Onlar, “Yunus Gibi” dostça, kardeşçe buluşmak, barışla kucaklaşmak için dünyanın dört bir yanından gelip, Türkçenin 1000 yıllık serüvenini sahneye taşıdılar. 60 ülkeden Türkçe sevdalısı yaklaşık 500 genç, “1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı”nda 10 sahneden oluşan görkemli bir gösteri hazırladı. Yabancı öğrenciler, Türk kültürünün izlerini muhteşem bir ses, ışık, kostüm ve koreografi gösterisiyle canlandırarak izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı.
   
Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “Yunus Gibi” temalı “1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı” unutulmaz görsel şölenlere sahne oldu. Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde düzenlediği “1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı” ile 60 ülkeden yaklaşık 500 katılımcı Türkçe barış, dostluk ve sevgi mesajlarını dünyaya iletti.

“Türkiye Gücü Keşfet”


Programda yer alan etkinlikler, “Türkiye Gücü Keşfet” logosundan ilham alınarak ve Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerlerini temsil eden 8 temel geleneksel motiften hareketle “Yunus Gibi” teması üzerine oluşturuldu. Tüm teknik imkanların kullanıldığı gösterilerde, Türk kültür ve edebiyatının altın isimlerine ait eserler 8 özel sahnede akrobatik şovlarla sunuldu. Muhteşem koreografilerin zengin Türk kültürünün önemli isimleriyle can bulduğu gösterilerde; Dede Korkut’un “Dilin rüzgâr olsun dört bir diyarı dolaşsın oğul, Dilin ırmak olsun su olsun hep aksın…” diye başlayan meşhur duasından “Türkçe Benim Ses Bayrağım” diyen usta şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya kadar önemli isimlere özel hazırlanmış sahneler sunuldu.

150 kişilik dev orkestra eşlik etti


Sahne şovuna 150 kişilik orkestra ve koro hem yorumlarıyla hem şarkılarıyla canlı olarak eşlik etti. Türk kültürüne ait özel motifli sembol kıyafetlerle sahnede yer alan gruplar, Türk kültürüne ve Türk tarihine ışık tutan gösterilerinde  müzik ve efektler kullandılar Türk Hava Yolları ana sponsorluğunda gerçekleşen; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve çok sayıda yerli yabancı davetlinin katıldığı kültürlerarası etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sesinden bir şiir dinletildi.
Barışı, sevgiyi ve kardeşliği anlattık
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, programda yaptığı konuşmada, Yunus Emre Enstitüsü’nün başarılarını gururla takip ediyoruz. Sevgi dili barış dili Türkçemiz ile bugün buradan dünyaya barış mesajları vereceğiz” dedi.  Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise “Ülkemizin dünyadaki imajını zirveye çıkarmanın yolu dilimizi ve kültürümüzün hikayesini anlatmaktan geçiyor. İnsanı severken din, dil, ırk ayrımı yapmayan halk ozanımız Yunus Emre gibi çalışan enstitümüzün de aynı anlamda görev yapması bizim açımızdan çok önemlidir” diye konuştu.

Kardeşçe buluştuk, barışta birleştik


Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi de duydukları heyecandan bahsederek: “Yunus Gibi” temasında hazırladığımız programımızda rehberimiz olan Yunus Emre’nin felsefesini yol edindik. Ari Türkçe'nin en önemli temsilcisi Yunus Emre’nin bütün dünyada inanış biçimlerini hoş gören, yaratılanı Yaratan'dan ötürü seven barış anlayışıyla dünyaya açılarak “kucaklamak” ve “birleştirmek” için yıllardır çalıştık ve çalışıyoruz. İşte “1000 yılın Sesi Türkçe Bayramı” da kardeşçe buluşmak, barışta birleşmek ve kucaklamak için en güzel fırsatlardan. Türkçe diline gönül vermiş, Türkçe sevdalısı yüzlerce genç arkadaşımız bu heyecanla bu özel gecede misafirlerimiz için özenle hazırlık yaparak sahne gösterileri ve sürpriz programlar hazırladı. Saraybosna’da başlayan faaliyetlerimizi 40’tan fazla ülkeye ulaştırdık ve Cumhuriyetimizin 100. Yılında da dünyanın birçok noktasında 100 Yunus Emre Enstitüsü sayısına ulaştıracağız” dedi.