İSTANBUL - II. Mahmut tarafından Krikor Balyan'a inşa ettirilen ve 1826'da hizmete açılan Nusretiye Camisi'nin şadırvan, muvakkithane ve sebili üzerine 1950'li yıllarda yapılan çimento harçlı çatı örtüleri kurul kararı doğrultusunda sökülürken, olası bir depremde ciddi zarar göreceği tespit edilen camiyi güçlendirme çalışmaları devam ediyor. 

Vakıflar Genel Müdür Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'un en ince minarelerine sahip Nusretiye Camisi'nin restorasyonunun, bilim kurulları eşliğinde yapıldığını söyledi. 

Dışarıdan bakıldığında muazzam, eksikliği ve sıkıntısı olmayan bir yapı olarak görünen Nusretiye Camisi'ni başlangıçta restorasyon programına almayı düşünmediklerini ifade eden Ertem, "Restorasyon programına alınca gördük ki yapının duvarları bağdadi ve tamamen çürümüş. Sadece taşıyıcı kolonlar üzerinde duruyordu yapı. Bunu ancak sıva rastası yaparak görebildik. Sıvayı söktük ve bunu gördük. Bundan sonra restorasyon bambaşka bir yöne gitti. Yeniden proje yapmak gerekti. Nusretiye Camisi'nde ilk çıktığımız ihale bütçesinin yeterli olmadığını gördüğümüz ve bambaşka bir şeyle karşılaştığımız için yeniden ihale ettik" diye konuştu.

Ertem, restorasyon kapsamında, caminin dış cephesinde yüzey temizliği ve koruma çalışmalarının yapıldığını, iki minarenin de birinci şerefe seviyesine kadar söküldüğünü, minarelerden birinin de tamamlandığını söyledi.