İZMİR - İki yıl önce ailesiyle Suriye'den Türkiye'ye gelerek Bursa'ya yerleşen ve müzik otoritelerince "geleceğin dehası" olarak gösterilen piyanist 17 yaşındaki Tambi Asaad Cimuk, "sanatın savaşa galip geleceğini" anlatmak isteyen üniversite öğrencisinin belgeseline konu oldu.

Müzik yeteneği keşfedilince 9 Aralık 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyle Türk vatandaşlığına geçen Cimuk'un yaşamından etkilenen Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencisi Ahmet Sunal, dünya barışı için hazırladığı belgeselinde Cimuk'u örnek gösterdi.

Sunal, gazetecilere yaptığı açıklamada Belgesel Filmi Yapımı dersi kapsamında hazırladığı belgesele konu olarak Cimuk'u seçtiğini belirterek, "Savaştan böyle bir yeteneğin çıkmasından etkilendim. O dünya barışı için piyano çalıyor, ben de barış için belgesel hazırlamak istedim. Cimuk'la da görüşerek, içinde savaş ve onun piyano çaldığı görüntülerinin bulunduğu belgeseli tamamladım" diye konuştu.

"Armoni: sanat savaşa galip gelecek"

Savaşların uyumsuzluklardan çıktığını, Cimuk'un ise farklı notalardan uyumlu bir bütün oluşturarak uyumsuzluklara güzel bir cevap verdiğini ifade eden Sunal, belgesele farklı notaların ses uyumu anlamına gelen "armoni" adını verdiğini söyledi. Sunal, sanatın savaşa galip geleceğini anlatmak için onu örnek göstermek istediğini aktararak, "Savaşta mağdur olan çocuklar için bu projeyi yapmak istedim, bundan sonra da benzer projeler yapacağım" dedi.

Paris'teki terör saldırılarını hatırlatan Sunal, saldırıda ölenler için üzüldüğünü, Ortadoğu'da da her gün çok sayıda çocuğun savaş nedeniyle hayatını kaybettiğini, onlara da sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. 

Sunal, Bursa'da görüştüğü Tambi Asaad Cimuk'un kendisine olaylar bittikten sonra Suriye'deki akrabalarını görmeye gideceğini, barış dolu bir dünyada piyano çalmak istediğini söylediğini anlattı.