ANKARA - Toprağında katman katman medeniyet barındıran Anadolu'da yapılan kazılar gün geçtikçe tarihi aydınlığa kavuşturan yeni buluntuları ortaya çıkarıyor.

Son dönemde yapılan kazılarla UNESCO Dünya Miras Listesindeki Hierapolis'in nekropol tarihi 100 yıl geriye taşınırken Lidya'nın sınır kenti Tripolis'te 3 üst düzey kamu görevlisine ait heykel bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan bilgiye göre, antik dönemde inancın ve ticaretin merkezi olan Hierapolis ile Tripolis'i, günümüzde ise turizm ve tekstilin önemli merkezlerinden Pamukkale ve Buldan'ı birbirine bağlayan yolda yapılan kazılarda her gün yeni bir bulguya ulaşılıyor.

Asfalt kaplamanın altındaki anıt mezarlar

Geçen yıl bakanlık tarafından Hierapolis'te başlatılan kurtarma kazılarında, tarihi yolun 570 metrelik asfalt kaplaması kaldırılarak yolun tamamı ortaya çıkartıldı.

Böylece, Hierapolis'ten Tripolis'e uzanan yolun doğu ve batısında yer alan mezarların çizimi de tamamlanırken Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca, Tripolis yolunun batısındaki kazısı tamamlanan anıtsal mezarın restorasyonu için yapılan çizimler de onaylandı.

Ayrıca, anıtsal mezarın hemen güney sınırında pişmiş toprak silindirik mezar toprak üzerine çıkarıldı.

Burada karşılaşılan buluntular Hierapolis Antik Kenti'nin nekropol tarihini 100 yıl eskiye götürüyor. Mezarda bulunan gözyaşı şişesi (unganterium) M.Ö. 3. yüzyılın başına tarihlendiriliyor. Daha önceki nekropolde en eski tarihli buluntu ise M.Ö. 2'nci yüzyıla aitti.

Çevre duvarları geçtiğimiz yıl açılan tümülüsün bu yıl içerisinde giriş kapısı tespit edilerek, dromos (mezar girişi) ve ön odası kazıldı. Tümülüsün kazısında pişmiş toprak kandiller bulunurken, ayrıca kemiklik bölümünde bir adet de altın yüzük ele geçildi. Kazı çalışmaları devam eden tümülüste bulunan yüzüğün kaş bölümünde ise tanrıça kabartması bulunuyor.

Üç erkek heykeli gün yüzüne çıkarıldı

Denizli'nin Buldan ilçesinde yer alan Tripolis Antik Kentinde sürdürülen çalışmalarda üç heykel daha bulundu.

Birçok antik metinde adı geçen ve 19'uncu yüzyılda seyyahlar tarafından ziyaret edilen Lidya bölgesinin sınır kenti Tripolis'teki Hierapolis caddesinin batısında sütunlu bir galeri yer alıyor.

Buradaki çalışmalarda caddeye yıkılmış halde bulunan 8 sütunun restorasyonları tamamlanıp 6'sı orijinal yerine yerleştirdi.

Hierapolis caddesinde bir heykel kaidesi ile bu kaideye ait caddeye yıkılmış heykel açığa çıkarıldı. Böylece, bu yılki kazı çalışmalarıyla toplamda, biri boyundan ayaklarına kadar korunmuş, biri başından ayaklarına kadar korunmuş ve diğerinin de sadece başı bulunan 3 heykel ortaya çıkarılmış oluyor.

Söz konusu heykellerle birlikte, tamamı erkek magistratlara ait M.S. 5. yüzyıla tarihlenen, cadde üzerinde ele geçen heykel sayısı 6'ya yükseldi.

Hierapolis Antik Kenti Kuzey Nekropolü

Pamukkale'deki Hierapolis Kuzey Nekropolü, iyi korunmuş anıt mezarları ve yayıldığı geniş alanda çok sayıda traverten lahit ile bulunması dolayısıyla etkileyici bir görüntü oluşturuyor.

Sayısı 2 bini aşan mezarların bazılarında yazıt bulunurken Hellenistik döneme tarihlenen (M.Ö. 2. ve 1. yy.) tümülüs mezarlar kentin en eski mezarları arasında yer alıyor.

Daha çok seçkin kişilere ait tümülüs mezarların yanı sıra fakir kişilerin mezarları kayalara basitçe oyulmuş olarak dikkatleri çekiyor. Bazı anıtsal mezarların çevresi duvarla çevrilmiş ve etrafı ağaç ve çiçeklerle süslenmişken, bazı ev tipi mezarların üstüne kahramanların veya önemli kişilerin öldükten sonra tanrılaşmalarını kutlamak amacıyla lahit mezarlar hazırlanıyor.