İZMİR

İzmir'in tarihi mahallesi Birgi'de 250 yıl önce yapılan Çakırağa Konağı, korunmuş mimari özelliklerinin yanı sıra sahip olduğu romantik hikayesiyle de turistlerin dikkatini çekiyor.

Deri tüccarı Şerif Ali Ağa tarafından 1761 yılında yapımına başlanan Çakırağa Konağı, Ege Bölgesi'ne özgü mimari üslubu günümüze kadar korumuş ender yapılardan biri olarak gösteriliyor.

Kırsal Turizm Derneği Birgi Temsilcisi Yaşar Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işi gereği sık sık büyük şehirlere ve Avrupa'ya giden dönemin önemli tüccarlarından Şerif Ali Ağa'nın gittiği yerlerde gördüğü mimari yapılardan etkilenerek Birgi'de onlara benzer bir ev yaptırmak istemesiyle konağın temelinin atıldığını söyledi.

 "Hanımlar memleket özlemi çekmesin" diye...

Üç katlı konağın yapımında ünlü Osmanlı mimar ve ustalarının yanı sıra İtalyan ustaların da çalıştığını kaydeden Günaydın, ağaç işçiliği, duvarlarındaki süslemelerle dikkati çeken yapının İstanbul ve İzmir odaları ile yapıldığı dönemin en önemli örneklerinden biri olduğunu vurguladı.

Çakırağa Konağı'nın yapımına ilişkin aktarılan bilgilerin de ziyaretçileri çok etkilediğini, özellikle odaların turistlerin ilgisini çektiğini dile getiren Günaydın, şöyle konuştu:

"Çakırlar'ın Şerif Ali Ağa'nın iki eşi olduğundan bahsedilir. Biri İstanbullu, biri İzmirli. İkisinin de ayrı odası var. Bu odalar, İstanbul odası ve İzmir odası olarak anılıyor. O kadar romantik ki ağamız, hanımlar memleketlerine özlem çekmesin diye odalarının duvarına şehirlerin silüetini yaptırıyor. İzmir odasında İzmir, İstanbul odasında İstanbul silüeti var. İkisi de oldukça ihtişamlı odalar. Yapılışına dair aktarılan bu bilgi ziyaretçilerin çok hoşuna giden bir hikayedir."

Bu arada, konağın restoresi için proje ihalesinin yapıldığı, Kültür ve Turizm Bakanlığında incelenmekte olan projenin onaylanması halinde restorasyon çalışmalarının başlayacağı ve 2016 yılı içinde tamamlanacağı öğrenildi.

Konağın mimarisi hakkında bilgi

Çeşitli kaynaklarda konakla ilgili şu bilgiler yer alıyor:

"Geniş bir bahçe içine yapılan Çakırağa Konağı, taş temel üzerine üç kat olarak inşa edilmiştir. U şeklinde tasarlanan binanın ikinci ve üçüncü katlarında, dış sofalı plan şeması uygulanmıştır. Zemin kat hariç on dört odası vardır. Geniş bir saçakla çevrelenen bina kiremitle kaplı bir çatıyla örtülmüştür. Ahır, samanlık, hizmetli ve misafir bekleme odalarının yer aldığı zemin kat, taş plakayla döşenmiştir.