AMMAN - Türkiye'nin Amman Büyükelçiliğinin, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği konferansa, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Erhan, Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı topraklarındaki tüm milletlerin "hilafeti korumak için" savaştığına vurgu yaparak, Mustafa Kemal'in de hilafeti korumak için çabaladığını ve saltanatı tamamen kaldırmasına rağmen bu görevi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne devrettiğine dikkati çekti.

Osmanlının savaşa, Alman gemisindeki Osmanlı askeri kıyafetleri giyen Almanları İstanbul Boğazı'ndan geçirmesi üzerine girdiğini anımsatan Çağrı Erhan, "Şeyhülislam da fetva yayınlayarak, Osmanlı topraklarının her köşesinden erkekleri, 'kutsal cihat' olarak adlandırdığı Çanakkale Savaşı'na teşvik etti" dedi. 

Fransa ve İngiltere öncülüğündeki birliklerin Gelibolu'ya karadan, havadan ve denizden saldırdığını hatırlatan Prof. Dr. Erhan, "Osmanlı aynı zamanda kuzeydoğuda Ruslara karşı savaşıyordu ve Çanakkale'ye gönderecek asker sayısını artırmak için çağrıda bulunması sonucu 17-18 yaşlarındaki gençler, gönüllü olarak vatanlarını savunmak için cepheye gitti" ifadesini kullandı.