İSTANBUL / Zambak Karabay

Günümüz Sanat Algısı Karşısında Farklı Bir Duruş / Kendi Oluşturduğu Yolda İlerleyen Bir Ressam. Murat Erkan

Ressam Murat Erkan ile sanatına ve sergisine dair yaptığım röportaj.

Evrensel senfoni bu topraklarda yerleşti. İnsan tarihinin gelişim sürecine tanıklık yapmış Anadolu Coğrafyası, insanlık tarihinin biçimlenmesinde mihenk taşı olmuştur. İşte bu kültürel, sosyoekonomik gelişiminin tanığı; kültürümüzde tüm dönemlerde bizlere oya gibi işlenmiş dokusal, ruhsal ve biçimsel zenginlikler bırakmıştır.

Bu bağlamda Anadolu’nun 8–10 bin yıllık tarihsel gelişimi içerisinde oluşan bu SANAT İMPARATORLUĞU’NUN gelişen kültürel birikimini, kendi estetik anlayışımla kaynaştırıp, yeni ve kendime özgü bir resim diliyle günümüz insanına ulaştırmayı hedefliyorum.

Topraklarımızda yaşanmış kültürel mirasın tamamıma sahip çıkacak (Roma, Bizans, Selçuklu, Arkaik dönemler) estetik görüş ve birikimlerden beslenerek resimsel dil oluşturma amacındayım.

Anadolu coğrafyasında bu kadar kültür mirasının olması sanatçı için bir ayrıcalıktır. Çalışmalara başladığımda heyecan verici sonuçlar yakaladım.

Anadolu Selçuklu halı, kilim, seramik, saray kalıntı ve duvar resimlerinin de bulunduğu çeşitli kaynaklardan (çoğu Metropolitan Müzesi’nden) edindiğim eserleri yeniden gün ışığına resimsel estetik anlayış ve kompozisyon araştırmalarım içerisinde çıkarma çabasındayım. Altın ve gümüş varaklarla desteklediğim bu çalışmalarımı daha çarpıcı hale getirmek için tasarladım.

Önceleri somut daha gerçekçi bakış açısıyla başladığım bu çalışmalarımı zamanla, soyut ve geniş planlar, lekeler büyük parçalı geniş kompozisyonlar içerisinde yeniden şekillendirdim.

Büyük boy tuvaller kullanarak seyirciyi de resmin içine alan, yakın plandan boya vuruş tekniklerinde daha belirgin olduğu renksel çizgiler tuşsal senfoniye dönüştürme çabası… İle devam ediyor ve edeceğim.

Halı, kilim birikim estetiğini dünyanın incisi İstanbul peyzajlarıyla da desteklediğim kompozisyonlar oluşturdum. İstanbul’umuzun simgesel tarihi bilinen yerlerini yeni bir kompozisyon tasarımlarıyla halı ve kilim destekli denemeleri yaptım.

Kültürel tarihimize ışık tutan sergi 30 Haziran tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine açık kalacaktır benden duyurması.


Murat Erkan kimdir?


1965 yılında Sivas’ta doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Yüksek Resim Bölümü’nde okudu. 1985 yılından beri İstanbul’da Kadıköy ve Sarıyer’de özel atölyelerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Sanatçı, bugüne kadar 4 kez Uluslar arası Karma, 8 kez Uluslar arası boyutta Kişisel Resim Sergisi, 30 kez Ulusal Karma Sergi olmak üzere 42 resim sergisine katılmıştır.

Ressam Murat Erkan’ın “Bir Sanat İmparatorluğu Selçuklunun Görkemi” isimli Türkiye’de bir ilk olan kişisel resim sergisi 13 Haziran 2016 Pazartesi günü sanat, basın ve diğer katılımcılar ile Maksem-Cumhuriyet Sanat Galerisi Taksim’de sanatseverler ile buluştu.

Saygıdeğer Sanat Felsefecisi HYPERLINK "https://www.facebook.com/Zorbey.umit.y.gozum"Ümit Yaşar Gözüm (ZORBEY) 
"Bir Sanat imparatorluğu: Selçuklunun Görkemi" resim sergisinin isim babası...ve ressam Murat Erkan’ın duruşunu şöyle ifade ediyor.
“Çalışmaları ve sanat dünyasındaki duruşu ile farkını ortaya koyan bir sanatçımız Murat Erkan. Sanat dünyasının kaotik yapısı, iç gruplaşma ve çekişmelerden uzak bir sanat anlayışının temsilcisi aynı zamanda. Siyasi yaşamımızda olduğu gibi, sanat yaşamımızda da birden çok kişi bir araya geldiğinde yeni bir grup oluşturmaya ve farklı olduklarını düşünerek yola çıkmaya karar veriyor. Ancak “fark yaratmak adına değil de farklı olmak için” yola çıkıldığından genelde sıradanlığı kıracak güçlü çıkışlar yaşanamıyor” diyor…