MİLANO

Türkiye, gelecek yıl İtalya’nın Milano kentinin ev sahipliği yapacağı EXPO 2015 fuarına katılım sözleşmesini imzaladı.

Milano’daki EXPO 2015 organizasyon komitesinin genel merkezinde düzenlenen törene; Türkiye’nin EXPO 2015 Yüksek Komiseri ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, Türkiye’nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, EXPO 2015 Katılımcılardan Sorumlu Genel Menajer Stefano Gatti ve EXPO 2015 Türkiye’nin içinde bulunduğu ülkelerden sorumlu yönetici Paolo Sabatini katıldı.

Törende imzaların atılmasıyla Türkiye, bu yıl içinde bir dönem katılmama kararı aldığı, teması; “Gezegeni Beslemek, Yaşam İçin Enerji” olan Milano EXPO 2015’teki varlığını teyit etmiş oldu.

"Antalya 2016 için önemli"

İmza töreninin ardından AA muhabirine konuşan Yüksek Komiser Sönmez, temaslarının iki gündür devam ettiği bilgisini vererek, “Dün EXPO idaresiyle önemli görüşmeler yaptık. İmza metni üzerinde son mutabakatı sağladıktan sonra bugün imzayı atmış olduk” dedi.

Türkiye’nin, EXPO’lara ciddi şekilde önem veren bir ülke olduğunu belirten Sönmez, “ EXPO 2015, bizim 2016’da Antalya’da düzenleyeceğimiz Botanik EXPO’sundan hemen öncekiEXPO olması hasebiyle çok önemli bizim için. Milano EXPO’nun konseptine uygun olarak temsilimizi yapacağız ve 2016 Antalya için tanıtımımızı ve görünürlüğümüzü arttırmaya çalışacağız” diye konuştu.

Milano’nun ev sahipliğinde 150’ye yakın ülkeyi bir araya getirecek dev organizasyonun 1 Mayıs 2015’te başlayacağına atıfa bulunan yüksek komiser, şunları kaydetti:

“Vaktimiz biraz sıkışık bunun bilincindeyiz. Çok hızlı bir şekilde gerekli işlemleri bitirdikten sonra burada inşaatımıza başlayacağız. Milano’nun mevsimi itibariyle inşaatı engelleyecek çok fazla bir mevsimsel sınırlaması yok gibi gözüküyor. Öyle olunca da belirlenen tarihten önce Türkiye pavilyonunu bitirmiş ve ülkemize yaraşır bir eser ortaya çıkartmış olacağız. Dolayısıyla şu anki durum itibariyle buraya katılan 150 civarındaki ülke arasında Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceğiz.”

Olimpiyatlar ya da büyük spor organizasyonları dışında ülkeleri bir araya getiren EXPO fuarları dışında başka organizasyon olmadığını belirten Milano EXPO 2015 yetkilileri, bu önemli etkinliğe Türkiye’nin katılıyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye, en büyük beşinci alana sahip olacak

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre; Türkiye, EXPO 2015 Milano’da 4 bin 170 metrekarelik bir alana sahip olacak. Bu ölçüyle Türkiye’nin katılımını teyit eden 147 ülke arasında fuar alanında en geniş alana sahip 5. ülke olduğu ifade edildi.

Bu denli büyük bir alana sahip Türkiye’nin, bu önemli fuara tarihi ve kültürel zenginliklerini en iyi şekilde yansıtacak bir konseptle katılacağı belirtildi.

EXPO 2015 Milano’da, Türkiye’nin sahip olduğu pavilyon alanının, Japonya, ABD, Rusya, Monako, Katar gibi ülkelerin pavilyonlarının olduğu bölümde olduğu görüldü.

Türkiye’nin bu sözleşmeyle birlikte aldığı bu alanın, daha önce Kasım 2012’de attığı imzayla sahip olduğu fuar alanından daha büyük ve görünür olduğu dikkati çekti.

Fuar alanına ziyaret

Bu arada, imza töreni öncesinde iki günlük teknik görüşmeler için Milano’ya gelen Türkiye’nin EXPO 2015 Yüksek Komiseri Tarık Sönmez başkanlığındaki heyet ve Türkiye’nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, gelecek mayıs ayında kapılarını açacak olan EXPO 2015 fuar alanını gezdi.

Fuar alanında Türkiye’nin sahip olacağı en büyük parsellerden biri olan alanda incelemelerde bulunan teknik heyet, EXPO 2015 Katılımcı Ülkeler Bölüm Amiri Stefano Acbano, EXPO 2015 Türkiye’nin içinde bulunduğu ülkelerden sorumlu yönetici Paolo Sabatini ve EXPO 2015 Tasarım Uzmanı Gianluca G. Lugli’den alana ilişkin bilgi aldı.

Başlamasına az bir süre kaldığı için hummalı bir çalışmanın yürütüldüğü şantiyede, EXPO 2015’e katılım sözleşmesini daha önce imzalayıp pavilyonlarının inşaatına başlayan bazı ülkelerin, inşaatlarında önemli aşama kaydettikleri görüldü.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından 19. yüzyıldan bu yana dünyanın çeşitli yerlerinde 5 senede bir düzenlenen büyük EXPO fuarına gelecek yıl ev sahipliği yapmaya hazırlanan Milano, 2008 yılında Paris’te yapılan oylamayla İzmir’in elinden kıl payıyla bu fuara ev sahipliği yapma hakkını kazanmıştı.