Kitabına Önce Vatan ismini veren yazarımız Atilla Çilingir,

"Büyük Türk Ulusunun sadece ülkemizde değil, var olduğumuz dünya coğrafyasının her yöresinde maruz kaldığımız tehlikelere, tehditlere nasıl karşı koyabileceğimizi;

 Millet kavramını/Türk Milletinin kendine has niteliklerini/Devlet kavramını/Türk Milletinin devletine olan sadakatini;

Ay Yıldızlı Al Bayraklarımızın, böylesine büyük bir ulusun yurttaşlarına ne ifade ettiğini ama en önemlisi ‘Önce Vatan’ kavramının Türk Milleti için neden kutsal olduğunu anlatmak istedim" diyor. 

Kitabın arka kapağında Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı, hukukçu Yekta Güngör ÖZDEN'in şu sözleri yer alıyor: 

"Eğitim-öğretim alanında önemli ve etkin katkılarıyla yararlı çabalarını beğeniyle izlediğimiz Sayın Atilla ÇİLİNGİR’in elinizde bulunan bu kitabı yurt sevgisinin, ulus bilincinin, devlet değerinin, gerçek milliyetçilikle ATATÜRK saygısının anlamlı yansımalarını içermektedir.

Kutsal bildiğimiz, çoğu ulusal değerlerimizin ve özelliklerimizin, anlamı konusunda değişik yaklaşımlarla, zihin bunaltıcı konuşma ve yayınlarla bozgunculuğu sapkınlığa kadar götürenlerin olduğu bir ortamda Sayın Çilingir’in kavramlara, konulara ve yapılara ışık tutan çalışması övgüye değer bir çalışmadır.

Tanımlardan olaylara uzanan geniş bir çizgide açıklamaları ve değerlendirmeleriyle bilgilere katkısı, irdeleme ve saptama açılımları gerçekten kutlanacak bir ürün kazandırmıştır.

Son yılların önemli olaylarına ilişkin değinmeleri birer uyarı, birer çağrı ve birer öze dönüş bilgilendirmesidir.

Okurlara içtenlikle salık veriyor ve kendisini kutluyorum."