Gazze'de ele desenli kına yakma geleneği son dönemde genç kızlar arasında yeniden yayılıyor.

İlkokul, lise ya da üniversite çağındaki Filistinli kızlar, bazen sadece süs amacıyla bazen de bir kültüre sahip çıkmanın gereği olarak ellerine desenli kına yakıyor.

Gençlerin kınalı ellerinde çoğunlukla kelebek, kuş, çiçek ya da geometrik şekillerle yapılan değişik motifler dikkati çekiyor.

Gazze'deki küçük dükkânında kına yakarak geçimini sağlayan Fatıma el-Gul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genç kızların ellerini kına ile süslemek istediğini, her geçen gün kına yaktırmak isteyenlerin sayısının arttığını belirtti.

"Hakkında şarkılar ve türküler bile var"

Desenli kına yakmanın kendisi için aynı zamanda hobi olduğunu dile getiren Gul, "Küçüklüğümden beri kınaya ilgi duyardım, yaklaşık 9 yıldır da meslek olarak icra ediyorum." dedi.

Kınanın "korunması gereken kültürel bir miras" olduğunu ifade eden Gul, "Bu, nesillerdir devam eden bir halk kültürü. Hakkında şarkılar ve türküler bile var. Eskiden de kadınlar ellerine çeşitli desenler ve şekiller çizerdi. Son zamanlarda da kızlar süs için ellerine ve ayaklarına kına yaptırmaya rağbet gösteriyor." diye konuştu.

Gul, kına yakmanın göründüğü kadar kolay olmadığına, büyük bir dikkat ve pratiklik gerektirdiğine işaret ederken, yaptığı işten desenine göre 3 ila 5 dolar kazandığını söyledi.