"3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı" kapsamında düzenlenen "Hendesen" isimli geometrik desenler sergisi açıldı.

Sultanahmet'teki İstanbul Tasarım Merkezi'nde açılan, ismi "hendese" ve "desen" kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan sergide, farklı ülkelerden 30 sanatçının yaklaşık 60 eseri bulunuyor.

İstanbul Tasarım Merkezi Müdürü Hüsrev Şeref, sergiyi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iş birliğiyle düzenledikleri çalıştay kapsamında gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sergi için bir katalog çalışması yaptıklarını aktaran Şeref, Mimar Sinan'ın camilerinin minberlerindeki geometrik desenlerin analizleriyle ilgili bir kitap yayımladıklarını ve bu konuda farklı kitaplar da çıkarmayı düşündüklerini kaydetti. 

Şeref, "Hendesen'de, minyatür, hat ve tezhibi de kapsayan geometrik desenleri sergiliyoruz. Geometrik desenlere çok önem veriyoruz. Arzu ediyoruz ki insanlar da bu konuya daha çok önem versin. Türkiye, geometrik desenlerin bir bakıma membası sayılır. Buna rağmen, maalesef geometrik desenlerin analizleri konusunda yetişmiş eleman çok az." dedi.

"Geometrisiz geometrik desen düşünülemez"

Çalıştay Koordinatörü Polonyalı Miroslaw Majewski de geometrik desenlerin sadece bir süsleme sanatı olmadığını belirterek, "Geometrik desenlerin arkasında kocaman bir geometri var. Yani geometrisiz geometrik desen düşünülemez. Zannedildiği gibi kolay çizilen bir görsel disiplin değil. En basitinden, okulda görülen geometriyi bilmek gerekir." diye konuştu.

Farklı tarzlarda üç boyutlu eserlerin de bulunduğu sergi, 9 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.