EDİRNE - Selimiye Camii başta olmak üzere tarihi eserleri, renkli festivalleri ve yöresel tatları ile dikkati çeken Edirne, konsept müzeleriyle de turist çekiyor.

Avrupa’da akıl hastalarının toplumdan tecrit edildiği dönemde Osmanlı’da nasıl tedavi edildiklerinin anlatıldığı Sağlık Müzesi, Edirne’nin müdafaasının aktarıldığı Balkan Savaşı Müzesi, tematik müze konseptindeki İslam Eserleri Müzesi, cami ve mescitlerden elde edilen tarihi eser niteliğindeki eserlerin sergilendiği Vakıf Müzesi, medeniyetlerin izlerinin görüldüğü Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile Milli Mücadele'de Edirne’nin rolünün aktarıldığı Lozan Müzesi, hem tarihi panoramanın geleceğe aktarılması hem de turizmde hareketlilik sağlaması açısından, nüfusuna göre müze zengini kentin turizmdeki kozlarından biri olarak gösteriliyor.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne’nin son yıllarda iç ve dış turizmde bilinirliğinin daha da arttığını söyledi.

"Edirne Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 stratejisinde öngörülen marka kentlerden bir tanesi"

Edirne’nin her geçen gün turizmde değeri artan bir kent olduğuna vurgu yapan Bacıoğlu, şunları kaydetti:

“Edirne, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 stratejisinde öngörülen marka kentlerden bir tanesi. Geçmişe dönük derin kültürel, tarihi potansiyelinin bir sonucu olarak turistlerin uğrak noktalarında şehrimiz müzeleri de çok önemli bir yer teşkil etmeye başladı. Özellikle şehrimizdeki müzeler Edirne’yi bir geçiş noktası ve günübirlik ziyaret noktası olmaktan çıkarmaya başladı. Edirne’ye gelen tur organizasyonları, turistler müzelerin gerek nitelik olarak yeniden düzenlenmesi ve sayısının artması sonucu müzelere uğramadan gitmemeye başladı. Zaten en sağlıklı turist sayısı rakamlarını müze ziyaretlerinden almak mümkün olmaktadır. Bu durum günübirlik gezi süresinin yetmemesine ve konaklama seçeneğinin ön plana çıkmasına olumlu yönde katkı sunuyor.“

Bacıoğlu, mevcut müzelere Kırkpınar, Traklar, Göç, Hıdırlık Tabya müzelerinin de eklenebileceğini kaydetti.