ANKARA - Anadolu Ajansı “Oradaydı” serisinin üçüncü kitabı “Yetim Kalan Ülke Suriye”, kitapçılarda yerini aldı.

Anadolu Ajansı (AA) son yıllarda ön plana çıkardığı uluslararası haberciliğini kitap dünyasına taşıdı. Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri her gün dünyanın dört bir yanındaki abonelerine ulaştıran AA, yaptığı çalışmaları kitaplaştırdı ve en zor anlarına tanıklık ettiği üç ülkeye dair arşiv değeri taşıyan AA “Oradaydı” kitap serisini yayımladı.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün genel yayın yönetmeni olduğu üç kitabın sonuncusu “Yetim Kalan Ülke Suriye" piyasaya çıktı. Kitabı 30 kişilik haberci ve editör ekibi, altı ayrı bölüm olarak hazırladı. Kitapta, Suriye siyasi tarihinden başlayarak, günümüzde ülkenin içinde olduğu acı, tahribat ve insanlık dramı anlatılıyor. Suriye'nin tarihi, silahlı muhalefet süreci, savaşın getirdiği açlık, ölüm ve hüznü anlatan "Yetim Kalan Ülke Suriye" kitabı ile savaşın acı bilançosu gözler önüne seriliyor.

Olayları yakında takip eden AA habercileri de Suriye'de bombardıman esnasındaki gözlemlerini, şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşadıklarını "Oradaydı" başlığı ile okuyucuya birinci elden sunuyor. Kitapta AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün "Emevi Cami, yüzyıllık hüzün" başlıklı şahitliği de yer alıyor.

Suriye kitabında AA foto muhabirleri tarafından çekilen çok sayıda özel fotoğraf kullanıldı.

"Acının eksik olmadığı coğrafyanın sadece üç bölgesi"

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, yayın yönetmenliğini yaptığı üç kitap hakkında, "Mısır, Gazze ve Suriye bu acının eksik olmadığı coğrafyanın sadece üç bölgesi. Bu üç bölgede yaşanan olaylara çok yakın şahitlik yapan Anadolu Ajansı habercileri var. Üç yıldır bu bölgede şahit olduğumuz acı olaylar yüzünden psikolojimiz bozuldu, hastalandık, yaralandık ve hayatlarımız değişti. Gözümüzün önünde vurulan insanlar, işkence altında öldürülen çocuklar, kadınlar gördükten sonra artık hayata eskisi gibi bakamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Öztürk ayrıca, "dünyanın en zor coğrafyasının habercileri" olduklarını belirterek, "Her gününü savaşlarda geçiren, her haberini insanlığın en acı olaylarına ayıran insanlarız. Ölümlere, işkencelere, ağıtlara şahitlik ediyoruz" ifadesini kullandı.

Önümüzdeki günlerde kitapların Arapça ve İngilizce baskıları yapılarak dünya kitapçılarına dağıtılacak. Böylece, habercilik yaptığı ülkelerde tarihe tanıklık eden AA, Mısır, Gazze ve Suriye konulu kitapları üç dilde kitapseverlerle buluşturmuş olacak.

Kitaplarda, 2011'den bu yana Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler savaş ortamlarında bulunan uzman habercilerin araştırmalarıyla kronolojik olarak anlatılıyor. Öncelikle ülkelerin kısa siyasi tarihçeleri, meydana gelen olaylar ve haber niteliği taşıyan konular detaylı bir şekilde işleniyor. Buna ek olarak o ülkede görev yapmış ve olaylara şahitlik etmiş habercilerin kişisel izlenimleri ve tanıklıkları da kitaplarda önemli bölümler olarak yer alıyor. "Oradaydı" başlığı altında yer alan tanıklıklarda haberciler, olaylar yaşanırken, fotoğraf çekerken ya da görüntüleri kaydederken neler yaşadığını, neler hissettiğini anlatıyor.

AA, her üç kitap için düşük fiyatlı baskılarının haricinde özel numara verilmiş ve ticari olarak satılmayacak koleksiyon baskılar yapacak. Sınırlı sayıda yapılacak bu özel baskı, sadece devlet erkanı ile önemli kütüphane ve koleksiyonculara verilecek.