Haber: NEZAHAT GÖÇMEN

İSTANBUL - "Elinizdeki kitap, akademik bir çalışma değil. O’nu yalnızca sıradan bir “okuma kitabı” olarak tanımlamak sanırım en doğru niteleme olur. Yaşamımızın belli dönemlerinde kimi konular üzerine karalama gereksinimi duyarız. Bunları bir yerde biriktirir, bir gün gerekli olur düşüncesiyle saklarız.

İşte bu kitap, bu tür yazıların bir kısmının bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Ancak yazıların ortak bir yönü var: O da hemen bütününün Atatürk’e ve onun büyük eserine aittir. Ancak, elbette Atatürk gibi büyük bir dâhiyi ve tarihsel kişiliği böyle bir karalama kitabı içinde ele almak olanaklı değildir. O, vahşi ve ırkçı kapitalizmin şahlandığı bir zaman diliminde ve tarihsel evrede, ulusuna önderlik ederek, emperyalist saldırıları öz yurdunun topraklarında yenmeyi başarmış büyük bir kahramandır. Ancak şunu da bilmek durumundayız; her insanımızın bu büyük eseri ve büyük Gazi’yi ele alan akademik çalışmaları okuması beklenemez. Öyle ki belki de bu durumda, sıradan okuma kitaplarının çok daha önemli bir görev üstlendiğini söylemek yanlış olmaz.

“Zübeyde’nin Sarı Paşası Atatürk: I-II” adlı çalışma, değişik zamanlarda karaladığım yazıların bir bölümünün bir araya gelmesiyle oluştu. Gerçekte kitap iki cilt olarak kurgulandı. Bu nedenle elinizdeki bu kitap, aynı adlı serinin birinci cildini oluşturuyor. Bu yazılar umarız beğenilerek okunur ve anlatımındaki basitlikle, kimi şeyleri kolaylıkla insanların öğrenmesini başarır.

Teşekkür borçlarım var ve bu borcumu ödemeliyim.

Öncelikle öğrencim sevgili Murat Kaya’ya… Yine kitabın basımını üstlenen 5 Şubat Yayınevinin değerli insanlarına ve özellikla Başak Günay Uluaydın Hanımefendi’ye ve kendisiyle tanışmamızı sağlayan sevgili Yiğit Turan’a." 

Prof. Dr. Kemal ARI

Prof. Dr. Kemal ARI'ya Türk ve dünya kültürüne verdiği katkı için teşekkür ederiz.