori alacağım diye aslında vücudumuz için birçok faydası olan tam yağlı süt ve süt ürünlerinden vazgeçmeyin. Tam yağlı sütü tamam anladık,  peki UHT mi, pastörize mi, yoksa sokak sütü mü? O da haftaya kalsın…