KUDÜS

Kudüs'te, Sultan İkinci Abdülhamid'in özel albümünde yer alan fotoğraflardan oluşan "Hatıralarla Kudüs" sergisi sanatseverlerin ziyaretine açıldı.

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu'na bağlı Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde yapılan etkinlik kapsamında 34'üncü Osmanlı Padişahı İkinci Abdülhamid'in albümünde yer alan 31 adet Kudüsfotoğrafını kapsayan sergi açıldı. 

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) desteğiyle düzenlenen etkinliğe, Türkiye'ninKudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, Filistin Hükümeti Kudüs İşleri Bakanı Adnan el-Hüseyni, Kudüs Müftüsü Muhammed el-Hüseyni, Mescid-i Aksa Vakfı Başkanı Abdulazim Selhab ve diğer davetliler katıldı.

Filistinlilerin yoğun ilgi gösterdiği sergi, 1 hafta boyunca ziyaretçilere açık olacak.

Sergide AA muhabirine konuşan Sarnıç, burada 400 yıllık ortak geçmişimizi kayda alan çok önemli fotoğraflar olduğunu belirtti. Sarnıç, “Bu sergi aynı zamanda Filistin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ne denli köklü ve sarsılmaz olduğunu da gösteriyor. Biraz önce bizden daha yaşlı olan Kudüslü kardeşlerimizle sergiyi dolaşırken bazı yorumları oldu. Onların bu yorumlarını dinlemek de çok güzeldi. Büyük ilgi gören bu sergi bir süre Kudüslü kardeşlerimizin ziyaretine açık olacak” ifadelerini kullandı.

Bu tür etkinliklerin Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkilere yeni bir dinamizm kazandıracağına inandığını belirten Sarnıç, etkinliği düzenleyen Yunus Emre Türk Kültür Merkezini yetkililerine teşekkür etti.

Geçmişte yaptığı tek bir işle bile Ortadoğu tarihini değiştiren Osmanlı padişahları olduğunu kaydeden Sarnıç, şunları kaydetti: 

“Tümüyle Osmanlı tarihine baktığımızda buradaki Türk varlığının ve halklar arasındaki kardeşliğin yüzyıllarca barışı sağladığını görüyoruz. Maalesef Osmanlı’nın çekildiği tarih olan 1917’den bu yana kaybolan bu barışın hala arandığını ve hasretle beklendiğine şahit oluyoruz. Abdülhamid Han’ın Filistinliler nezdindeki yeri ise bambaşkadır. Çok net bir tavır segileyerek bugün yaşanılan işgali belki de bir müddet geciktirmiştir. Abdülhamid Han Filistin’de herzaman hayırla yad edilecektir ve gelecek nesillerde onun bu mirasına sahip çıkacaktır."

Kudüs İşleri Bakanı Adnan el-Hüseyni, AA'ya yaptığı açıklamada, "Sergide Sultan İkinci Abdülhamid dönemine ait gerçekten çok güzel Kudüs fotoğrafları görmekteyiz" diyerek, "Abdülhamid'i büyük bir saygıyla hatırlamamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, Kudüsve Filistin için üzerinde büyük bir baskı olmasına rağmen, azimle mücadele etti. Bu sergi vesilesiyle kendisini tekrar anmış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. 

El-Hüseyni, Kudüs'ün tekrar hak ettiği huzura kavuşması için tüm İslam alemine ve özellikle Türkiye'ye büyük görevler düştüğünü belirterek, 100 yıl önceki bu resimlere baktığımda günümüzden daha güzel olduğunu görüyorum. İsrail işgalinden sonra bir çok şey kötü yönde değişti" diye konuştu.

El-Hüseyni, ayrıca, "Kudüs'te bir Türk Kültür Merkezi'nin bulunmasından da ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Burada Türk kültürü ve dili etkili bir biçimde öğretiliyor" dedi.