Ekonomistlerin, ‘Bacasız sanayi’ olarak yorumladığı futbolda, yapılan yıllık bir araştırma sonucuna göre, Avrupa'nın en büyük beş ligi olarak değerlendirilen İspanya’nın La Liga, İngiltere’nin Premier Lig, Almanya’nın Bundesliga, İtalya’nın Serie A ve Fransa'nın Ligue 1’inde, ‘piyasa değeri en yüksek futbolcu’ unvanı Barselonalı Messi’nin olmuş.

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi'nin (CIES) yaptığı ‘Yıllık Futbol Değerlendirmesi 2015’ raporu verilerine göre,

Real Madrid’in Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo ise üçüncülükte kalmış. İkincilik koltuğunda, İngiltere Premier Lig şampiyonu Chelsea'nin 24 yaşındaki Belçikalı oyuncusu Eden Hazard’ı görüyoruz.

CIES'in, Avrupa'nın en büyük bu beş liginde yaptığı yaş, sözleşmenin tamamlanmasına kalan süre, mevki, son iki yılda kulübünde gösterdiği performans, kulübünün performansı, milli takımda sergilediği performans gibi kriterleri baz alarak bu değerlendirme doğrultusunda, 2014-2015 futbol sezonunda piyasa değeri en yüksek futbolcu, ekonometrik anlamda 255 ile 281 milyon EURO arasındaki değeriyle Barselona’nın Arjantinli yıldızı Lionel Messi çıkmış.

Doğrusunu söylemek gerekirse, bunun aksi düşünülemez. Durum son derece normal. Adam dünyaya futbol için gelmiş sanki. O futbola, futbol da ona çok yakışıyor gerçekten.

Evet işte bu 27 yaşındaki futbol sihirbazını İngiltere Premier Lig şampiyonu Chelsea'nin 24 yaşındaki Belçikalı yıldızı Eden Hazard izliyor. Araştırma sonuçlarına göre Hazard'a, 135,4 ile 148,9 milyon EURO arasında değer biçiliyor.

Bu sezon kaydettiği 48 golle ‘La Liga'nın gol kralı’ olan Real Madrid'in Portekizli futbolcusu Cristiano Ronaldo da bu sıralamanın üçüncülük koltuğunda ve 113,3 ile 124,7 milyon EURO arasında bir değere sahip.

Piyasa değeri en yüksek yüz futbolcunun belirlendiği bu listede, futbol yaşamlarını İngiltere Premier Lig'de sürdüren Türk kökenli Alman futbolcular Mesut Özil ve Emre Can da kendilerine yer buldu.

Arsenal'in, 2013-2014 sezonu başında Real Madrid'den 50 milyon EURO karşılığında renklerine bağladığı Özil, 34,1 ile 37,6 milyon EURO arasındaki bonservis bedeliyle kırkıncı sırada yer aldı. 26 yaşındaki Özil, geçtiğimiz yıl 49,2 - 57,2 milyon EURO’yla sekizinci sırada yer almıştı.

Piyasa değeri, 30,7 ile 33,8 milyon EURO arasında tahmin edilen Liverpoollu Emre Can ise 53. sırada yer aldı.

Yüz önemli ismin yer aldığı bu listenin dördüncü sırasında 89,6 - 98,5 milyon EURO ile Barselona’nın Brezilyalı oyuncusu Neymar var. Beşincilikte Manchester City’nin Arjantinli futbolcusu Sergio Agüero 78,2 - 86 milyon EURO ile yer alıyor.

Bu sıralama böyle birbirinden ünlü isimlerle uzayıp gidiyor.

Yapılan bu değerlendirmeye genel olarak baktığımızda ve kendi lig ve futbolcularımızla kıyaslama yaptığımızda ortaya çıkan sonuç çok derin ve kocaman bir uçurum tabi ki. Aslında uçurum bile denmez sanırım bu farka.

Öyle ya, Messi’yi Ronaldo’yu, Eden Hazard’ı Barselona, Real Madrid ve Chelsea gibi takımları görüp, kendi ligimizi izlediğimizde, hani tabiri caizse, baklava üzerine turşu suyu içmiş gibi oluyoruz sanki. Lakin iş lafa geldiğinde de, ‘elleren aya gittiği’ günümüzde, “Galatasaray – Fenerbahçe dünyanın en önemli derbilerinden” ya da, “Ligimizin kalitesi, Avrupa’nın ilk sıralarında yer alıyor” gibi, ‘kendimizin dahi söylerken inanmadığı’ savsatalarla avutuyoruz kendimizi.

Hadi bakalım o zaman; “Can topu tut”, “Yat Ali yat”, “Yat yat uyu” deyip geçelim, ne dersiniz.

Kalın sağlıcakla…