ANKARA

Temelleri 65 yıl önce atılan ve bugüne kadar milyonlarca seyirciyi tiyatro sanatının farklı örnekleriyle buluşturan Devlet Tiyatroları (DT), çoğu ilk kez sahnelenecek eserlerle 2014-2015 sanat sezonunu 1 Ekim'de açacak.

DT, sezon sonuna kadar 2 milyon tiyatrosevere ulaşma hedefiyle "perde" diyecek. Tarık Buğra'dan Reşat Nuri Güntekin'e, Moliere'den Arthur Miller'a hem yerli hem de yabancı yazarların eserleriyle 7'den 70'e sanatseverleri salonlara çekecek kurum, çok sayıda yeni eseri de ilk kez sahneleyecek.

DT Genel Müdürü Mustafa Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014-2015 tiyatro sezonunda yeni yazarlar ve yeni oyunlarla seyirciyi selamlayacaklarını bildirdi.

Geçen sene sahnelenen 151 oyunu 1 milyon 845 bin seyirci izlediğini anımsatan Kurt, bu sayının önceki sezona göre yaklaşık 60 bin seyirci artışını gösterdiğini belirtti. Kurt, geçen sene repertuvardaki eserlerin yüzde 70'inin yerli eserler olduğunu söyledi.

"DT, Neşet Ertaş'tan hiçbir şey esirgemeyecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in de desteğiyle geçen sezonu büyük bir başarıyla tamamladıklarını belirten Kurt, bu sezonda da Türk tiyatrosunu ön plana çıkartacaklarını vurguladı.

DT Genel Müdürü Kurt, repertuvarda hem daha önce hiç oynanmamış hem de uzun yıllardır sahnelenmemiş yerli eserlerin seyircinin beğenisine sunulacağını söyleyerek, "DT'de ilk kez oynanacak oyunlar arasında halk edebiyatımızın ustası, büyük ozanımız Neşet Ertaş'ın hayatını anlatan 'Neşe, Dert, Aşk' adlı oyunumuz da var" müjdesini verdi.

Eserin Ankara DT'de Umut Toprak tarafından sahneye taşınacağını bildiren Kurt, sezonun ilk yarısında seyircinin karşısına çıkacağını açıkladı.

Kurt, projeye çok önem verdiklerini, bu nedenle oyuncu seçimini büyük bir titizlikle yürüttüklerini vurgulayarak, "Biliyoruz ki Neşet Ertaş'ı sevmeyen yok. O yüzden iyi bir ekip oluşturup sadece Ankara'da değil Türkiye'nin her yerinde oyunumuzu sahnelemek istiyoruz. Hepimizin sevdiği, özenle koruduğu, uluslararası değeri de olan ozanımızı herkesle paylaşmak istiyoruz. Bu bizim çok özel bir projemiz" diye konuştu.

Neşet Ertaş'ın türkülerine, bozlaklara da yer verilecek oyun için Kurt, "Neşet Ertaş'tan kurum olarak hiçbir şeyi esirgemeyeceğiz" ifadesini kullandı.

DT'de ilk eserler

Turan Oflazoğlu'nun "Deli İbrahim", Güngör Dilmen'in "Kurban", Kazım Akşar'ın "Güneş Batarken Bile Büyük", Gökhan Erarslan'ın "Paşa Paşa Tiyatro Ya da Ahmet Vefik Paşa", Yeton Neziray "Geçtim Ama Tiyatrodan", Pervin Ünalp "Kuaförde Bir Gün", Hüseyin Alp Tahmaz "İyiyim", Moliere "Hastalık Hastası", Chris Alexander / Hille Darjes "Shakespeare Zorda", August Strindberg "Alacaklılar", Uğur Saatçi "Yeşilçam", Henrik Ibsen "Hedda Gabler", Turgut Özakman "Töre", Ahmet Mithat Efendi "Daniş Çelebi ve Çengi Sümbül", Arthur Miller "Satıcının Ölümü", "Musahipzade Celal "Macun Hokkası", Sadık Şendil "Kanlı Nigar", Funda Özşener "Sevgili Hayat", Duşan Kovaçeviç "İntiharın Genel Provası", Kosta Korditis"Rulet", Carlo Collodi "Pinokyo", Scott Fitzgerald "Muhteşem Gatsby" ile Curzio Malaparte'nin "Kadınlar da Savaşı Yitirdi" bu sezon yurdun farklı şehirlerinde tiyatroseverlerle bir araya gelecek.

Ayrıca Tarık Buğra'nın "Osmancık"ını da büyük bir prodüksiyon olarak sezonun ikinci yarısında sahneye taşıyacak DT, eserleri 23 bölge 58 sahnede turnelerle de sunacak.