VAN - "Güneşin kenti" olarak adlandırılan Van, "Tarihin Dilsiz Kenti" belgeseliyle tanıtılacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'ın tanıtımı konusunda başarılı olamadıklarını ve yetersiz kaldıklarını söyledi.

Bir ilin turizm anlamında gelişmesi ve turist sayısının artması için tanıtımın büyük önem taşıdığını vurgulayan Aktuğ, şöyle konuştu:

"Uluslararası birçok fuara katıldık ancak görsel anlamda iyi bir tanıtım olmadığı için insanlar Van'ı tanıyamıyor. Almanya, Japonya, İngiltere, Amerika ve Rusya'da düzenlenen fuarlara katıldık ve kentin tanıtımını yapmaya çalıştık ancak iliniz hakkında insanlara iyi görseller sunmazsanız, insanlar bilmedikleri tanımadıkları yerleri tercih etmez. Turizmde de tanıtım birinci derecede önemlidir. İnsanlar sizin kentinizin tarihini, doğasını, kültürünü bilecek ki ona göre de program yapıp turizm döneminde kentinizi tercih edecek."

Dünyanın farklı ülkelerinde yayınlanacak "Tarihin Dilsiz Kent" belgeselinin ilin tanıtımına katkı sunacağını belirten Aktuğ, bu konuda gösterilen çabaya saygı duyulması gerektiğini ifade etti.

Belgeseli çekecek olan Melodi Music Production Proje Yapımcısı İbrahim Yeşilgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'ı dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, Van'ın yeterince tanıtılmadığını, dünyada eşine az rastlanır bir göle sahip olan kentin, maalesef bu zenginlikten istediği verimi yakalayamadığını söyledi. 

"Tanıtım filmi dünya kanallarında yayınlanacak"

Gelenek, görenek ve kültürüyle bir zamanlar örnek alınan kentin, şu sıralar sadece siyaset, olaylar, ekonomik sorunlar ve kötü yönleriyle lanse edildiğine işaret eden Yeşilgül, Van'ın gizli kalmış tarihini dünyaya tanıtmak istediklerini dile getirdi.

Yapımcı Turgay Yücel ise yüksek turizm potansiyeliyle Van'ın gerek bölge ve gerekse de Türkiye'nin çok önemli illerinden biri olduğunu söyledi. Van'ın tarihini içerecek "Ahtamara" adlı filmi çekmeyi planladıklarını söyleyen Yücel, bu nedenle birçok aktör ve yapımcıyla görüştüklerini ifade etti.