FUNDA AKOSMAN ERMAN

Bu keyifli, eğlenceli ve lezzetli deneyim, Kuzey California’da yer alan Yuba City’deki muhteşem ceviz bahçelerinde başladı. Hindistan, İspanya, Çin ve Türkiye’den gelen katılımcıları, çok iyi ağırladı Amerikalı dostlarımız. Misafirperverliklerini gösterdiler incelikle. 
Öncelikle sevgili Michelle McNeil ve Jennifer Williams’a ve tüm California Ceviz Komisyonuna çok teşekkür ederim. Harika, unutulmaz, heyecan verici bir deneyim yaşattılar bizlere.  Tanışma yemeğinde ilk gece çok özeldi.
California Walnut Commission’un içten ev sahipliğinde, Mulvaney’s B&L Restaurnat’tan Patrick Mulvaney, muhteşem aşçılık kariyerini bizlerin beğenisine sundu. Türk rakısı dahi olan mutfağında, petekte kendi balını oluşturmuş, cömert bir şekilde bize ikram ettiler. Çok keyifli ve samimi bir akşamdı.
Ertesi sabah ekip heyecanlı bir şekilde, ceviz bahçelerine gitmek için, buluştu.
Central Valley Vadisinin tam kalbinde yer alan Sacramento, California’nın başkenti. Verimli topraklarıyla, en fazla çeşitliliğe sahip tarımıyla dünyanın mükemmel vadilerinden biri. 
Cevizin bahçeden toplanıp sofralarımıza gelene kadar izlediği yolculuğun her aşamasına şahit olduk, ilk önce muhteşem ceviz bahçelerindeyiz. 
Sacramento Valley Walnut Growers, cevizin kabuğunun çıkarılması ve kurutulması için kullanılan en yeni, en ileri teknoloji cihazlarıyla modern bir iletmeye sahip. Göz alabildiğine sıralanan, ceviz ağaçlarının nasıl sallandığını, ceviz nasıl süpürüldüğünü ve son olarak kabuğu çıkarılarak kurutma sürecine nasıl tabi tutulduğunu görmek üzere Sarb Johl’a ait ceviz bahçesini ziyaret etme şansına sahip olduk, etkileyici bir deneyimdi.
Sarb Johl, Sacramento Valley Walnut Growers Başkanı. Sn. Johl’un ailesi Hindistan’dan göç ettikten sonra 1960’lardan bu yana Kuzey California’da tarımla uğraşmaktadır. Babası tarafından kurulan ve varlığını hala devam ettien aile işletmesinde erkek kardeşiyle birlikte ceviz  ve şeftali üretimi yapmaktadır. Sarb, 2006 yılında Sacramento Valley Walnut Growers’ı kurmuştur.
Tüm bahçeleri gezerken, kendisi kızı ile bize eşlik etti, anlattı. Ceviz ağaçlarını sallama, süpürme ve toparlama işlemlerini yerinde gördük ve bu unutulmaz günün anısına hep beraber poz verdik kameralara.


