BOLU  - İnegöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO'ya girebilmek için kaymakamlık ve sivil toplum örgütleriyle uzun süredir çalıştıklarının altını çizerek, "Ahilik Kenti Mudurnu olarak bir çalışma yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Eskişehir Belediyesi kardeş kuruluşumuz. UNESCO için tüm standartlarda çalışarak, dosyamızı tanzim ederek, müracaatımızı yaptık. Amacımız, UNESCO'nun asıl listesine girmek" ifadesini kullandı.

İpek Yolu üzerinde bulunan ilçede 240 tescilli binanın olduğuna dikkati çeken İnegöl, şunları kaydetti:

"Bu tarihi binalarımızdan 50'si restore edildi. Bununla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığında ve emlak katkı paylarında dosyalarımız var. Nisan ve mayıs aylarında bunların ödenekleri aktarılır, ilçe için korumada olan binaların çatı ve ön cephelerinde olanak sağlanırsa inşaatlar başlayacak. Koruma kurulu, ilçede 5 binaya çatı ve ön cephe onarımı ile ilgili vatandaşların müracaatları doğrultusunda ödenek gönderdi. Belediye tebligatları yapıyor. Bu sezon ödeneklerini kullanarak 5 binanın da bakımı yapılmış olacak."

İnegöl, Mudurnu'nun UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının ilçeye önemli bir getirisi olacağına değinerek, "Bundan sonra turizmle, tescille, binalarla, korumayla, kültür varlıkları ile ilgili çalışmalarda bizlere öncelikli proje ve maddi destek sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

İlçeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının her geçen yıl arttığını söyleyen İnegöl, "Tarihi yapılarımız, kültür, örf adet, geleneklerimiz ve doğal güzelliklerimiz tatilcilerin ilçeye ilgi göstermesinde büyük etki sağlamakta. Günübirlik ve konaklamak için ilçeye gelenler, sıkılmadan günlerini dolu dolu tarih kokan yerlerde dolaşarak geçiriyor" dedi.