KİLİS - Kilis'te, Osmanlı döneminde üretim yapan sabunhane restore edilerek müzeye dönüştürülecek.

Haki Efendi Sokak'ta bulunan ve kalaycılar masmanası (fabrikası) olarak da bilinen tarihi sabunhanenin turizme kazandırılması için  Kültür veTurizm Bakanlığı tarafından 3 milyon 100 lira bütçe ayrıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Aldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi sabunhanenin 1860 yılında yapıldığını söyledi.

Bin 50 metrekare alanda kurulu, 2 katlı ve her katı 650 metrekareden oluşan sabunhanede üretilen sabunların Anadolu'ya gönderildiğini belirten Aldemir, günümüze kadar ayakta kalan binanın turizme kazandırılması için başlatılan restorasyon çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Çalışmalar tamamlandığında binanın "Sabunhane Müzesi" olarak hizmete gireceğini vurgulayan Aldemir, "Giriş katı asli fonksiyonuna uygun olarak restore edilecek binanın birinci katı çok amaçlı kültür merkezi olarak kullanılacak" dedi.

 "Burası zamanında önemli bir üretim merkeziymiş"

Türkiye'nin zeytin üretiminde Kilis'in önemli yeri olduğuna işaret eden Aldemir, şöyle devam etti:

"Zeytin üretilen yerde sabun da imal edilir. Kilis'te zamanında iki önemli sabunhane varmış. Bunlardan biri de çalışma yürüttüğümüz sabunhane binası. Bu bina kalaycılar masmanası olarak da biliniyor. Burada imal edilen sabunlar Anadolu'nun farklı illerine gönderilirmiş. Burası zamanında önemli bir üretim merkeziymiş."