İSTANBUL - İstanbul'daki bir müze, çikolatadan Fatih Sultan Mehmet, Atatürk, Mevlana büstleri, Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi ve Kız Kulesi gibi eserlerle ziyaretçilerine "tatlı" bir izlenim vadediyor.

Esenyurt'ta 25 bin metrekarelik fabrikada kurulan Pelit Çikolata Müzesi'nde çocuklar ve çocuk ruhu taşıyan yetişkinler için tasarlanan çikolatadan bir dünya dikkati çekiyor.

Ziyaretçiler, müzeye girdiklerinde yetkililerden kakao çekirdeğinden başlayarak çikolatanın yapılışı ve süslenişi hakkında bilgi alıyor. Özellikle çocuklar, çikolatadan yapılmış sokağa girdiklerinde şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Çocuklar, çikolatayla hayat bulan Nuh'un gemisini ve içindeki yine çikolatadan yapılmış hayvanları yakından inceliyor.

Çikolata kapıdan müzenin İstanbul bölümüne geçen ziyaretçiler, burada Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi, Kız Kulesi ve köprüler gibi çikolatadan yapılan eserleri görürken, bir diğer bölümde Mustafa Kemal Atatürk, Albert Einstein, Mevlana Celaleddin Rumi, Fatih Sultan Mehmet, Van Gogh gibi tarihte iz bırakmış isimlerin çikolatadan yapılmış büstleri yer alıyor.

Türkiye'den ve dünyadan önemli sanatçıların çikolatadan büstlerinin de izlenime sunulduğu müzede, çikolatadan yapılan çizgi film karakterleri de ilgi görüyor.

Çikolata çeşmesinden akan sıcak çikolata da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. 

Çikolatadan tablolar

Çikolata Müzesi'nin sanat direktörü ressam İsmail Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzedeki tabloların çikolatanın hikayesini anlatan resimler olduğuna işaret etti.

Müzeye sanatsal boyut katmak istediklerini ifade eden Acar, atölyelerinde de bazı tabloların yapıldığını söyledi.

Acar, "Çikolatayı pigment olarak kullanıp resimleri yaptık. Boya yerine çikolata kullanıldı. 'Kaplumbağa Terbiyecisi' de müzedeki önemli yapıtlardan. Öğrenciyken peynirden bile boya yapardım. Bu konuya çok meraklıydım. Çikolatayı pigment olarak kullanmak aslında biraz baştan çıkartıcı. Bizler için de sıra dışı bir deneyim" şeklinde konuştu.  

Çikolatadan Nuh'un gemisi tasarımı

Turistlerin de müzeye ilgi duyduğunu aktaran Acar, müzede Nuh'un gemisinin de komple çikolatadan tasarlandığını aktardı. Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kur'an, Tevrat'ta geçen ve üç dinde kabul görmüş bir hikaye müzede canlandırıldı. Bu, farklı dinlerden çocukları birleştiren bir hikaye. Nuh'un gemisi ve gemiden inen hayvanlar tasvir edildi. Gemi yapımı için tonlarca çikolata kullanıldı. Nuh tufanının çikolatayla anlatılmasıyla dünyada bir ilk gerçekleştirilmiş oldu."

Acar, burada yapılması gerekenin İstanbul'a özgü olanların yanında evrensel formları da kullanmak olduğunu vurgulayarak, "Amaç, hem bize hem dünyaya ait, ortak dilde yer alan ortak hafızada olan hikayeleri üç boyutlu hale taşımak" dedi.

Hansel ve Gretel'in çikolatadan evinin de gerçek dünyaya bir öğüt olduğunu söyleyen Acar, çikolatanın bir tür yeryüzü mucizesi olduğunu kaydetti. 

Efsaneleşmiş müzisyenler

Pelit Çikolata ve Gıda Sanayi Üretim Müdürü Bülent Baki de müzede çikolatadan portreler bölümü olduğunu anlattı. Baki, Türk tarihinin efsaneleşmiş müzisyenlerinin olduğu bölümde, Zeki Müren, Aşık Veysel, Neşet Ertaş ve Barış Manço'nun çikolatadan heykellerinin yer aldığını aktardı.

Baki, Esenyurt'ta 6 ay önce açılan ve 2 yıllık bir emeğin ürünü olan müzenin yapımında tonlarca çikolata kullanıldığını söyledi. 

Müzenin İstanbul bölümünde çikolatadan Sultanahmet Meydanı'nın tasarlandığını ifade eden Baki, bu bölümde Sultanahmet Camisi, Ayasofya, Hürrem Sultan Hamamı, Hipodrom ve At Meydanı'nın bulunduğunu dile getirdi.

Müzedeki Mevlevi köşesinde beyaz çikolatadan yapılan iki semazenin ve Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a girişinin resmedildiği tablonun dikkati çektiğini de kaydeden Baki, bu tablo için 450 kilo beyaz çikolata kullanıldığını belirtti.

Baki, "Aslında müzemiz bir sosyal sorumluluk projesi. Müzede ressam İsmail Acar'la birlikte heykeltıraş, ressam ve grafikerlerden oluşan yaklaşık 3 bin kişilik bir ekip çalıştı. Açıldığı günden bu yana yaklaşık 50 bin kişi müzeyi ziyaret etti" diye konuştu.