MERSİN - Mersin'de aynı mahallede yaşayan gençler, muhtarın öncülüğünde bir araya gelerek kurdukları tiyatro topluluğuyla kadına yönelik şiddetin önlenmesi için farkındalık oluşturmaya çalışıyor.

Merkez Akdeniz ilçesine bağlı Nusratiye Mahallesi'nin muhtarı Mehmet Dindar, mahalle halkının sosyal etkinliklerle tanışmasını sağlamak için 3 yıl önce Nusratiye Mahallesi Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneğini kurdu.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda farkındalık oluşturmaya çalışan topluluktaki gençler, "Sabır Taşı" adını verdikleri tiyatro oyununu sahnelemeye hazırlanıyor.

"Bu proje eminim ki doğru yerlerde, doğru sinyalleri verecektir"

Dindar, kadınların yaşadığı sıkıntıları anlatan "Sabır Taşı"nın tamamen amatör olan 12'si oyuncu, 18 kişilik genç bir topluluk tarafından sahneye taşınacağını söyledi.

Sorunların tiyatro diliyle anlatılmasının, seminerlerden daha yararlı olacağına inandıkları için böyle bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Dindar, "Biz muhtarlar, toplumun sorunlarını en derinden hisseden bireyleriyiz. Bundan dolayı 'topluma nasıl ulaşabilir, sıkıntılarına nasıl merhem olabilir, yaralarını nasıl sarabiliriz?' diye düşünüyoruz. Biz de böyle bir oyun sahnelemeyi düşündük." dedi.

Tiyatro oyununda, eşinden şiddet gören genç bir anneyi canlandıran 14 yaşındaki Çağla Kayacık ise çalışma içerisinde yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Oyunda, annesi ve kendisi şiddet gören bir kadını canlandırıyorum. Ancak oyundaki annem şiddet görmekten memnun gibi, üzerini kapatmaya çalışıyor. Ben ise durumdan şikayetçiyim. Oyunda babamdan ve kocamdan dayak yemekten bıkmış olan kızım ise kaçış yolu arıyor. Rolüm, bana şiddet gören kadınların ne kadar zor durumda olduğunu hissettirdi. Hüzünlü bir oyun, ağladığım sahneler oldu. İnsanlarda çok iyi bir etki yaratabileceğine inanıyorum."

Ali Pehlivan'ın hem yazıp hem yönettiği, Mersin Büyükşehir Belediyesince de desteklenen Sabır Taşı, ilk gösterimini 25 Haziran'da saat 14.00'de Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayında yapacak.

Oyunda başlıca rolleri Onur Aslan, Çağla Kayacık, Elanur Garip, Ufuk Ünger, Büşra Özen, Gül Çalışkan, Mustafa Altun, Nida Kölük, Emircan Özkul, Neslihan Karacan, Hasan Garip ve Hakan Tezel paylaşacak.