ANKARA - Devlet Tiyatroları (DT), ilk kez perde açacağı, tek kişilik oyun "İyiyim"le Türkiye'deki kadın sorunlarını tiyatro sahnesine taşıyor.

Senaryosunu Hüseyin Alp Tahmaz'ın kaleme aldığı, hayata yenik başlayan bir kadının, yıllarca kaçtığı geçmişiyle yüzleşme anının anlatıldığı "İyiyim"in yönetmenliğini Volkan Özgömeç üstleniyor. 

Yönetmen Özgömeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin, temelinde kadından hareketle aslında var olduğu dünyayı ve cinsiyet ayrımı yapmadan insanların yaşadıklarını konu edindiğini söyledi.

Stüdyo Sahne'de sanatseverlerle bir araya gelen oyunda Zeynep Hürol'un, 40 yaşında hayatla yüzleşen Vanlı Ayşe adlı bir kadını canlandıracağını anlatan Özgömeç, "Günlük yaşamda sık kullandığımız bir kelimedir iyiyim ancak bu iyiyimlerin bir çoğu gerçek duygumuzu ifade etmez aslında. Öyle kalıp hale gelmiştir ki bu sözcük, sıfat olma özelliğini kaybetmiştir adeta günlük kullanımda. Anlamını yitirmiştir. İçimizde fırtınalar koparken, gözyaşlarımız pınarlarından süzülmek üzereyken bile sarf etmişizdir mutlaka. Bu yönüyle de bir ironi simgesine dönüştürmüşüzdür. İşte eserin baş kahramanı Ayşe de 'iyiyim' sözcüğü üzerinden topluma ayna tutacak" diye konuştu. 

"Sevgiyle nefretin iç içe geçtiği bir hikaye"

Volkan Özgömeç, İyiyim'de bu ironinin Ayşe adlı karakterin üzerinden anlatıldığını belirtti. Ayşe'nin hikayesinin düşle gerçeğin, geçmişle şimdinin, sevgiyle nefretin, iyiyle kötünün iç içe geçtiği bir hikaye olduğunu kaydeden Özgömeç, şöyle devam etti:

"Ayşe 40 yaşında, feodal yapıdaki bir aileden gelen fakat büyük şehirde büyümüş, üniversite mezunu bir kadın. Ayşe'nin hayatında işler çoğu kez istediği gibi gitmemiş. Ne özel hayatında ne de iş hayatında gerçek anlamıyla iyi olma, iyi hissetme durumunu yaşayamamış. Çocukken ailece yaşadıkları trajik bir olayın ardından mutlu aile tablosu bozulmuş, babası annesine karşı şiddet uygulamaya başlamış. Ayşe ve altı kız kardeşi de buna tanık olmuş. Bu sebeple annesini hep ezilmiş bir kadın olarak gören Ayşe, babasıyla da sıkıntılı bir ilişki yaşamış."

Özgömeç, Ayşe'nin yaşadıklarının kendi kurduğu ailede de mutsuzluğa neden olduğunu dile getirdi. Ayşe'nin yanlış evliliğiyle annesinin kaderini yaşamaya başladığını anlatan Özgömeç, "Ayşe'nin travması iş hayatını da etkiliyor, rekabetçi iş ortamında haksızlığa uğradığını düşündüğü tüm yaşadıklarına bir de yaşlanma korkusu ekleniyor. Tüm mutsuzluğuna rağmen, Ayşe'nin oyun süresince telefonla arayanlara 'iyiyim' diye cevap vermesi, bu sözcüğün ironisini göstermektedir" ifadesini kullandı.