En sevdiğim bayram geldi, hoş geldi. Çocukluğumdan beri bir Adanalı olarak Şeker bayramları benim için hep çok sıradan geçerken , kurban bayramlarını iple çekmişimdir. O zamanlar tabii et nasıl yenmeli, neyle yenmeli, kurban kesildikten kaç saat sonra yenmeli hiç dinlemez, ne canım istiyorsa ondan yerdim. Bu mesleğe girince işler değişti. 

Kurban bayramında özellikle kırmızı et ve tatlı tüketimi bir hayli artıyor. Bu durum; özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik sorunları olanlarda, gastrit, ülser gibi mide problemleri yaşayanlarda ve ileri yaşlardaki kişilerde ekstra sağlık sorunları yaratabiliyor. Oysa bayram dönemlerinde bazı küçük ama etkili beslenme önlemleriyle hem sağlığınızı koruyabilir hem de bayram ikramlarının keyfini çıkarabilirsiniz.  

ETİ BİRKAÇ GÜN BEKLETİN: Kurban bayramında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da sindirimi zor etlerin nasıl tüketileceği. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olanlar; kurban etlerini hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeli.

ETİN SAKLANMASI: Etler, büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma,kuşbaşı gibi küçük parçalara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.Pişirmek için buzdolabından çıkarılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

PİŞİRME YÖNTEMİ: Pişirme yöntemi olarak; haşlama,ızgara, fırınlama gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.

KAVURMAYA EKSTRA YAĞ KOYMAYIN: Kurban bayramının geleneksel yemeği haline   gelen  kavurmaya  iç yağ, kuyruk yağı eklemeden kendi suyunda kısık ateşte pişirmelisiniz.

  ARA ÖĞÜN YAPIN: Bayram boyunca genellikle yapılan en büyük hata gün içinde öğün sıklığına dikkat etmemek oluyor. Buna bağlı olarak da akşam yemek saatinde gecikme oluyor ve yemek porsiyonları arttırılıyor. Bu nedenle acıktığınızda açlığınızı ertelemeyip ara öğün yaparak beslenmelisiniz. Fazla miktarda ve geç saatlerde yemekten kaçınmalısınız.

ÇAPRAZ BULAŞI ÖNLEYİN: Salata yaptığınız tahtada, eti doğramayın. Yeşilliklerde bulunan bakteriler, tahtayı yıkasanız bile ete geçip bozabilir. Bu nedenle et ile salata yaptığınız tahta farklı olmalı.

ETİ KÖMÜRLEŞTİRMEYİN: Eğer mangalda et yapıyorsanız, eti kömürleştirmeyin. Kömürleşen et, kanser riski taşır. Etin ateşe aşırı yakın olması, B1, B2 ve folik asit vitaminlerinin kaybına sebep olmaktadır. 

SAKATAT TÜKETİMİNE DİKKAT: Kurban bayramında genel olarak sakatat tüketiminde de artış olmaktadır ancak bu durum özellikle kalp-damar hastalığı ve kolesterolü olan bireylerde ekstra risklidir.

 Herkese sevdikleriyle öncelikle sağlıklı ve bol kahkahalı, sonrasında bol etli, az yağlı bayramlar..