PARİS

Yunanistan’ın Kültür'den Sorumlu Bakanı Nikos Ksidakis, Türkiye'yle bölgedeki ortak tarihi ve kültürel mirasın korunmasında işbirliği yapmak istediklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Bilim, Kültür ve Eğitim Örgütü'nde (UNESCO) Kültür Varlığı Kaçakçılığının Önlenmesi Taraf Devletler III. Toplantısı’na katılan Yunanlı bakan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yeni hükümette kültürden sorumlu bakan olarak görev yapan Ksidakis, "Türkiye ve Yunanistan olarak ortak kültürel mirasımıza birlikte sahip çıkalım" dedi.

İki ülkeye kültürel mirasın korunmasında önemli görevler düştüğünü vurgulayan Ksidakis, "DAEŞ'in Suriye ve Irak'ta kültürel mirası tahrip etmesinden büyük endişe duyuyoruz" diye konuştu. Yunanlı Bakan Ksidakis, şöyle devam etti: 

"Türkiye ve Yunanistan, İtalya’yı da yanlarına alıp UNESCO’nun kültür varlığı kaçakçılığının önüne geçilmesi ile ilgili 1970 sözleşmesinin canlandırılmasında güçlü rol oynamalı. Bu üç ülkeyi kapsayan ve Ortadoğu’ya uzanan bölge belki de gezegenin tarihi ve kültürel mirası açısından en zengin bölgesi, bu bölgedeki kültürel ve tarihi mirasın korunması konusunda Türkiye, Yunanistan ve İtalya’ya herkesten daha fazla sorumluluk düşüyor."

UNESCO’nun 1970 yılında yürürlüğe giren Kültür Varlığı Kaçakçılığının Önlenmesi Taraf Devletler Sözleşmesi’ne atıfta bulunan Yunanlı bakan, "Bu sözleşme belki de UNESCO’nun en iddialı siyasi projelerinden birisi, dolayısıyla yeniden canlandırılması hayati önem taşıyor. Üç ülke arasında yapılacak işbirliği herkese örnek teşkil etmeli" dedi.

Ortadoğu insanının savaşlardan ve terörden çok acı çektiğini vurgulayan Yunanlı bakan, bu sözleşmenin etkili şekilde hayata geçirilmesinin gerektiğini vurguladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de UNESCO'da bu hafta yapılan toplantıların açılışında sözleşmenin yeniden canlandırılması konusunda konuşma yapmış ve "Suriye'de kaçırılan eserlerin mücadelesini Türkiye olarak veriyoruz, bu konuda INTERPOL ile çalışıyoruz" demişti.

Bölgede 5 antik kenti restore ettiklerini kaydeden Şahin, "Maalesef 18. yüzyıldan itibaren kaçırılan eserlerin dünyanın en önemli müzelerine Gaziantep'in Kargamış'ından gittiğini gördük" ifadesini kullanmıştı.