HABER: EREN ERTİK

Öncelikle söylemeden yapamayacağım, koyu bir taraftarı olduğum Beşiktaş'ın şampiyon olmasını büyük sevinç ile karşıladım. Yedi yıl sonra gelen zafer, İstanbul’da ve tüm Türkiye’yi sevince boğdu. Taraftarının bayraklar ile caddelere, meydanlara dökülmesini sağlayan Beşiktaş Jimnastik Kulübünü kutlarım. Şanssızlığımızın belini kırdığımızı ve devamını getireceğimizi ümit ediyor, Avrupa’da ve yurdumuzda yeni kupalar ile yolumuza devam edeceğimize inanıyorum. Kutlamaların yapıldığı İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve memleketimizin çeşitli noktalarından sevinç manzarasına şahit olduk.. Bu da bizi çok mutlu etti diyebilirim. Hangi takımı hangi renkleri tutmanız önemli değil sadece dostluk ve özverinin kazanmasını temeli ederim, 2015-2016 yılı Beşiktaş yılı oldu. Hayırlı olmasını dilerim..





Bu hafta, geçmiş haftalara nazaran değişik bir yapıya götürecem sizleri… Osmanlının Çarşısı, hatta dünyanın en büyük kapalı çarşısı olarak yerini alan “Kapalı Çarşı - Grand bazaar”
Evet sevgili Önce Vatan okuyucularımız, bu hafta İstanbul'un Fatih İlçesi’ndeki Tarihi Kapalı Çarşı’ya gidiyoruz.
Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerininin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Kapalıçarşı'da yaklaşık 4.000 dükkan bulunmakta olduğunu öğrenmekteyim ve bu dükkanlarda toplam çalışan sayısının yaklaşık 25 bin olduğu söylenmektedir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde yarım milyona yakın insan barındırdığı telaffuz edilir. Yılda 91 milyon turisti ağırlayan çarşı, dünyanın en fazla ziyaret edilen turistik mekanıdır..

Bu muazzam çarşıyı gezerken Osmanlı’nın izlerini göreceksiniz, inanın muhteşem güzellikte bir yer… İçerisinde kuyumcuların, hediyelik eşyaların, kaftan satan turistlik yerlerin olması çarşının cıvıl cıvıl hareketli olmasını sağlıyor. Burada alışveriş yaparken vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. İçeriye girerken 11 adet kapısı olması, bedestenleri ve hanlarının çok sayıda olması da gözlerden kaçmıyor.

Kapalı Çarşı günün her saatinde hareketli ve kalabalıktır. Esnaf, ziyaretçileri ısrarlı olarak kendi mağazasına çağırır. Çarşı girişinde gelişen konforlu, büyük mağazalar Türkiye’de elde imal edilen ve ihracatı yapılan hemen hemen bütün eşyaları satışa sunmaktadır. El halıları ve mücevherat geleneksel Türk sanatının en güzel örnekleridir. Bunlar kalite ve orijin belgeleri ile satılır ve dünyanın her tarafına garantili gönderme yapılır. Halı ve mücevheratın yanında meşhur Türk işi gümüşten yapılmış eserler, bakır, bronz hediyelik ve dekoratif eşya, seramik, oniks ve deriden mamul, üstün kaliteli, Türkiye hatıraları zengin bir koleksiyon oluştururlar. Batılı yazarlar, seyahatname ve anılarında Kapalıçarşı’ya geniş yer ayırmışlardır.




İstanbul'un önemli turistik yerlerinden biridir...

İstanbul'a geldiğinizde kesinlikle uğrayın derim buradan çıktığınızda, Mahmutpaşa kapısından çıkış yapın ve bir diğer esnaflar ve popüler tekstil, çanta, ayakkabı satışlarında toptan ve perakende satışlarında Türkiye’de en önemli bir rol gösteren Mahmutpaşa Yokuşu’na çıkacaksınız.




Mahmutpaşa Yokuşu, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Güney-kuzey doğrultusunda Kapalı Çarşı’nın hemen batısından başlayarak Tahtakale’ye iner. İdarî olarak Molla Fenari ve Tayahatun mahalleleri sınırları içinde kalır. Kapalı Çarşı'nın Mahmutpaşa Kapısı'nın açıldığı noktadan başlayarak hafif bir yay çizer ve Tahtakale'de Vasıf Çınar Caddesi'ni keserek sonlanır.
Yokuşun her iki yakasında sıralanmış çok sayıda dükkân yer almaktadır. Genel olarak tesettür ve bebek giyim eşyası satan işyerlerinin yoğunlaştığı caddede, tarihî Mahmutpaşa Çarşısı’nın ana hattını oluşturmaktadır. Yokuşta bulunan dükkânlarda giyim eşyasının yanı sıra çeyiz, sünnet ve okul malzemeleri satan yerler de önemli bir yer tutmakta olduğunu görebiliyoruz  Düzensiz ve yer yer köhne yapılarda bulunan dükkânların çevrelediği dar bir yol oması fakat Yokuşun zemini 2000'li yılların başlarında yapılan yenileme çalışmalarıyla Arnavut kaldırımı tarzında döşenmesi çok güzel bir görüntüye büründüğünü söyleyebilirim. Cadde gün içinde araç trafiğine kapalıdır. Zaten insan trafiğinden araçların oraya girmesi mümkün değildir. Günün belirli saatlerde dükkân sahiplerinin nakliye işlemleri için araç trafiğine açılmaktadır. Yokuş üzerinde ve yakın çevresinde tarihî öneme sahip pek çok yapı yer alır. Bunlar arasında Mahmutpaşa Camii, Mahmutpaşa Hamamı, bazı tarihî han, çarşı ve mescitler sayılabilir diyebiliriz.




Güzel bir İstanbul’da güzel bir alışveriş keyfini yaşayın derim, buradan vaktiniz dolduysa, yokuşun aşağısında Sultan hanı ve Eminönü’ne ineceksiniz..
Burada en güzeli ve en önemlisi de Mısır Çarşısı; burada muazzam güzellikte şekerleme ve baharatları bulacaksınız.. Eğer şekeriniz yok ise güzel Türk Lokumlarınızdan tatmanızı tavsiye ederim. Şimdilik afiyet olsun diyorum, hoşçakalın kendinize çok ama çok iyi bakın!


“'Kalbinizden huzur, yüzünüzden gülücükler hiç eksik olmasın haftaya görüşmek üzere....”