Sinema dünyasından isimler Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini kınadı.

Yönetmen Nazif Tunç, yaptığı açıklamada, Anadolu insanının arif olduğunu, kolay tesir altında kalmadığını, olup bitenler karşısında sağlam mantığı ve umulmaz sezişiyle insanı hayrette bıraktığını anlattı.

Anadolu halkının bin yılın tecrübesiyle fetretin, bozgunculuğun, nifakın, işgalin, vesayetin, darbenin, kendisi için ne büyük bir felaketler getirdiğini hep yaşadığını ifade eden Tunç, şunları söyledi:

"Anadolu halkı, dizi kırılmış, beli bükülmüş, boynu vurulmuş, ekini yakılmış, harmanı çalınmış, sesi bastırılmış, istiklali, geleceği zincirlenmiş, sonsuz acılar zulümler görmüş bir halktır. Ak ile karayı, hak ile düzmeceyi çok kolay ayırıyor artık. Halk, darbe girişimi sırasında sonsuza kadar demokrasi diyerek, birlik, dirlik içinde var olmak kararlılığını gösterdi. Bu, büyük demokrasi dersidir. Göz aydınlığıdır. 'Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer' dedirten bir şereftir."

Tunç, halkın darbecilere, cuntacılara, vesayetçilere, işbirlikçilere karşı ölümüne mücadele verdiği bugünlerde, kendisinin de bir zamanların pranga, boyunduruk istemeyen sanatçılarının ellerinden öpmek istediğini aktararak, "Eli öpülesi o yiğitler hep halkın önünde, meydanlardaydı. Hep bağımsızlığı haykırdılar. Hürriyeti yazdılar. İşgale, vesayete, cuntaya, çizme yönetimine karşı oldular." diye konuştu.

Nazif Tunç, demokrasi sınavı verilirken bazı sanatçıların sessiz kaldığını, topluluklara karışmadığını savundu.

"Düşmanın deviremediği yumruk bizi güçlendirecek"

Yönetmen Faysal Soysal, darbe girişimi sırasında ve sonrasında milletin yekvücut olması için bir fırsat doğduğunu ifade ederek, "Bu vesile ile AK Partililer olayı parti mitingi havasına koymamalı ve muhalifler de AK Parti'nin güçlenmesini bahane ederek, hainlerin ve darbecilerin işine gelecek söylem ve davranışlarını terk etmelidir." dedi.

Darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yapıldığını dile getiren Soysal, "Millet, Erdoğan'ın şahsında yeniden dirilen Osmanlı'nın bilincindedir ve şüphesiz düşmanın devirmediği yumruk inşallah bizi güçlendirecektir." ifadelerini kullandı.

Soysal, darbe girişiminin sonucunun bütün Türkiye'nin kazanımı olduğunu anlatarak, "Bu vesileyle herkesi birlik olmaya davet etmeli, milletçe birikmiş olan kin ve düşmanlığı bir tarafa atıp, adil, içinde herkes için hayat olan iyiyi ve doğruyu yükseltmeyi tek amaç edinmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Yönetmen Mehmet Güleryüz, darbe girişimini kınayarak, "Önümüzdeki günlerin ülkemize birlik, kardeşlik ve huzur getirmesini temenni ediyorum." dedi.