ANTALYA - Global Dizayn Art Works tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Antalya Tanıtım Vakfı ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti tarafından desteklenen festivalin 8'incisi Lara Beach Park'ta 7 bin metrekarelik üstü açık alanda devam ediyor.

Heykeltıraşların 25 gün boyunca süren çalışmaları sonucunda 10 bin ton kum kullanarak yaptığı, aralarında Hun İmparatoru Attila, Kartacalı Hannibal, Viking Kralı Odin, Halid Bin Velid, Aslan Yürekli Richard ve Selahaddin Eyyubi gibi tarihte iz bırakmış kişilikler ve Kubbetüs Sahra ile Taç Mahal gibi tarihi yapıların da yer aldığı 100'den fazla kum heykel yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Festival kapsamında önümüzdeki yıl yapılması planlanan dünyanın en büyük kum heykelinin, hem Antalya'nın hem de Türkiye'nin tanıtımına önemli katkı yapması bekleniyor.

"İmparatorluklar 2" teması

Festival direktörü Cem Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilki 2006 yılında düzenlenen festivalin, bu yıl 8'incisinin sanatseverlerin beğenisine sunulduğunu söyledi.

Karaca, Lara Beach'te düzenledikleri festivalin Mayıs ayında açıldığını ve Kasım'a kadar süreceğini ifade ederek, "Festivalin bu seneki teması 'İmparatorluklar 2'. Geçen senenin devamı niteliğinde. Geçtiğimiz sene de imparatorluklar temasını işlemiştik ama birçok imparatorluk ve tarihte iz bırakmış uygarlıklarla ilgili heykel yapmak istememize rağmen yapamamıştık. Bu sene de devamını yapalım istedik" dedi.

Etkinliğin düzenlendiği alanın sahil bandında yer almasına karşın, düşünüldüğünün aksine sahildeki kumun kesinlikle kullanılmadığını aktaran Karaca, kum ocaklarından getirilen özel bir kumun kullanıldığını belirtti.

Karaca, festivalin dünyanın en büyük kum etkinliklerinden biri olduğunu dile getirerek, bu yılki heykeller için 10 bin ton kum kullanıldığını belirtti.

Türk ziyaretçilerin sayısında artış

Festivali yılda 250 bin civarında kişinin ziyaret ettiğini vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:

"Bunun yüzde 80'ini yabancı ziyaretçiler oluşturuyordu. Yüzde 20'sini Türk ziyaretçiler oluşturuyordu. Fakat bu sene Türk ziyaretçilerin sayısında bizim de şaşırdığımız derecede artış yaşıyoruz. Bu sayı yüzde 40'a yaklaştı. Bu gidişle yabancı ziyaretçi sayısını geçecek. Antalya bir turizm şehri. Bölgeye Rusya'dan, Avrupa'dan gelen turistler, buraya da geliyor. Ama Türk sanatseverlerin de ilgisini çekmeye başladı. Tabi kulaktan kulağa yayılmasının da etkisi var."

Karaca, sabah 10.00'dan gece 23.00'e kadar açık olan bir etkinlik olduklarını belirterek, ziyaretçi sayısının akşam saatlerinde daha yoğun olduğunu aktardı.

Festivalde bu yıl ilk kez "Video Mapping" sistemiyle her gece Viking Kralı Odin'in heykelini canlandırdıklarını dile getiren Karaca, "Heykel yıkılıyormuş gibi bir izlenim bıraktığı için sadece onu seyretmeye gelen ziyaretçiler var. Gelenler özellikle bunu kaydedip paylaşıyorlar. Sosyal medyanın da katkısıyla görenler bunun canlısını seyretmek istiyor. Dolayısıyla festivale gece girişleri daha yoğun bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

7 katlı bir apartman yüksekliğinde kum heykel

Karaca, gelecek sezonun temasının henüz belli olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Festival heyeti olarak hem Antalya'nın hem de Türkiye'nin adını dünyanın en çok satılan, okunan kitabı olan Guinness Rekorlar Kitabına sokmak için bir rekor denemesi yapmaya karar verdik. Daha önce Çin'de kırılan 22,5 metrelik heykel rekorunu, önümüzdeki sezon minimum 23,5 metre olmak üzere kırmayı düşünüyoruz. Bunun için Guinness merkezi ile irtibata geçtik. Gözlemci davet ettik. Yaklaşık iki ay sürecek bir çalışma olacak. Heykel, 10 heykeltıraş ve 20 teknik çalışandan oluşan toplam 30 kişilik bir ekiple yapılacak. Dünyanın en büyük kum heykelini burada yaparak, hem Antalya'nın, hem de Türkiye'nin adını, tanıtım için önemli kaynak kitap olan Guinness Rekorlar Kitabı'na sokmayı düşünüyoruz. Tabi bunun için hem kamu, hem özel kuruluşların destekleri bizim için çok önemli. Bir sıkıntı olmadan desteklerini esirgemeyeceklerini düşünüyoruz. İnşallah kazasız belasız bir şekilde heykeli yaparız. Çünkü 23,5 metre, yaklaşık 7 katlı bir apartman yüksekliği demek. Sadece su ve kumdan yapılması çok büyük bir olay. Uzun bir süreç gerekiyor."

Karaca, heykel için 5-6 bin ton arasında kum kullanılacağını aktararak,  şu anda festival alanında 10 bin ton kum kullandığı düşünüldüğünde bunun çok ciddi bir miktar olduğunun anlaşılacağını kaydetti.