ATİNA
Türk sinemasının "Sultanı" Türkan Şoray, siyasetin bazı durumlarda insanları ayrıştırdığını ancak sinema sanatının bu ayrışmayı önleyebildiğini belirterek, Yunanistan'daki sinemaseverlerin de Türk seyircisi gibi kendisini bağrına bastığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sponsorluğunda  Atina Büyükelçiliği,Atina-Pire Başkonsolosluğu, Dünya Kitle İletişim ve Araştırma Vakfı işbirliğinde hazırlanan Türk Filmleri Haftası'na Yeşilçam'ın ünlü oyuncularından Türkan Şoray konuk oldu.

Atina Türk Filmleri Haftası kapsamında Keramikos semtinde Yunanistan Film Arşivi ve Film Müzesi Tainiothiki'ye gelen Şoray, başrollerini Kadir İnanır ile paylaştığı "Selvi Boylum Al Yazmalım" filmini Yunan ve Türk sinemaseverlerle izledi.

Filmin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şoray, sinemanın bütün dünyada farklı kültürlerden insanları kaynaştıran ve buluşturan bir özelliği olduğunu belirterek, "Sinemanın mucizesini burada da yaşadım. Buradaki sinemada bir sevgi dalgası yaşandı. Müthiş bir ortam vardı. Demek ki sinema ırk, din, dil farkı olmadan insanları kaynaştıran bir sanat. Burada da Yunan seyircisi oynayan filmle ve benimle bütünleşti. Beni adeta ülkemdeki seyirci gibi bağrına bastı" dedi.

Sinemanın evrensel bir özelliğe sahip olduğunun altını çizen Şoray, "Sinemayı insanlara yapıyoruz. İnsanlar aynı anda gülüyor aynı anda ağlıyor. Ben bunu Roma'da da Londra'da da yaşadım. Sanki film Türkiye'de oynuyormuş gibi aynı yerde alkış oluyor, aynı yerde sevinç ifadeleri oluşuyor" diye konuştu. Sanatın birleştirici bir unsur olduğunu bir kez daha yaşadığını aktaran Şoray, şunları kaydetti:

"Siyaset ayrıştırıyor ama sinema buluşturuyor. Ben yıllardır bir Türk-Yunan ortak yapımı bir filmde rol almak istemişimdir. Bir de çok güzel bir tesadüf var. Hem Türk sineması hem de Yunan sineması aynı anda 100. yılını kutluyor. Böyle de güzel bir buluşma oldu. Yunan sinemasının geleneği de oldukça güçlü bizim sinemamızın da öyle. Keşke bu ortak yapımlar çoğalsaydı da bir tanesinde de ben oynasaydım." 

"En büyük arzularımdan biri sirtaki oynamak"

Şoray, Türk-Yunan ortak yapımı bir filmde seve seve oynayabileceğini dile getirerek, iki ülkenin kültürleri arasındaki ortak özelliklere dikkati çekti. Şoray, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Müziğimiz, yemeklerimiz yakın, coşkularımız ve sevinçlerimiz benzer. Aynı zamanda birbirimizi seviyoruz. İki millet de Ege'nin özelliklerini taşıyor. Burada olmaktan gerçekten çok heyecan duydum. Yunanistan'a ilk kez geliyorum. En büyük arzularımdan biri de sirtaki oynamak."