CEVİZLERİN SOYMA, KURUTMA İŞLEMLERİ

Ceviz bahçelerinin ardından, Sacramento Valley Walnut Growers’da üreticilerden biri olan John Rehermann’ın fabrikasını ziyaret ettik. Cevizler buraya kabuk soyma ve kurutma işletmesine gelmiş oluyor. Rehermann 1920 yılından bu yana, bölgede tarımla uğraşan ailenin üçüncü kuşağını temsil etmekte. Kabuk soyma ve kurutma işleminde , cevizler yıkanmakta, dıştaki yeşil kabuk çıkarılmakta ve optimum kaliteye ulaşıncaya kadar kurutulmakta. John, cevizi kendisi üretmekte ve komşu yetiştiricilere de hizmet vermekte. Rehermann ailesi, Sacramento Valley Walnut Growers ortaklarından biri.
John ve sıcakkanlı eşinin, bizleri kendi evlerinin, cennetten bir köşe bahçesinde, öğle yemeğinde ağırladılar. Cevizli sağlıklı özenle hazırlanmış menünün tadımının ardından, California Walnut Commission Danışmanı diyetisyen Carol Berg Sloan RD, cevizin hayatımızdaki yerini ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Kendisine verdiği değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederiz ve tabii ki misafirperver hoş sohbet ev sahipelerimize de. Buradan da ev sıcaklığında, aile samimiyetinde ağırlanıp, tatlı anılarla yola çıktık yeniden.
Öğle yemeğinden sonra, Sacramento Valley Walnut’un modern işleme tesisini ziyaret etme ve cevizin bahçeden sofraya izlediği yolculuktaki son adımını görme şansına sahip olduk. Bu işleme tesisi, eyaletin en büyük ceviz üretimi bölgelerinden birinde yer almakta ve ceviz üreticileri için işleme, ambalajlama ve dağıtım hizmeti sunmakta olan, dev ve titizlikle işletilen bir iş yeri.
Otelimize dönüş ve dinlenmeden sonra, akşam yemeğinde buluşmak üzere hazırlanıldı.

THE KİTCHEN RESTAURANT, ŞEF RANDALL SELLAND
Akşam yemeği için tercih edilen mekan çok özenle seçilmişti ve unutamayacağımız bir gece olarak hafızalara kazındı.
Tutkulu ve ikramında, hizmetinde ve müstesna yemeklerinde mükemmeliyete kendini adamış olan Şef ve restaurant sahibi RANDALL SELLAND, THE KİTCHEN RESTAURANT’ın lideri ve elçisi.
Selland, The Kitchen’ın günlük işleyişiyle ilgilenirken her şey  menüye dahil edilmeden önce tatmaktadır. Menü hazırlama konusunda iddialı olan Randall, kuytu köşede kalmış bir malzemeyi veya pişirme tekniğini bulup tüm konuklara hitap edecek şekilde hazırlama gibi eşsiz bir beceriye sahip.
Selland’ın menü hazırlama, pişirme ve ikram konularındaki muazzam yetenekleri kendisini tanıyan herkes tarafından çok iyi bilinse de, ailesiyle çalışmasının kendisi için en önemli başarı olarak görüyor.
Müthiş bir deneyim yaşattı bize. Ortada mutfak kurulmuş, sunum ve şov için, etrafını, mekanın ve şefin müdavimleri sarmış, merakla nefeslerini tutarak Selland’ı izliyorlar. Şefin enerjisi olağanüstü, işine olan aşkı her halinden belli oluyor. Ekibiyle beraber görsel şovun yanında, lezzetlerin dorukta olduğu, enfes sunumlar hazırlıyorlar ve herkes çok mutlu çünkü ev sıcaklığında, samimi bir atmosferde kaynaşıp enfes tatlarla, süper bir şovla gece şenlik içinde akıyor. Aklımızda unutulmaz şov, damaklarımızda muhteşem tatlar ile geceyi sonlandırdık. 

CEVİZ VE ŞARAP

Central Valley,hem bol ceviz bahçelerinin bulunduğu hem de zengin üzüm ve bağlara sahip bir bölge. Woodbridge Winery  Şarap İmalathanesi, her sofraya mükemmel California şarabını koyarak Amerika’da şarap kültürü oluşturmak amacıyla yola çıkan Robert Mondavi tarafından, günlük tüketime yönelik meyve bazlı şarap üretimi yapmak üzere Woodbridge Winery şarap imalathanesinde kuruldu.
California şarabı ile de meşhur. Yılda 180 milyon şişe şarap üretiyorlar.

Old Sacramento
Gezimizin son durağı Old Sacramento idi yani eski Sacramento'da gezerken, o kadar nostaljik bir kasabada nefes alıyorsunuz ki sanki, köşeden bir kovboy çıkacak gibi. Cafeler ve hediyelik eşya dükkanları, kostüm mağazaları ziyaret alanları idi.