AKSARAY - Kapadokya'da turistlerin en fazla ziyaret ettiği alanlar arasında yer alan Ihlara Vadisi'nin ziyaretçi sayısı her geçen yıl arttığı bildirildi.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ihlara Vadisi'nin, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı'nın binlerce yıllık aşındırması sonucunda oluştuğunu söyledi.

Yılın ilk 5 ayında 183 bin 942 kişi ziyaret etti

Ihlara Vadisi'ne dünyanın dört bir yanından turist geldiğini vurgulayan Doğan, "Ihlara Vadisi, Kapadokya'ya gelen turistlerin görmek istediği ilk 3 noktadan biri. Turistlerin önemli bir kısmı Ihlara Vadisi'ni görmeden Kapadokya’dan ayrılmıyor" diye konuştu.

Doğan, Ihlara'yı ziyaret eden turist sayısının her geçen yıl arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ihlara Vadisi'ne olan ilgi her geçen yıl artıyor. Vadiyi ziyaret eden turist sayısı 2012 yılında 323 bin 799 iken, 2013 yılında 344 bin 418, 2014 yılında ise 438 bin 903'e yükseldi. Bu yılın ilk 5 ayında da ziyaretçi sayısında önemli artış var. İlk 5 aylık verilere baktığımızda, 2012'de 78 bin 79 olan ziyaretçi sayısı, 2013'te 121 bin 60, 2014'te 154 bin 897'ye yükselmiş. Bu yılın ilk 5 ayında ise Ihlara'yı 183 bin 941 turist ziyaret etti."

Trekking parkurlarıyla ön planda

Ihlara'da turizm kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını açıklayan Doğan, "Yeni düzenlemelerle Ihlara Vadisi, ülkemizin ve Kapadokya’nın en önemli trekking parkurlarından birisi haline geldi" dedi.

 Vadide turistlerin artık daha fazla zaman geçirdiğini belirten Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçmişte Ihlara'ya gelen turistler, merdivenlerden indikten sonra birkaç kilise ziyaret edip dönüyordu. Çok az bir kısmı vadi içinde yürüyüş yapıyordu. Günümüzde ise vadi içinde yaptığımız çalışmalarla 3, 6, 14 ve 18 kilometrelik parkurlarda trekking yapılabiliyor. Köprülerle vadinin diğer tarafına geçişler kolaylaştı. Yürüyüşe engel noktalarda düzenlemeler yapıldı. Kaya düşme tehlikesine karşı önlem aldık. Dinlenme mekanlarıyla Ihlara Vadisi'nde daha sağlıklı ve keyifli yürüyüş yapan turistler, vadi içinde daha fazla zaman geçiriyor."